Hírek
23360 hír az adatbázisban
Ezért jó a használt monitor, és így válasszunk számunkra megfelelőt (x)
Marketinginfo.hu - 2023-03-22 09:39
Digitális

Ebben a cikkben a használt monitorokról lesz szó. Megtudhatjuk belőle, hogy miért is jelentenek jó döntést.

És azt is megnézzük, hogy miként válasszunk olyat, ami számunkra a legmegfelelőbb lesz. Lesz itt szó az árról, a képátlóról, képarányról, de a felbontásról és további hasznos tulajdonságokról is. Vágjunk is bele!

Megéri használt monitort választani?

Rengetegen választanak úgy, hogy az ár a fő szempont a döntéshozatalnál. Nem véletlen, hogy ma is nagyon keresett a jó használt monitor. Ezek árfekvése kedvezőbb, mint a boltokban kapható, újonnan megvásárolható típusoké. Elég, ha csak megnézzük a PC Aréna kínálatát, és láthatjuk, mennyivel jobb ajánlatokat kapunk, pedig nagy márkák bevált modelljei közül válogathatunk.

A használt monitorok mindegyike át van vizsgálva, így egy maximálisan megbízható perifériát kapunk a pénzünkért. Az árukat befolyásolja többek között a képarány, a képátló mérete és a panel típusa is.

Fontos, hogy mielőtt egy adott termék mellett letennénk a voksunkat, gondoljuk végig, hogy milyen célra fogjuk használni a monitort? Játékra, munkához, tanuláshoz vagy általános otthoni felhasználásra vásárolunk? Nem mindegy! Fontos, hogy a saját igényeinkhez kell igazodnia a megvásárolni kívánt monitornak!

Képátló és képarány

A képátló megmutatja nekünk, hogy mekkora a monitor mérete. Ezt úgy kell érteni, hogy ez az adat azt jelöli, hogy a monitor egyik sarkától a szemközti sarkáig mekkora a távolság. Ezt jellemzően nem cm-ben, hanem inchben szokás megadni.

1 inch = 2,54 centiméter. Manapság jellemzően 21-24 inches monitorok vannak a piacon, így a használtak között is főleg ebben a tartományban találunk majd. Legalábbis, ha főleg magánhasználatra keresünk képernyőt. Ezzel szemben a munkához már jellemzően érdemesebb a 24-30 hüvelykesek között nézelődni. Legyen szó akár home office-ról, akár irodai felhasználásról, ezek tökéletes választást jelentenek.

A 30 hüvelykes képátmérővel rendelkező típusok már inkább a gamerek számára alkalmasak, vagy azoknak, akik filmnézéshez szeretnék használni a monitorjukat.

Emellett ott van még a képarány is, mint tulajdonság. Ez azt mutatja meg, hogy mekkora a kép magassága és szélessége egymáshoz viszonyítva. A legtöbb mai monitor 16:9 vagy 16:10 képaránnyal rendelkezik.

A felbontás

Minél nagyobb egy képernyő felbontása, annál jobb, annál részletgazdagabb lesz a megjelenített kép minősége. Ez ugyanis azt mutatja meg, hogy a monitorra hány képpont kerül megjelenítésre szélességében és magasságában.

Vannak szabvány felbontások is, mint például ezek:
 
  • Full HD (FHD): 1920x1080 képpontos felbontás
  • Quad HD (QHD): 2560x1440 képpontos felbontás
  • Ultra HD (UHD - 4K): 3840x2160 képpontos felbontás


További fontos mutatók

Főleg a gamerek számára lehet fontos a válaszidő. A grafikai programokkal dolgozók számára nem mellékes a kontraszt, fényerő és a színhűség. Továbbá fontosak lehetnek még a csatlakozási lehetőségek is.

Érdemes felmérni az igényeinket, majd az alapján meghozni a döntést.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Betegőrző monitor segíti a kórház munkáját

További hírek ebben a kategóriában

Így találd meg a tökéletes domai...
Női példaképeket keres az IVSZ é...
Lezárult ’Az Év Honlapja&#...
Mikulás ajándék kisvállalkozókna...