Hírek
23268 hír az adatbázisban
Milyen hatása van a vegán étrendnek a szervezetre?
Marketinginfo.hu - 2023-03-23 09:20
Egészségmarketing

Manapság sokan döntenek a tudatos táplálkozás mellett, ami azt jelenti, hogy alaposan megválogatják mely élelmiszereket fogyasztják, és melyeket nem.

Azokat, akik teljes mértékben elhagyják a húsokat, illetve az állati eredetű összetevőket az étrendjükből, vegánoknak hívjuk.

Az, hogy ki milyen megfontolásból választja ezt az utat, nagyon sokféle lehet. Vannak, akiket az állatok szeretete vagy a bolygónk védelme motivál, de vannak olyanok is, akik annak pozitív hatásai miatt döntenek a vegán életmód mellett.

Kíváncsi vagy, hogy milyen jótékony hatásai vannak az emberi szervezetre? Akkor olvass tovább, ebben a cikkünkben ugyanis elmondjuk a három legfontosabb előnyét. Ha pedig mélyebben is belemerülnél a témába, akkor figyelmedbe ajánljuk a Sunpure Magyarország blog oldalát, ahol sok izgalmas írást találsz.

Csökken a szívbetegségek kialakulásának kockázata

Ha a vegán életmód mellett tesszük le a voksunkat, akkor annak számos pozitívuma lesz. Mind közül az egyik legfontosabb, hogy nagymértékben csökken a különböző szívbetegségek kialakulásának veszélye.

Ez nemcsak egy légből kapott gondolat, hanem egy 2019-ben végzett kutatás eredménye. A magyarázata pedig az, hogy az állati eredetű termékek nagy arányban tartalmaznak telített zsírokat. Ezek pedig megemelik a koleszterinszintet, ami szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet.

Kisebb eséllyel leszel cukorbeteg

A vegán étrend nemcsak a keringésre és a szívre, hanem a vércukorszintre is kedvező hatással van. Ennek köszönhetően pedig a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata is nagymértékben csökken.

Ez a megállapítás szintén egy felmérés eredményeként látott napvilágot. Ennek során azt vizsgálták, hogy a résztvevők vércukorszintje hogyan változik, ha kevesebb húst, illetve állati eredetű élelmiszereket fogyasztanak.

Sokkal könnyebben megy a fogyás

Végül, de nem utolsó sorban meg kell említenünk még egy jótékony hatást, ami az előző kettő mellett némileg eltörpül, de azért sokak számára fontos lehet. Ez pedig nem más, mint az, hogy a vegán étrend nagymértékben segíti a zsírvesztést, vagyis a fogyást.

A húsok, illetve a különböző tejtermékek jellemzően magas zsír- illetve kalóriatartalommal rendelkeznek. Azok lecserélése növényi élelmiszerekre segíthet a kalóriadeficit elérésében, aminek minden esetben fogyás az eredménye.

Itt azonban fontos megjegyezni, hogy rengeteg múlik az adott étel minőségén. Egy mirelit krumpli ugyanis semmiképp sem segíti a fogyást, de még hízáshoz is vezethet. Emellett pedig természetesen a mennyiségre is figyelni kell, hiszen gyümölcsből vagy a különböző magvakból is lehet túl sokat enni.

Láthatod, hogy a vegán étrendnek számos pozitív hatása van az emberi szervezetre. Az állatszeretet és a környezetvédelem mellett tehát ezek is nyomós érvek, amik azt jelzik, hogy érdemes próbát tenni vele. Ha így teszel, akkor elősegítheted a fogyásodat, sőt a különböző betegségek kialakulásának kockázatát is csökkentheted.

(x)NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  6 érv a mediterrán étrend mellett (x)
  Mit tartalmaznak az egyes étrend-kiegészítők? (x)
  Tanácsok az inzulinrezisztencia diétához (x)
  A rostszegény étrend magas vérnyomást okozhat
  A speciális étrendet követőkre is figyel a Lidl
  A mediterrán étrend a túlevés ellen is hatásos lehet
  Új vegán termékcsalád a SPAR-ban
  Jöhetnek a vegán kozmetikumok

További hírek ebben a kategóriában

Felismerhetjük a pszichopatákat?...
Így lehet kiválasztani a tökélet...
Mit takar a lézeres szemműtét el...
Hogyan segíthetsz kutyádnak megn...