Hírek
23268 hír az adatbázisban
Zárbetétek világa: hova jó választás a félbetét? (x)
Marketinginfo.hu - 2023-04-19 09:14
PR

Ebben a cikkben a zárbetétekről, azon belül is a félbetétekről lesz szó. Megnézzük, hogy milyen típusok vannak, és külön kitérünk arra is, hogy hova lesz szükségünk ezekre. Vágjunk is bele!

Most akkor zár vagy zárbetét?

Aki nem szakember a témában, az nagyon könnyen egy kalap alá veheti ezt a két fogalmat. Pedig nem ugyanaz a kettő! Ha megnézzük például a Zardiszkont.hu zárbetét kínálatát, akkor láthatjuk, hogy ott bizony nem lesznek zárak, azt külön fogjuk megtalálni.

De nézzük, hogy mit is jelentenek ezek! A zár az, amelybe a zárbetét belekerül. A legegyszerűbb talán úgy megközelíteni őket, hogy megnézzük melyik miért felel. A zár a kilincs segítségével a nyitásért és csukásért felel.

A zárbetétnek pedig ezzel szemben az a szerepe, hogy bezárja az ajtót, hogy azt már ne lehessen nyitni a kilincsek segítségével. Ebbe kerül bedugásra a kulcs, így ez az alkatrész biztosítja nekünk, hogy az ajtónk csak a megfelelő kulcs birtokában válhasson ismét nyithatóvá.

A zárbetétek alakja és állása

Magyarországon a legelterjedtebb alakú betétek az úgynevezett europrofil típusúak, melyek Európa-szerte is a legjelentősebb mennyiségben vannak jelen. Érdekesség ugyanakkor, hogy jelen vannak hazánkban is az ovális skandináv, valamint a kerek amerikai típusok is. Azonban ez utóbbi kettő ritka, mint a fehér holló.

A kulcsnyílások állását tekintve a legelterjedtebb a horizontális, amikor is a kulcsot függőlegesen helyezzük a hengerzárbetétbe. Ezenfelül viszont lehet vertikális is, amikor vízszintesen kell megtennünk ugyanezt. Utóbbiak általában a magasabb biztonsági szintet nyújtó cilinderbetétek ismertetőjelei is. Ezek úgy lettek kialakítva, hogy számos betörésmód ellen nyújtanak hatékony védelmet.

Hogyan csoportosíthatjuk a zárbetéteket?

Számos módja van annak, hogy csoportosítsuk a zárbetéteket. Nézzük, hogy melyek ezek!
 
  • Nyílás állása szerint: ahogy már írtuk is, vannak horizontális és vertikális típusok.
  • A gyártás során felhasznált anyag szerint: krómozott, réz, nikkelezett és réz-nikkel-cink ötvözet.
  • Biztonsági szintek szerint: számos típus van az alap biztonságot nyújtó, betörésvédelem nélküli zárbetétektől kezdve egészen a magas biztonságot nyújtó, törésvédelemmel, többféle betörésvédelemmel ellátott hatcsapos biztonsági zárbetétekig.


Ezeken kívül csoportosíthatjuk őket így is: normáls, vészfunkciós, gombos, hevederzár betétek, ovális, felsőzár betétek és félbetétek. Nézzük is, hogy ez utóbbi milyen esetben jó választás.

Mi az a félbetét, és mikor jó választás?

Ezek azok a zárbetétek, amelyeknek gyakorlatilag az egyik oldala hiányzik. Csak az egyik oldalon van rajtuk kulcsnyílás. Beépíthetőek jobbos és balos környezetben egyaránt.

És hogy hol érdemes ezeket használni? Olyan helyeken, ahol csak az egyik oldalon van szükség a kulcsos nyitási lehetőségre, és a másik oldalon nincs szükségünk nyitási lehetőségre, még csak egy elfordítható gombos formában sem, mint egy gombos zárbetét esetén. Egy ilyen szerkezet tökéletes választás garázsajtókhoz.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A beltéri ajtók esetében is fontos a tervezés! (x)
  Okos zárbetétek - dobd el a kulcsot te is! (x)
  Rekord magas cégalapítással zárt az építőipar 2018-ban
  Az építőanyag-kereskedelem 2017-ben is sikeres évet zárt
  Záródik az lakáspiaci árolló
  Szárnyalnak az ipari cégek
  Erős forgalommal zárt az ingatlanpiac

További hírek ebben a kategóriában

Díjazták a kreatív tanárokat
Hogyan lesz sikeres a pergetés w...
A germicidlámpás berendezések ha...
Marketing Diamond Awards 2023