Hírek
23446 hír az adatbázisban
„Az élet habos oldalán”
Marketinginfo.hu - 2023-06-29 09:20
Márkák

A Borsodi Sörgyár a közelmúltban ünnepelte 50. születésnapját, ennek apropóján Spiegel Györggyel, a Borsodi marketingigazgatójával beszélgettünk múltról, jelenről, jövőről.


Hogy vannak igy a fel évszázados kort megérve?


Nagy büszkeséggel és nagy várakozással készültünk erre az évfordulóra! Egy nagy sör márkákhoz képest elég fiatalok vagyunk, viszont sok minden történt velünk 50 év alatt. Megannyi termékfejlesztés, kampányok, tulajdonosváltás, , kihívások és sikerek, minden volt ez alatt az időszak alatt. Aki itt dolgozott korábban és most is, biztos, nagyon büszke erre az évfordulóra.


Mi a márka legfőbb tapasztalata, amit az elmúlt 50 év alatt összegyűjtöttek, s útmutatást adhat a következő 50 évre?


Ha két szóban szeretném összefoglalni, akkor azok a "fogyasztói igények" lennének. Folyamatosan kutatjuk és értékeljük a fogyasztói igényeket és azok változásait, hogy lépes tudjunk tartani a piac, így fogyasztóink igényeinek, ízlésének változásával. Ezzel együtt fontos a termék és a márka alapértékeinek, "DNS-ének" megőrzése is, ami mindig megvolt és folyamatosan jelen is van. A fogyasztói igény és a gondolkodás folyamatosan változik, ezért folyamatos fejlesztésben vagyunk.

Egyszóval fogyasztó vezérelt vállalat vagyunk. Nincs jobb érzés annál, hogy a fogyasztó elégedett azzal, amit nyújtunk neki. Maga a Borsodi is úgy alakult, hogy volt egyerős fogyasztói igény, amit ki kellett elégíteni.

Folytatás jövőre nézve: egyértelműen folytatni kell! Nyilván sokkal gyorsabban, mivel a világ is gyorsabban változik körülöttünk, s vele együtt a fogyasztói igények is, és ez nem lesz másképp a jövőben sem.

Ha csak az elmúlt öt évet nézzük, a magyar sörpiacon sokkal több sörfajta - többféle kiszerelésben, több ízben kapható, mint korábbi években. A kérdés az, hogy egy - egy márka hogyan tudja kiválasztani a megannyi lehetséges fejlesztési irány közül amerre igazán haladnia kell.

Mik a tapasztalatai az alkoholmentes sör bevezetésével?

Abszolút jó tapasztalatokkal rendelkezünk. Ez az egyik húzó szegmensünk a magyar sörpiacon. Különösen az ízesitett változatokra nagy az igény, de egyebként az ízesítetlen alkoholmentes sörök is jól fogynak. Tavaly elsőként bevezettük az alacsony kalóriatartalmú 0,0%-os, alkoholmentes Borsodi Friss ízeket is, amik óriási sikernek örvendenek.

Az egészségtudatosság, mint trend a söripart is elérte, így az emberek most már sokkal jobban foglalkoznak azzal, hogy mit és mennyit isznak, milyen mértekkel.

50 év hosszú idő, nemcsak egy márka életeben, hanem egy ország életeben is. Milyen főbb periodusaik voltak?


A sörgyár két márkával indult 1973-ban a Borsodi Világos és Borsodi Kinizsi sörök bevezetésével.
Tovább haladtunk 1987-ben, a Borsodi sörgyár vezette be elsőként a fémdobozos és a fémhordós kiszerelést is, amik mára általánossá váltak Magyarországon. Illetve az első alkoholmentes sört is ekkor dobtuk piacra elsőként.

A következő nagy lépés 2011. év volt, a "Borsodi Friss" születése. Az elsők között voltunk, akik széleskörben bevezették az ízesített sör különlegességeket.

2020-ban, a Borsodi márkán belül vezettük be a - Borsodi Hoppy, az első nagyüzemű Hoplagert.
Tavaly, vagyis 2022-ben jöttünk ki az alacsony kalória tartalmú alkoholmentes termékkel.
Szerencsére nem unatkoztunk az elmúlt 50 évben.

Mennyire változott a fiatal fogyasztó az idők folyaman? Mennyire priorizálják a Borsodit?

Nem véletlenül járunk fesztiválokra. Főleg a fesztiválokon tudunk találkozni a fiatalabb korosztállyal és ott tudjuk elérni őket. Ott próbáljuk erősíteni a márka kötődést, ahol nyitottabbak a fogyasztók, s releváns is a megjelenésünk.

Folyamátosan változik maga a fogyasztó is. Egy 25 éves fiatal 1975-ben egyértelműen másképp gondolkodott, mint a mai fiatalok. Mégis, azt tudom mondani, hogy a Borsodi sör szeretete állandó.

Hogy alakult az utóbbi időszakban a marketingkommunikációs tevékenységük?


A Borsodi márkakommunikációt helyben fejlesztjük, itt készül maga a kommunikáció stratégiai és taktikai fejlesztése, menedzselése.

Ha azt mondom, hogy a "Borsodi az élet habos oldala", akkor szerintem az emberek nagy többsége biztos, hogy felismeri ezt a szlogent, ezt az életérzést, ami csak ránk igaz, ami a márkánkat tényleg megkülönbözteti a többitől.

Arra próbáljuk emlékeztetni az embereket, hogy ne csak azokat a pillanatokat vegyék észre, amikor nagyobb események vannak, mint például a születésnapok, esküvők, gyermek születése, vagy más, hanem a mindennapi életben is vannak pillanatok, amik teljessé teszik az életüket.

Vegyük észre az élet szépségét, s az együtt töltött pillanatok erejét és lehetőségét. Ezt képviseli a Borsodi: "Borsodi az élet habos oldala".

Mik a legnagyobb kihívások, amikkel szembe kell nézniük most?


A kihívások közt az első és a legfontosabb - a gazdasági helyzet, utána a konkurencia, s a versenyzés egymással. Ezzel együtt, a konkurencia egészséges kihívás, ami folyamatosan inspirál bennünket.

A piacon egyre több sörmárka kapható, egyre több fajta sör elérhető és ebből kitűnni igen nagy kihívás. Mást mondani, mutatni, mint a többiek, olyat nyújtani a fogyasztónak, ami releváns számára, ami valamiben különbözik és amire igénye van, nem egyszerű.

Hogy látják, a hazai médiaipar mennyire tudja jól támogatni markaik céljait?

Egyre jobban a digitális világ fele haladunk, ami nagyon gyorsan változik és fejlődik, viszont még mindig a TV éri el a legszélesebb tömegeket.

A közösségi és digitális média flexibilisebb, itt sokkal gyorsabban lehet változtatni, sokkal gyorsabban lehet rátervezni a dolgokra, mint a TV-ben.
A TV reklám készítés folyamata hosszú, a TV reklám tervezése, megvalósítása, leadása, képernyőre kerülése mintegy féléves folyamat a kezdetektől az első spot megjelenéséig.

Ha kisebb márkák felé megyünk, amelyek szűkebb és speciálisabb célcsoportokat jelent, már a célzottabb média megjelenések a relevánsak. Minden egyes kisebb márkánknak megvan a saját platformja az adott érettségi szinten, persze idővel kinőheti magát olyanná, ahol már TV megjelenést igényel.

Mit kívánna a 100 éves születésnapjukra?

Azt szeretném, hogy ez a közösség ugyanilyen maradjon: az értékek, az emberek, akik itt dolgoznak büszkék legyenek a fogyasztóinkra, a márkáinkra, a termékeinkre, a kampányainkra, és az elért eredményekre. Azt szeretném, hogy szépen kiegyenesedve büszkén mondhassák, hogy a Borsodinál dolgozom és ezekkel a termékekkel foglalkozom és ezeket a kampányokat csinálom. Ha az értékeinket megőrizzük, akkor biztos vagyok benne, hogy újabb szép 50 év áll előttünk.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Elindult a Coors bajnoki évad
  A nyár a Borsodi Friss új ízével
  Ismét díjazták a Borsodi Sörgyár vállalati kultúráját
  Borsodi a fenntarthatóság jegyében
  Folytatódik az együttműködés a DVTK és a Borsodi között
  A Miller Genuine Draft prémium sörmárka egy új, globális kampánya
  Idén nyártól Orlando Bloom a Staropramen új márkanagykövete
  A Borsodi Friss nyereményjáték
  Borsodi: 50 éve az élet habos oldalán
  Teljesen alkoholmentes ízvilág a Borsodi-tól
  Legjobb Munkáltató elismerést kapott a Borsodi Sörgyár 2023-ban
  Sörszövetség: 7,5 százalékkal csökkent a gyártók forgalma tavaly
  3 százalékkal kevesebb sör fogyhat az idén
  Külföldi piacokon terjeszkedne a Borsodi Sörgyár
  Bővült a Borsodi Sörgyár értékesítése az idén

További hírek ebben a kategóriában

A Decathlon új irányvonala
5,7 milliárd forintos tőkeemelés...
Egyedülálló beruházás a BioTechU...
Ismét díjazták a Borsodi Sörgyár...