Hírek
23465 hír az adatbázisban
Az elhízás lerövidíti a gyerekek életét
MTI + Marketinginfo.hu - 2023-05-10 10:04
Egészségmarketing

A gyerekkori elhízás következményei befolyásolják a jövő generációinak életminőségét és élethosszát - figyelmeztetett Robb Butler, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Irodájának ügyvezető igazgatója.

Egy Zágrábban rendezett konferenciára a horvát elnöki hivatal és a WHO Európai Irodájának szervezésében került sor.

Butler a sajtótájékoztatón kiemelte: ha most nem cselekszenek, a járványszerűen terjedő elhízás a jövőben súlyos következményekkel jár, hatással lesz a gazdaságra, az egészségügyi rendszerre, valamint gyerek életének minőségére és hosszára.

Sanja Music Milanovic, Zoran Milanovic horvát köztársasági elnök orvos felesége elmondta: 2050-re három és fél évvel rövidebb lesz a várható élettartam Horvátországban.

"Ma létrehoztuk az európai vezetők házastársainak hálózatát, hogy közösen kezdeményezzük ennek a vezető, vágtató közegészségügyi problémának a megelőzését, amely Horvátországban három és fél évvel, az európai régióban pedig három évvel lerövidíti várható élettartamot" - figyelmeztetett Muslic Milanovic.

Kiemelte: Horvátországban a gyermekek 35 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, míg Európában az átlag 26 százalék.

A csúcstalálkozón elfogadták Zágrábi Nyilatkozat néven azt a dokumentumot is, amely az elhízás megelőzésének sarokköve lesz a WHO európai régiójában.

Butler reményét fejezte ki, hogy a mai találkozóval és nyilatkozattal kezdetét veszi a betegséggel küszködő gyerekek számának csökkenése.

A gyerekek elhízása összetett probléma, és a világ minden szegletét érinti - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a túlsúly vagy elhízás a gyerekeknél felnőtt korban számos betegséget, például cukorbetegséget, szív- és érrendszeri megbetegedéseket és legalább 13 különböző típusú rákot okozhat.

Music Milanovic hangsúlyozta, hogy Horvátországban az öt vezető, elhízással összefüggő betegségben - mint a szív és érrendszeri problémák, a cukorbetegség vagy a rák valamelyik fajtája - az emberek 92-94 százaléka hal meg.

Music Milanovic és Butler úgy vélték: a gyerekkori elhízás elleni küzdelem "multiszektorális kérdés", amellyel nemcsak az egészségügyi minisztériumnak kell foglalkoznia, hanem sok más tárcának is, például a pénzügyminisztériumnak vagy a mezőgazdasági minisztériumnak, mert az elhízás nem egyéni probléma, hanem társadalmi.

A horvát first lady jelezte: a konferencián döntés született egy Európai Elhízás Megelőzési Központ megalakításáról is.

A csúcstalálkozón személyesen volt jelen Letizia spanyol királynő, a szerb elnök felesége, a szlovén és a magyar elnök férje, valamint a lett, kirgizisztáni, a máltai, az albán és az örmény országvezetők házastársai, míg mások videókapcsolaton keresztül vettek részt a konferencián.

A Zágrábi Nyilatkozat egyebek mellet olyan ajánlásokat fogalmaz meg, mint az egészséges táplálkozás, a testmozgás, a szoptatás népszerűsítése, a bölcsődék, óvodák és iskolák, valamint a szülők támogatása, továbbá egészségügyi szolgáltatások nyújtása túlsúlyos gyerekeknek.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A kávé lehet az elhízás elleni harc kulcsa
  Meddig lesz hazánk az elhízás egyik európai éllovasa?
  Kólaadó Philadelphia-ban
  Egészségesebb gyerekmenükkel áll elő a McDonald's
  Az elhízás ellen kampányol a Coca-Cola
  Korlátoznák a gyorsétterem reklámokat Oroszországban

További hírek ebben a kategóriában

Elindult a csatlakozás a Fuss Fo...
Autista fiatalok támogatására in...
A Mályvavirág Alapítvány és a Bi...
A Decathlon a tavaszi fáradtság ...