Hírek
23360 hír az adatbázisban
Népszerű diétafajták, amelyek máig trendinek számítanak
Marketinginfo.hu - 2023-03-22 10:57
Egészségmarketing

Manapság sorra jelennek meg újdonságok és szokatlan diétázási ötletek, de melyek tekinthetők közülük biztonságosnak?

Abban egyetérthetünk, hogy az azonnali, gyors változást ígérő drasztikus megoldások mindenképpen kerülendők!

Ajánlott diétatípusok a hatékonyság jegyében

A szélsőséges és drasztikus étrendtippek helyett sokkal célravezetőbb az élhetőbb megoldásokra voksolni. Nem csupán a hatékonyság végett, hanem az egészség védelme érdekében is.

Sarkalatos pontja a diétázásnak, hogy milyen alapanyagokat, élelmiszereket választunk, ehhez kínál segítséget például a MamaVita menteskereso rendszere, ahol kereshetünk mentesség, diéta szerint, kategóriák, összetevők alapján, valamint speciális tulajdonságokat is megadhatunk. Ennél egyszerűbb módja nem is létezik az alapanyagok, ételek összeválogatásának!

Javasolt például az igen népszerű mediterrán diéta, amely konkrét irányelvek helyett a teljes életmódváltást helyezi a fókuszba. Ennek alapja, hogy minél több friss, rostdús ételt fogyasszunk, amelyek gazdagok antioxidáns összetevőkben. Fontos, hogy helyet kapjanak a teljes kiőrlésű gabonák, halak, diófélék, hüvelyesek. A zöldségek, gyümölcsök mindennapos fogyasztása alapvető.

Az étkezési ajánlásokon túl a táplálkozás módja is lényeges. A mediterrán térségben az emberek nagy hangsúlyt fektetnek a közös, szertartásszerű étkezésekre. Élvezzük a finomságokat, illetve a vidám beszélgetéseket, hiszen a mentális egészség szinten tartásához is hozzájárulhat.

Külön kiemelendő a Magyar Dietetikusok Szövetsége által kidolgozott ajánlás, az Okostányér. Ennek lényege, hogy két részre bontva a fogyasztandó ételeket, az egyik csoportot a gyümölcsök, zöldségek alkotják, a másikat pedig gabonák, tejtermékek, húsfélék, tojás. Javasolják továbbá, hogy csökkentsük a cukor, só és zsír mennyiségét. Emellett ne feledkezzünk meg a rendszeres testmozgásról sem!

Kerülendő diétafajták

Számos nem ajánlott típus is ismert, közülük most néhányat kiemelünk. Az egyik az 5:2 diéta, melynek lényege, hogy 5 napon keresztül normálisan, megszokott módon étkezünk, a következő 2 napban pedig a drasztikus kalóriacsökkentés a cél. Az időszakos koplalások azonban nem hozhatnak tartós eredményt, ráadásul nem tesznek jót a szervezetnek sem. Ehelyett az apránkénti változtatások, a lassú kalóriacsökkentés javasoltabb.

Talán még megdöbbentőbb a káposztaleves módszer, melynél 7 napon át csak káposztaleves fogyasztható. Egyesek szerint gyors eredményt hoz, ez azonban erősen megkérdőjelezhető, sőt nem is egészséges! Az egyoldalú hiányos táplálkozás betegségek megjelenéséhez vezethet.

Tartsuk szem előtt az egészséget!

Mielőtt bármelyik diétafajta mellett döntenénk, célszerű konzultálni táplálkozási tanácsadóval, aki sokat segíthet egy személyre szabottabb étrend meghatározásában! Nem utolsó sorban felkereshetjük orvosunkat is, hiszen aktuális egészségi állapotunk is döntő a speciális étrend kiválasztásában.

(x)NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Diéta 50 év felett? Ezekre figyelj oda! (x)
  4 pozitív hatás, amit a paleolit diétától várhatsz (x)
  Felejtsük el a drasztikus fogyókúrát!

További hírek ebben a kategóriában

A BioTechUSA újévi kampánya - Le...
Folytatódik a tejágazat Közösség...
Használd ki az antioxidáns C-vit...
3 trükk, amivel új szintre emelh...