Hírek
23094 hír az adatbázisban
A nők jelenthetik a gyógyírt a fokozódó mérnök- és informatikus hiányra
Marketinginfo.hu - 2023-03-07 11:04
Karrier

Marsjáró-építéssel és soft skillek fejlesztésével igyekszik vonzóbbá tenni a Huawei az IT- és mérnökszakmákat a diáklányok számára.

Kétszeresére nőne a mérnök-informatikusok száma, ha ugyanannyi nő dolgozna az IKT-ágazatban mint férfi, ezért a nők szerepének növelése az iparágban kulcsfontosságú - hangzott el a Huawei "Women in Technology" országos pályaorientációs programjának záróeseményén. A különleges, élményközpontú edukációs program célja az volt, hogy lebontsa a mérnöki hivatással kapcsolatos sztereotípiákat, és vonzóvá tegye a fiatal, 16-19 éves női korosztály számára az IT- és mérnökszakmákat. A több hónapos programsorozat keretében Budapesten, Győrben, Oroszlányban és Kecskeméten vehetettek részt diáklányok műhelyfoglalkozásokon, és a Maker's Red Box alkotópedagógiai tananyagára épülő, marsjáró-tervezői projektmunka révén bepillantást nyerhettek a gyakorlati mérnöki munkába.

A mérnöki-informatikai területen dolgozó és a műszaki felsőoktatásban tanuló nők aránya mindössze 17-19 százalék hazánkban, ami az egyik legalacsonyabb arány az Európai Unióban. Magyarországon az informatikusok közül csak minden tizedik nő , miközben számos olyan pozíció van, amely kiváló lehetőségeket nyújtana számukra is. Egyre több vállalat, szervezet ismerte fel a problémát, és egyre több kezdeményezést indítanak annak érdekében, hogy növeljék a nők részvételét ebben az iparágban.

"A kormány célja, hogy a felsőoktatásban a matematikai, természettudományi, mérnöki és informatikai (MTMI) területek részaránya 2030-ig elérje az 50 százalékot, azaz minden második hallgató MTMI-képzést válasszon. Éppen ezért örömmel állunk minden olyan kezdeményezés mellé, amely támogatja a szakemberek utánpótlását, illetve lehetőséget ad a fiatal hölgyek számára arra, hogy beleláthassanak a szerteágazó mérnöki tevékenységbe, és fejlesszék a készségeiket" - mondta Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár a Huawei által indított Women in Technologies országos pályaorientációs programsorozat záró rendezvényén. Az államtitkár hozzátette: aki ezt a hivatást választja garantáltan változatos karrierlehetőségekre és folyamatos fejlődésre számíthat. A digitális ágazat mindemellett biztos elhelyezkedést és kimagasló keresetet kínál a tehetséges fiatalok számára".

"Nemcsak az IKT-ágazat szempontjából, hanem társadalmi-gazdasági okokból is nagyon fontos, hogy a nők nagyobb arányban válasszák a mérnöki és informatikai pályákat. A jövőnk növekvő mértékben épül a technológiára, miközben egyre jelentősebb a mérnökhiány" - mondta el Gecse Mariann, a Huawei Technologies Hungary és Nyugat-Balkán kormányzati kapcsolatokért és kommunikációért felelős igazgatója. "- Annak ellenére, hogy felerészben a nők a digitális eszközök felhasználói, ezek fejlesztésében szinte alig vesznek részt. Ha ugyanannyi nő lenne a szakmában, mint férfi, akkor kétszeresére nőne a mérnökök száma, ami az európai szintű mérnök-munkaerőhiányra is megoldást jelentene. Ezt a tendenciát szeretné pozitív irányba elmozdítani a Huawei Technologies a jó példák bemutatásán és az IKT képzések támogatásán keresztül."

Egy friss, magyar IKT-cégek körében végzett kutatás szerint az iparág legsúlyosabb problémája jelenleg a munkaerőhiány, prognózisok szerint néhány éven belül több tízezer informatikus hiányozhat a piacról, holott a szektor a magyar gazdaság húzóágazata - a bruttó hozzáadott érték 7 százalékát adja.


Marsjáró-építés és soft skillek

A Women in Technology országos pályaorientációs programsorozat októberben indult, és a 16-19 éves fiatal női korosztály 70 képviselője vett részt rajta négy helyszínen, Budapesten, Győrben, Oroszlányban és Kecskeméten. A hat alkalomból álló műhelyfoglalkozásokon a diákoknak lehetősége nyílt belekóstolni a gyakorlati mérnöki munkába, és egy tudományos, marsjáró-tervezői projektmunka révén közelebb kerülhettek napjaink digitalizált mérnöki szerepeinek megértéséhez. A foglalkozások gerincét a Maker's Red Box egyedülálló alkotópedagógiára épülő tananyaga adta, ezenkívül meghívott szakértők előadásai és kerekasztal-beszélgetés révén igyekezett a programsorozat betekintést nyújtani a projekttervezés és -megvalósítás folyamataiba, a csapatban gondolkodás és az együttműködő kommunikáció rejtelmeibe, valamint abba, hogy milyen izgalmakat és kihívásokat rejt a nők számára a technológiai iparág.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Bekapcsolódik a hazai kutatás-fejlesztésbe a Huawei
  A Vodafone és a Huawei a mérnökképzést támogatja
  Új arcát mutatta meg Hosszú Katinka
  Hosszú Katinkával debütál a Huawei új kampányfilmje
  Ösztöndíjprogramok a Huawei-től
  Vízilabdát támogat a Huawei
  A Huawei 6 millió forintot adományozott a Közszolgálati Egyetemnek
  Magyar egyetemistákat támogat a Huawei

További hírek ebben a kategóriában

Mitől lesz jó egy önéletrajz?
Az álláspályázat sikerének kulcs...
Hogyan pályázhatunk sikeresen eg...
Új marketing és PR-vezető az All...