Hírek
23201 hír az adatbázisban
A hátrányos helyzetű gyermekek digitális tudásfejlesztésének támogatása az NI által
Marketinginfo.hu - 2023-05-15 12:51
CSR

A szociálisan hátrányos területen élő 4. és 5. osztályos tanulók digitális kompetenciája nagy mértékben bővült, fejlődött logikai gondolkodásuk és problémamegoldó képességük.

Ez volt azoknak a pedagógusoknak a tapasztalata, akik közreműködtek a Digitális Tudásért Alapítvány által koordinált tavalyi programban. A félszáz hosszúpályi és hajdúbagosi diák informatikai tudásának fejlesztése érdekében 2022. februárban az NI debreceni vállalata közel 8 millió forinttal támogatta a projekt megvalósítását. Az NI folytatva a sikeres együttműködést, most újabb 10 millió forinttal segíti a Digitális Tudásért Alapítvány tevékenységét.

Magyarországon a covid okozta digitális oktatás bevezetése nem javította, csupán láthatóvá tette a radikális különbségeket különböző térségek között, és azt, hogy bizonyos helyeken mi várhat a kevésbé szerencsés gyerekekre: most a tanulásukat, később az információszerzési és szórakozási igényeiket, valamint a munkaerőpiaci lehetőségeiket lehetetleníti el az egyenlőtlen helyzet. A létező probléma ráadásul további kérdéseket is felvetett, elég csak arra gondolni, hogy felesleges drága digitális szolgáltatásokat fejleszteni mindaddig, amíg a felhasználók jelentős része nem tudja azokat használni. Ebben a helyzetben kulcsszerepe lehet a digitális tudás megosztásának.

Az NI Hungary Kft. tavaly februárban 8 millió idén pedig újabb 10 millió forint támogatást nyújtott a Digitális Tudásért Alapítványnak, amely akkor ötven, majd idén még egyszer ennyi Debrecen-környéki hátrányos helyzetű diákot tudott bevonni a programjába. Az Alapítvány a program első két félévében a Logiscool élményalapú módszerével blokkalapú kódolást, robotikát, digitális tartalomkészítést (például digitális rajzolást, kép-, szöveg-, prezentáció- és videószerkesztést) tanít a résztvevőknek. A program harmadik félévében pedig a gyerekek a digitális tudás további témaköreiben interaktív előadásokat hallgathatnak meg és az NI önkéntesei az érintett témákban játékos foglalkozásokat tartanak nekik. A program két etapjában jelenleg összesen 100 gyermek vesz részt és immár 3 településen, Hajdúbagoson, Hosszúpályiban és Sárándon is tartanak foglalkozásokat.

Az oktatói és tanulói visszajelzések alapján is az NI játékos képzése rendkívül népszerű, és nemcsak a gyermekek tudását, hanem a mérnöki szakmák iránti érdeklődésüket is növeli. A programban tanuló gyerekek jó számítógépes ismeretei és készségei pedig az egész térség digitális tudás felzárkózásában kulcsszerepet játszhatnak. Mind az NI, mind pedig a Digitális Tudásért Alapítvány hosszú távon elkötelezett a program mellett, és még több száz további gyermek bevonását tervezik az elkövetkező években.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Nagy értékű szoftvert adományozott az NI a Debreceni Egyetemnek
  A fenntarthatóság és a tudásfejlesztés nyert az InnoMax Díjon

További hírek ebben a kategóriában

A Shell 2023-ban is támogatja a ...
Stratégiai együttműködést kötött...
A S.Pellegrino Young Chef Academ...
Folytatódik az együttműködés a D...