Hírek
23416 hír az adatbázisban
Mit lehet kezdeni a letört foggal? (x)
Marketinginfo.hu - 2023-04-14 11:51
Egészségmarketing

Letört fog esetén először is felméri a fogorvos, hogy mi okozta a fogdarab leválását. Ennek tisztázása, valamint a levált fog nagysága és a törésvonal fogja meghatározni a kezelés módját.

A letört fognak nem kell feltétlenül búcsút intenünk, azonban minél hamarabb fel kell keresni egy fogszakorvost.

A fogtörés 2 leggyakoribb oka

Úgy, ahogy a végtagjaink is ki vannak téve a törés veszélyének, egy rossz esés vagy ütődés hatására a fogak is törhetnek. A veszélynek a mosolyzónában található fogak vannak leginkább kitéve. Kisebb törés esetén elegendő lehet a megfelelő ellátás után fogpótlások készítése, melyben a Budapest Dental fogászat szakorvosai segítséget nyújthatnak.

Máskor olyan komoly a trauma, hogy szakszerű segítségért szájsebészeti klinikára kell sietni, hiszen törhet az állkapocscsont is, ami már az állcsontsebészek területe.

A balesetektől függetlenül is letörhet a fogból egy rész. A páciens úgy gondolja, hogy ok nélkül vált le a fogából egy darab. Ez nem így van: a törés mindig egy okozat, ami mögött áll valami a háttérben. A legtöbbször fogszuvasodás, néha harapási rendellenesség van a háttérben a letört fog problémájaként.

Annak ellenére, hogy a fogzománc egészségesnek látszik, a szuvasodás annyira felpuhítja a dentint, hogy nem tudja megtámasztani a fogzománcot. Idő kérdése, hogy egy harapáskor beszakadjon a meggyengült fogszövet és letörjön a fog egy része.

Eltávolítás vagy kezelés?

Ha a repedés a csont alatt végződik, akkor sajnos nincs lehetőség a megmentésére. Az ilyen fogmaradványt el kell távolítani és pótolni szükséges. A fogpótlás feltétele a gyulladásmentes közeg, azaz fogíny. A repedt fog melegágya lehet a baktérium okozta fertőzéseknek és gyulladásnak, ami hátráltatja a későbbi fogpótlást.

A kezelés megválasztásában az is meghatározó, hogy a letört felszín érinti-e a fogideget. Amennyiben igen, akkor gyökérkezelésre is szükséges lehet. Ez a gyermekek még nem teljesen kifejlett fogainál külön szakértelmet igényel, amellyel specialistát javasolt felkeresni.

Lehetőségek szuvasodás miatti törés esetén

Először a szuvasodást kell megszüntetni, utána következhet a fog tömése vagy felépítése. A fogideg közeli sérülések esetén már van olyan korszerű módszer, amivel a fogorvos mikroszkóp segítségével tudja nagyon precízen a sérült szöveteket eltávolítani. Az ezután behelyezett Biodentine anyag segít a pulpa szövet regenerálódásában.

Attól függően, hogy mekkora darab vált le a fogból, fel lehet építeni a hiányzó részt töméssel vagy fogbetéttel. Ha a fognak több, mint a fele hiányzik, akkor kizárólag inlay vagy onlay betét jöhet szóba.

Frontfogak megmentése

Legrosszabb esetben a csont alatt végződik a repedés és mindenképpen el kell távolítani a fogat. A hiányzó rágószerv helyére akár azonnal kerülhet implantátum, ha az íny és a fogágy nincs gyulladásban. Ha a fognak kevesebb, mint fele tört le, akkor esztétikus tömést is lehet alkalmazni. Az erősen sérült fogszövetet csappal tudják megerősíteni, amelyre borítókorona fedést tesznek.

Letört fog kezeléséhez mielőbb keresse fel a Budapest Dental rendelőjét, ahol megfelelő és korszerű ellátásban részesül.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Mi az, amit a porcelán héjról tudnod kell? (x)
  Hova vezethet egyetlen fog hiánya? (x)
  Az idei OTP Bank Fogászati Roadshow
  Folytatódott az OTP és a Colgate programja
  P&G megbízást kapott a P.O.P.

További hírek ebben a kategóriában

Az Egészség Hídja Összefogást se...
Mit tehetünk, ha túl száraz a le...
A Semmelweis Egyetem és a BioTec...
Jóindulatú prosztatamegnagyobbod...