Hírek
23465 hír az adatbázisban
Mit takar a lézeres szemműtét előtti alkalmassági vizsgálat? (x)
Marketinginfo.hu - 2023-10-11 10:10
Egészségmarketing

Ha valaki már elhatározta, hogy a lézeres látásjavítást választja, hogy végre megszabadulhasson a szemüvegtől és a kontaktlencsétől, arról elmondhatjuk, hogy meghozott egy komoly döntést.

Van azonban egy műtétet megelőző vizsgálat, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy újra élesen láthasson. De pontosan mit is takar ez?

Ha lézeres szemműtétre készülünk, akkor a legelső lépés az, hogy bejelentkezünk egy alkalmassági vizsgálatra. Több helyen végeznek ilyet, de érdemes körültekintően választani. Ez ugyanis nem olyan, mint egy matek vizsga, nem az a lényeg, hogy valahogyan átcsusszanjunk, hanem az, hogy pontos és valós képet kapjunk a szemünk állapotáról, és hogy teljes bizonyossággal mondhassa ki az orvos azt, hogy alkalmasak vagyunk a lézeres kezelésre. Ehhez elengedhetetlen egy olyan megbízható klinika, amely tapasztalt orvosokkal és csúcsmodern gépekkel felszerelkezve vár mindenkit már az alkalmassági vizsgálatra is - ilyen például a nagy múltú, margitszigeti Focus Medical.

Az alkalmassági vizsgálatra nagyjából másfél-két órát kell szabaddá tenni a napunkból, de a vizsgálatokhoz szükséges pupillatágítás miatt aznap már nem érdemes munkába állni (másnap persze akár már minden gond nélkül vehetjük fel újra a munkát).

Hogyan zajlik az alkalmassági vizsgálat?

1. Bemérik a szemüveg dioptriáját

Általában tudják az emberek, hogy a legutóbbi alkalommal milyen dioptriájú szemüveget vagy kontaktlencsét kaptak, de hogy teljesen pontosak és naprakészek legyenek az információk, egy dioptriaméréssel kezdődik az alkalmassági vizsgálat.

2. Bemérik az elsődleges- és másodlagos fénytörési hibákat

Az elsődleges mérés után egy még pontosabb következik, ahol a pluszos és mínuszos dioptriák mellett a cilinder értékeket is pontosan bemérik, hisz ezek azok a fénytörési hibák, amelyeket a lézeres kezelés korrigálhat.

3. Bemérik a rejtett, magasabb rendű fénytörési hibákat

Ezt a vizsgálatot a Focus Medicalnál a világ egyik legfejlettebb topográfjával és aberrométerével, a Schwind Peramis géppel végzik. Ezzel a csúcsmodern eszközzel a teljesen egyéni, apró, rejtett fénytörési hibákat is be tudják mérni, amely ahhoz kell, hogy 100%-nál is élesebb látást eredményezhessen a lézeres szemműtét.

4. Megmérik a pupilla és a szaruhártya átmérőjét

A pupilla és a szaruhártya átmérője meghatározhatja, hogy pontosan melyik kezeléstípusok lehetnek számunkra ideálisak, ugyanis számít, hogy mekkora terület áll rendelkezésre a lézeres látásjavításhoz.

5. Meghatározzák a szaruhártya vastagságát

A szaruhártya vastagságának meghatározása azért is fontos, mert ennek az eredménye is nagyban befolyásolja, hogy melyik műtéttípust javasolja majd az orvos.

6. Megmérik a szemnyomást

A szemnyomásmérés is kifejezetten fontos része az alkalmassági vizsgálatnak, ugyanis az emelkedett szemnyomás (amellett, hogy a zöldhályog első jele lehet) kizárhatja a lézeres szemműtét lehetőségét. Ha túl nagy szemnyomást mérnek a szemész szakorvosok, akkor a lézeres kezelés helyett teljes kivizsgálást javasolnak.

7. Megvizsgálják a stereo látást

A neve is sejteti, hogy a stereo látás vizsgálata során a két szem együttes látását mérik fel.

8. Megmérik a szaruhártya görbületét

A szarhártya görbületének bemérése a kezelés tervezésében játszik nagy szerepet, ugyanis meghatározza, pontosan hol is fog dolgozni a lézer.

9. Meghatározzák a szubjektív korrekciót

Ez a mindenki által ismert betű- és számtáblás módszerrel történik. A célja az, hogy kiderüljön, hogy milyen látáskorrekció viselése lehet kényelmes számunkra.

10. Meghatározzák a domináns szemet

Ez leginkább akkor elengedhetetlen, amikor az LBV olvasószemüveg-kezelést szeretnénk választani.

11. Réslámpás vizsgálat

A réslámpás vizsgálat során valóban egy kis lámpával néz bele az orvos a szemünkbe, amelyre a szaruhártya állományának és felszínének felmérése miatt van szükség, sőt számos szaruhártyát érintő betegséget (van annak első jeleit is) felfedezhetik közben.

12. Ellenőrző vizsgálatok pupillatágítás után

A pupillatágítás szemcseppel történik, és teljesen fájdalommentes. Azért van rá szükség, mert így egy kis időre kikapcsolhatják a szem alkalmazkodó képességét, hogy a lézerkezelés tervezése szempontjából fontos további adatokatra tehessenek szert. Fontos tudni, hogy a pupillatágítás után a szem fényérzékeny lesz, és életkortól, illetve egyéni érzékenységtől függően 12-24 órára homályossá válik a közeli látás.

13. Felmérik a szemlencse állapotát

Fontos kizárni az esetleges, kezdődő szürkehályogot, ezért a szemlencse állapotát is megvizsgálják. Amennyiben szürkehályog műtétre lenne szükség, a Focus Medicalnál természetesen az is elvégeztethető, és még csak búsulni sem kell az elmaradt lézeres szemműtét miatt, ugyanis a szürkehályog kezelés során beültetett műlencse nem rendelkezik az eredeti hibáival, tehát sokkal élesebben láthatunk vele.

14. Felmérik a szemfenék állapotát

A vizsgálat során az esetleges retinát érintő betegségeket és más szemfenéki elváltozásokat keresnek, de akár magas vérnyomásra és cukorbetegségre is fényt deríthetnek az árulkodó jelekből.

Bár hosszúnak tűnik a lista, a lézeres szemműtétet megelőző alkalmassági vizsgálat tényleg nem vesz igénybe 2-2,5 óránál többet. Az eredményeket összegezve a vizsgálatokat végző szemész szakorvos meg tudja állapítani, hogy alkalmasak vagyunk-e a lézerkezelésre, segíteni tud a számunkra megfelelő beavatkozás kiválasztásában, sőt azt is meg tudja mondani, hogy milyen mértékű látásjavulásra számíthatunk. Akiben pont most érett meg az elhatározás, és szeretne bejelentkezni egy alkalmassági vizsgálatra, az keresse fel bátran a Focus Medicalt!
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Élvonalbeli lézerkezelések egy dunántúli szállodában (x)
  Karácsonyra szemüveg a munkaadótól?

További hírek ebben a kategóriában

Elindult a csatlakozás a Fuss Fo...
Autista fiatalok támogatására in...
A Mályvavirág Alapítvány és a Bi...
A Decathlon a tavaszi fáradtság ...