Hírek
23465 hír az adatbázisban
Akkumulátorgyárat épít Angliában a Jaguar Land Rover tulajdonosa
MTI + Marketinginfo.hu - 2023-07-19 10:39
Márkák

Akkumulátorgyárat épít Angliában a Jaguar Land Rover (JLR) brit járműgyártó csoport indiai tulajdonosa, a Tata Motors. A vállalat szerda este jelentette be a terv véglegesítését.

A gyár a délnyugat-angliai Somerset megyében, Bridgwater városának közelében épül fel, a gyártás várhatóan 2026-ban kezdődik.

A Jaguar Land Rover a brit autóipar legnagyobb munkaadója.

A Tata korábban az EU-tag Spanyolországot is fontolóra vette az új akkumulátorgyár telephelyeként, de végül a brit helyszín mellett döntött.

A cég a brit üzleti és kereskedelmi minisztériummal közösen kiadott szerdai tájékoztatásában közölte, hogy a beruházásra 4 milliárd fontot (1725 milliárd forintot) fordít.

Az új gyár közvetlenül négyezer alkalmazottat foglalkoztat majd, és a beszállító hálózat további több tízezer embernek ad munkát - áll a közleményben.

Az üzem kezdetben a Jaguar Land Rover elektromos modelljei - köztük a Range Rover, a Defender, a Discovery és a különböző Jaguar-modellek - számára gyárt akkumulátorokat, de később más márkák gyártóival is szállítási szerződéseket kíván kötni.

Az angliai üzem kezdetben évi 40 gigawattóra akkumulátorkapacitást tud majd előállítani, csaknem a felét annak a kapacitásnak, amelyre iparági becslések szerint a nagy-britanniai elektromosjármű-gyártásnak 2030-ra szüksége lesz - áll a Tata Motors és a brit szakminisztérium szerdai ismertetésében.

A közlemény szerint ez lesz a Tata-csoport első gigaüzeme Indián kívül, és a cég Európa egyik legnagyobb akkumulátorgyárát építi fel Angliában.

A Downing Street megerősítette, hogy a kormány "jelentős ösztönzőkkel" támogatja a beruházást, de a miniszterelnöki hivatal szóvivője erről részleteket nem árult el.

A Financial Times című londoni üzleti napilap nemrégiben közölt értesülése szerint a Jaguar Land Rover anyacége 500 millió font (216 milliárd forint) támogatási csomagot kért kutatásfinanszírozás és energiaköltség-hozzájárulás formájában Londontól ahhoz, hogy az üzem Angliában épüljön fel.

A BBC brit közszolgálati médiatársaság által nem sokkal később idézett londoni kormányforrások gyakorlatilag cáfolták az 500 millió fontos támogatási összegről szóló értesülést, de elismerték, hogy a támogatási csomag értéke "több százmillió font".NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A Volkswagen egyelőre nem tervez újabb akkumulátorgyárat
  A szlovák Jaguar Land Rover is két műszakosra növeli a gyártást
  Új szakasz a Jaguar és a Land Rover márkák életében
  Az AutoWallis Koszovóban is értékesít Jaguart és Land Rovert
  Leépítést jelentett be a Jaguar Land Rover
  A Discovery modellel kezdi majd a gyártást a Jaguar új szlovákiai üzeme
  Művészeti akció a Jaguar-tól
  Épül a nyitrai Jaguar gyár
  Túljelentkezés a leendő szlovákiai Jaguar gyár munkahelyeire

További hírek ebben a kategóriában

A Decathlon új irányvonala
5,7 milliárd forintos tőkeemelés...
Egyedülálló beruházás a BioTechU...
Ismét díjazták a Borsodi Sörgyár...