Hírek
23200 hír az adatbázisban
Növeli gyártókapacitását a kecskeméti Univer Product
MTI + Marketinginfo.hu - 2023-06-20 10:37
PR

Több mint duplájára növeli gyártókapacitását a kecskeméti Univer Product Zrt.

A kecskeméti Univer Product Zrt. több mint a duplájára, évi 12-15 ezer tonnára növeli a magyaros ételízesítői gyártókapacitását a kormányzati támogatással közel 8 milliárd forint értékű, kedden átadott beruházásnak köszönhetően.

Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium makrogazdasági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára az átadó ünnepségen elmondta: a fejlesztés révén egyebek mellett a Kecskemét-Hetényegyházán kialakított üzemben a legkorszerűbb műszaki színvonalon készül a jövőben a hungarikum Erős Pista és a Piros Arany.

Kiemelte: a kormány stratégiai célja a rendszerváltás éveiben meggyengített élelmiszeripar újjászervezése, a magyarországi piacon a magyar élelmiszerek arányának növelése.

Az államtitkár szerint az élelmiszerbiztonság megerősítéséhez "nagy szükség van az olyan magyar vállalkozásokra, amelyek készek és képesek részt venni ebben az építő munkában".

Az államtitkár szerint a sarokszámok azt mutatják, hogy a magyar gazdaság ma jóval ellenállóbb, mint a korábbi válságok idején, a 2010 előtti időszakban volt.

Hangsúlyozta: a magyar gazdaság az elmúlt időszak veszélyes és kiszámíthatatlan környezetében érte el 2022-ben - az uniós szinten is kiemelkedő - 4,6 százalékos eredményt. Magyarország tavalyi növekedési eredménye az uniós rangsorban a nyolcadik helyezést jelentette, és mindezt úgy érte el az ország, hogy a neki járó uniós pénzeket és helyreállítási forrásokat továbbra sem kapta meg.

Tóth Tibor kifejtette: a számítások szerint a gazdaságnak az idén is sikerül elkerülnie a recessziót, jövőre pedig visszatérhet a 4 százalékos gazdasági növekedési pályára. Az inflációt az év végére sikerül egyszámjegyűvé tenni, és a következő években tovább csökken - tette hozzá.

A pandémia lecsengése óta kétszeres erővel csökkenti a kormány az államadósságot, az idei év végére 70 százalék alá, jövőre pedig 66 százalékos szint alá kerül, míg az államháztartási hiányt a következő évben már 3 százalék alatt tartja - mondta.

Beszélt arról is, hogy a beruházási ráta évek óta 28 százalék fölötti értéket mutat, ami az Európai Unióban az első helyet jelenti.

A munkavállalók száma tartósan 4,7 millió fölött van, és a munkanélküliség is tartósan 4 százalék alatt áll.

Tóth Tibor emlékeztetett: az elmúlt év második felétől a szankciós infláció az élelmiszerárakat emelte meg a legnagyobb mértékben, aminek egyik oka a külpiacoknak való még mindig jelentős kitettség. Az elmúlt hónapok rámutattak az élelmiszerbiztonság kérdésének fontosságára.

El kell jutni addig, hogy az élelmiszerbiztonság válsághelyzetekben is stabil legyen - hangsúlyozta. Ezt a célt szolgálja egyebek mellett a nagyvállalati beruházási program is, amelyben az elmúlt 8 évben több mint 226 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással segítették a nagyvállalatokat. Ennek eredményeként több mint 570 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg Magyarországon, a támogatott beruházásoknak köszönhetően pedig 4570 új munkahely jött létre - sorolta.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke elmondta: a vállalat 75 éves fennállása "egy olyan történeti példázat, amelyben az Univer egy határokon átnyúló védjegyet jelent". A cég termékei, köztük a hungarikummá nyilvánított Piros Arany és az Erős Pista olyan csúcsteljesítményei a magyar élelmiszeriparnak, amelyek egyre nagyobb teret hódítanak világszerte.

Molitorisz Károly, az Univer Product Zrt. vezérigazgatója elmondta: a beruházás során megépítettek egy 8400 négyzetméteres csarnokot gyártóüzemmel, raktárral, laboratóriumokkal. A 21. századi technológiát felvonultató üzemcsarnokban készülnek majd az Univer Product Zrt. hungarikumai mellett számos más magyar ételízesítői is, egyebek mellett a gulyáskrém, a reszelt torma vagy éppen a hagymakrémek. A nem egészen két év alatt megújult üzembe új tubus- és üvegtöltő berendezéseket vásároltak.

Szarka Balázs, az Univer Szövetkezeti Zrt. vezérigazgatója elmondta: az 1948-ban alapított, idén 75 éves fennállását ünneplő, jelenleg is magyar tulajdonban lévő cég első élelmiszeripari üzeme 1965-ben kezdte meg működését a Kecskeméthez tartozó Hetényegyházán. Kínálatukban 1983-ban még nyolc termék, napjainkban viszont már közel ezer féle szerepel.

A helyszínen kiosztott sajtóanyag szerint a cég termeltetési rendszere több száz, jellemzően Kecskemét 80 kilométeres körzetében dolgozó magyar termelőre épül. A teljes kapacitásának elérésekor a gazdák mintegy 600 hektárról közel 10 ezer tonna minőségi erős- és édes fűszerpaprikát, pritaminpaprikát és kápiát, valamint fokhagymát, vöröshagymát és tormát szállítanak majd az üzembe.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a jelenleg több mint 650 főt foglalkoztató Univer Product Zrt. értékesítésből származó nettó árbevétele 2022-ben csaknem 41 milliárd forint, míg 2021-ben 30,5 milliárd forint volt, több mint 30 százalékban exportból származik.

A vállalat adózott eredménye 2021-ben 1,7 milliárd forint, 2022-ben pedig közel 2,9 milliárd forint volt. Az Univer Product Zrt. az Univer Csoport tagja. A holding érdekeltségi körébe tartozik továbbá a kereskedelmi egységeket tömörítő Univer Coop Zrt. és a kecskeméti Alföld Áruház bevásárlóközpont.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Hosszabbított Hosszú Katinkával az Univer
  Fűszerpaprikát nemesít uniós támogatással az Univer
  Hosszú Katinkát támogatja az Univer
  Sikeres az Univer erőpróbája
  Rekordbevételt ért el az Univer
  Facebook oldalt indított az Univer
  Növekedési pályán maradt az Univer
  Fejlesztések és újdonságok az Univernél

További hírek ebben a kategóriában

Mi lehet az olasz párlatok népsz...
Hogyan gondoskodj az idős kutyád...
Ezért érdemes etetőhajót vásárol...
Itt a megoldás, ha megbízható ka...