Hírek
23437 hír az adatbázisban
Mitől lesz tökéletes egy házimozi-rendszer? (x)
Marketinginfo.hu - 2023-07-13 09:58
Digitális

Ha elhatároztuk, hogy szeretnénk otthonra egy profi házimozi-rendszert, akkor érdemes tisztában lenni vele, hogy a végeredményt számos tényező befolyásolja.

Ha ugyanis a high-end szegmensben gondolkodunk, akkor a dolog közel sem merül ki annyiban, hogy felkeressük a legközelebbi műszaki áruházat, és vásárolunk egy nagyképernyős tévét meg egy hangfalszettet. Egy prémium rendszer összeállítása ennél jóval bonyolultabb, és több utánajárást is igényel.

Erősítők, processzorok, végfokok - mi micsoda?

Ha felkeresünk egy olyan webáruházat, mint a Stream Audio, ahonnan a processzorok, erősítők, végfokok, hangfalak, projektorok és kábelek külön-külön szerezhetőek be, máris beláthatjuk, hogy nincs egyszerű dolgunk.

Egy profi berendezést ugyanis még csak egy lapon sem lehet említeni egy konzumer rendszerrel. Kezdjük mindjárt azzal, hogy nem biztos, hogy egy erősítő is ki tudja szolgálni az igényeinket, hanem megfontolandó egy processzor és egy végfok beszerzése.

Nem, itt most nem a számítógépekben használt chipekről beszélünk. A házimozi-processzor egy olyan készülék, ami nem tartalmaz végerősítőt, emiatt nem a hangfalak megszólaltatása a célja, hanem a lejátszóból érkező jel dekódolása és korrigálása, illetve minél jobb minőségben történő továbbítása. Ha processzort használunk, szükség lesz egy külön végfokra is, hiszen ez fogja növelni a bemeneti jelszintet, ezáltal biztosítva a hangfalak meghajtását és a hangok megszólalását.

A hangfalak és azok megfelelő elhelyezése

Mindenki tudja, hogy a mozikban sem sima sztereó hangfalak vannak, hiszen ezekkel lehetetlen térhatású hangzást elérni. Ha otthon is multiplex élményt szeretnénk, akkor egyértelmű, hogy ugyanezen elv mentén haladva legalább egy 5.1, de inkább 7.1 berendezésre lesz szükségünk.

Az 1-es szám itt a mélyládát jelöli, míg az 5 és a 7 az egyéb hangfalak számát. Ennélfogva logikus, hogy a 7.1-es rendszer sokkal élethűbb és gazdagabb hangzást produkál. Persze csak akkor, ha minden hangfalunk jó minőségű, a megfelelő kábeleken keresztül csatlakozik a rendszerhez, és természetesen az sem mindegy, hogy a helyiségen belül hol helyezkednek el.

A szoba akusztikája is befolyásolja, hogy melyik hangsugárzónak hol van az ideális helye, készüljünk fel arra, hogy valószínűleg sokat kell majd próbálgatni, tesztelni, mire igazán jó lesz minden beállítás.

A kiváló minőségű kép

Ugye azt nem kell külön hangsúlyozni, hogy egy profi házimozi-berendezésben semmi keresnivalója a televíziókészülékeknek? Itt az igazi mozikhoz hasonlóan projektorokat használunk, amik vászonra vetítik ki a képet.

Ma már kaphatóak olyan készülékek, amik megbirkóznak a 4K, illetve 8K felbontással is, így a kép minőségére nem lehet panasz. Minden apró részlet tűéles, a kép kontrasztos, a színek élénkek. Ehhez persze a moziszoba sötétítését is meg kell oldani, hiszen nappali világosságban a vetítés minősége sem lesz kielégítő.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Hogyan működnek az Ethernet kábelek, és hogyan válassza ki az optimálisat? (x)
  Elektronikai eszközök számtalan feladatra (x)
  Sportközvetítés a vendéglátóhelyeken
  Okosórát készített a TAG Heuer
  A férfiak a kábelről, a fiatalok a reklámokról mondanának le
  A legyorsabb letöltési sebesség a lengyel UPC-től
  Kábelkommunikációs és televíziós seregszemle Budapesten
  IBM Cell kompetenciaközpont Budapesten

További hírek ebben a kategóriában

Te mit kezdesz azokkal, akik nem...
Megvannak ‘Az Év Honlapja&...
Már minden hetvenedik dolgozóra ...
Így találd meg a tökéletes domai...