Hírek
23360 hír az adatbázisban
Minden, amit a bútorfelújításról tudni érdemes (x)
Marketinginfo.hu - 2023-08-15 12:06
PR

Amikor egy kis újdonságra vágyunk, felfrissítenénk a lakást, nem kell azonnal az egészet szétbontani és átalakítani, hiszen a festés és a nyílászárók cseréje mellett még a régi bútorok felújítása is szóba jöhet.

Amellett, hogy így korábban már használt anyagokat hasznosítunk újra, környezettudatosak leszünk. Mindenkinek van olyan kedvenc bútordarabja, amit szeret, de egy kicsit már kopottas, kezdi azt megunni. Amikor egy berendezés már nem olyan, mint új korában, gyakran inkább kidobjuk, mintsem szebbé varázsoljuk.

Ebben a cikkben viszont a bútorfelújítás rejtelmeibe avatunk be mindenkit.

Nem kell hozzá szakembernek lenni

Ahhoz, hogy egy régi bútornak új fényt adjunk, csak néhány a Festékpalota.hu kínálatában kapható kiegészítő termékre lesz szükségünk, amivel mindezt megvalósíthatjuk. Egy csiszoló, pár kisebb és nagyobb ecset, egy minőségi festék, és már kezdődhet is a munka. Persze lényeges kérdés, hogy milyen bútorról van szó, hiszen nem mindegy, hogy fa, fém, esetleg valamilyen kárpitozott darabot akarunk újjá varázsolni. Nézzük meg, hogy csak esztétikai hibákat kell-e javítani, vagy esetleg vannak szerkezeti problémák is.

A legtöbb, kreatív és jó kézügyességgel megáldott ember simán megoldja ezt a feladatot, hiszen valljuk be, a bútorfelújítás nem nagy ördöngösség. Bár nem árt hozzá utánajárni mindennek, úgy mint az eszközöknek és az anyagoknak, valamint a bútor fajtájával kapcsolatos tudnivalóknak. Nyugodtan vágjunk bele, ha körültekintőek és megfontoltak vagyunk, akkor a szekrény, a szék, az asztal vagy éppen a komód szebb lesz, mint valaha bármikor.

Milyen módszert válasszunk?

Ma már rengeteg különféle eszközt és festéket szerezhetünk be a DIY projektekhez. Legyen szó festékekről, lazúrokról, esetleg pácokról, igen egyszerűen és olcsón úszhatjuk meg a feladatot. A fontos kérdés csak az, hogy vajon mit szeretnénk elérni? Látszódjon a fa erezete, vagy inkább elfednénk az egészet, és tényleg egy új bútort alkotnánk meg? Ha valaki csak egy tanácsot fogad meg, akkor ez legyen az: amennyiben szép a fa bútor erezete, akkor hagyja azt meg. Egy kicsit kopottas hatással az új berendezési tárgy sokkal egyedibb és hangulatosabb lesz.

Szóba jöhet a lakkozás és a viaszolás, amit akkor érdemes elvégezni, ha natúr és színezetlen fával dolgozunk. Ehhez azonban csiszolásra van szükség, egészen addig, amíg a fa egyenletes és sima nem lesz. Portalanítsunk, majd mehet a selyem- vagy magasfényű, esetleg matt lakk. Másik megoldás a pácolás, ahol szintén csiszolni és portalanítani kell a művelet előtt.

Mi a helyzet a kréta- és a zománcfestékekkel?

Amennyiben tényleg ki akarjuk emelni a fa erezetét, mintázatát, akkor használjunk bátran zománcfestéket, esetleg krétafestéket. Utóbbi egy olyan speciális akrilfesték, ami matt hatást ad a bútor számára. A felület továbbá kellemes tapintású lesz. Ez a típus ráadásul nagyon jól tapad és fed, nem kell túl sok réteget felvinni rá. Nem igazán igényel előmunkálatokat, így kezdők számára talán nincs is jobb választás egy régi bútor felújítására.

Amint láthatjuk, számtalan lehetőség vár ránk, ha egy-egy régi bútort szeretnénk kicsit tuningolni!
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Miért olyan nehéz egyetlen bútor költöztetése? (x)
  A "jövő strandbútorai" a PLÁZSON
  Készülhet e bútor a PET palackból?
  Új kartonbútor ötletek a Karton-Art-tól

További hírek ebben a kategóriában

Hang- és hőszigetelés egyetlen l...
A kardántengely pontos beállítás...
Hívd segítségül a hajfesték-eltá...
Együttműködési megállapodást köt...