Hírek
23465 hír az adatbázisban
Jelentősen visszaesett a cseh Skoda Auto üzemi nyeresége tavaly
MTI + Marketinginfo.hu - 2023-03-14 10:38
Márkák

A cseh Skoda Auto üzemi nyeresége 42 százalékkal 628 millió euróra esett vissza tavaly - derül ki a német Volkswagen csoportba tartozó legnagyobb cseh autógyár közleményéből.

A Skoda tavalyi gazdasági eredmémyét negatívan befolyásolta az ukrajnai háború, a magasabb termelési költségek és az árfolyamok kedvezőtlen alakulása is - mutatott rá a közlemény.

A Skoda Auto bevételei ugyanakkor 18,5 százalékkal 21 milliárd euróra emelkedtek tavaly.

A cseh autógyár már korábban nyilvánosságra hozta, hogy tavaly 731 300 személygépkocsit szállított ki megrendelőinek, ami éves összehasonlításban 16,7 százalékos csökkenés. Ennek okait a cég a folytatódó chiphiányban, az ukrajnai háborúban, a beszállítói hálózat gondjaiban, a növekvő energia- és nyersanyagárakban, valamint a globális autópiacokon uralkodó bizonytalanságban jelölte meg.

A Skoda Auto világszerte 45 ezer embernek ad munkát. Jelenleg több mint tíz modellt kínál az érdeklődőknek, ezek a következők: Fabia, Rapid, Scala, Octavia, Superb, Kamiq, Karoq, Kodiaq, EnyaqiV, Enyaq Coupé iV, Slavia és Kushaq.

Csehországon kívül a Skodának nagyobb összeszerelőüzemei vannak Kínában, Szlovákiában és Indiában a konszernbeli partnerek közvetítésével, valamint Ukrajnában és Kazahsztánban helyi partnerekkel együttműködve. Jelenleg a Skoda Auto a világ mintegy 100 országának a piacán van jelen. A közelmúltban jelentették be Mladá Boleslavban, hogy az idén a vietnami piacon is megjelennek a cseh személykocsik.

A Skoda korábban Oroszországban is jelen volt, de a Volkswagen konszern bejelentette, hogy az ukrajnai háború miatt meghatározatlan időre leállítják a két oroszországi összeszerelő üzem működését, valamint a konszern autóinak kivitelét Oroszországba. A Skoda Auto számára 2021-ben az orosz piac még a második legnagyobb volt.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Ha eddig halogattad, most már ne tedd: szerezd be az autóablak sötétítőfóliát! (x)
  A szürke autók népszerűbbek, mint a színesek
  A Volkswagen egyelőre nem tervez újabb akkumulátorgyárat
  Javult a Volkswagen eredménye tavaly
  Visszaesett a Skoda autók eladása
  Csökkent a Skoda személyautók eladása
  Az autópiaccal együtt bővülne a Skoda
  Rekordszámú autót szállított ügyfeleinek júliusban a Skoda
  A Skoda Auto 653 ezer gépkocsit adott el
  Rekord működési eredményt ért el a Skoda
  Rekord eladás a cseh Skoda Auto-nál
  A Skoda 2020-tól elektromos autókat is gyárt

További hírek ebben a kategóriában

A Decathlon új irányvonala
5,7 milliárd forintos tőkeemelés...
Egyedülálló beruházás a BioTechU...
Ismét díjazták a Borsodi Sörgyár...