Motivációnk lehet az egészségünk megőrzése, a súlycsökkentés vagy valamilyen kialakult egészségügyi probléma.
Bárhogy is legyen nagyon fontos, hogy kizárólag olyan diétát válassz, ami passzol hozzád. A mediterrán étrendet mindenkinek érdemes megpróbálnia, és hogy miért, azt a cikkünkben 6 érvvel is alátámasztjuk.
Az életmódváltás útján
Ha meg akarod változtatni az étrendedet, akkor első lépésként meg kell találnod a megfelelő diétát. Keresgélés szempontjából könnyű dolgod van, ugyanis a
Diet.hu összegyűjtötte a diétafajtákat. Első körben érdemes átböngészned, hogy melyik diéta mire épül és mit kell teljesítened hozzá.
Mindannyian más-más ételeket kedvelünk. Egyesek imádják a salátákat, mások rá se bírnak nézni, míg van, aki húst hússal enne, más pedig a vegetáriánus étkezésre esküszik. Így aztán tényleg egyedi, hogy ki melyik utat választja az egészségesebb életmód felé.
A mediterrán diéta alapjai
No nem a pizza és a lasagne, annál inkább a friss gyümölcsök, zöldségek, a tenger gyümölcsei, fehér húsok, olívaolaj és teljes kiőrlésű gabonafélék adják az alapanyagait ennek az étrendnek. Nyugodtan lehet benne fogyasztani olajos magvakat, hüvelyeseket, zöldfűszereket, és ami a legizgibb, vörösbort.
Emellett fontos a rendszeres testmozgás is, ami nyugodtan lehet naponta egy kiadós séta a környéken, valamint az örömteli szociális kapcsolatok. A mediterrán népeknél az étkezés nem csak az ételfogyasztásról, hanem a közös élményekről, beszélgetésről, az egymással töltött időről is szól.
Mi az eredete ennek a diétatípusnak?
Kréta, Görögország és Dél-Olaszország lakói az 1960-as években a fenti alapanyagokból készült ételeket fogyasztották. Ennek következtében nagyon alacsony volt a krónikus betegek aránya, a várható élettartam viszont magas adatokat mutatott. Ez ráirányította a tudósok figyelmét erre az étrendre.
A mediterrán diéta pozitív hatásai
Nézzük meg, hogy miért éri meg erre az étrendre váltani, íme a 6 érv:
1. A gyümölcsök, zöldségek, halak, diófélék fogyasztása, a mozgás és a szociális kapcsolatok csökkentik a mentális és egészségügyi problémák kockázatát.
2. Nem fogyasztanak finomított lisztet, vörös húst, tömény ital helyett vörösbort isznak, így csökken a szívbetegségek és a stroke kialakulásának esélye.
3. A fenti élelmiszerek 70%-al csökkentik az izomgyengeség kialakulását.
4. A mediterrán étrend magas antioxidáns-tartalmú, így védi a sejteket az oxidatív stressztől, ezért felére csökken a Parkinson-kór kockázata.
5. Ezek az ételek alacsonyan tartják a koleszterinszintet, normalizálják a vércukorszintet, csökkentik a demencia és az Alzheimer-kór kialakulását.
6. Rostban gazdag ételeik normál tartományban tartják a vércukorszintet, így megmarad az egészséges testsúly.
Érdemes megfogadni tehát a mediterrán népek tanácsait és elsajátítani életmódjukat. Ha neked is tetszik ez az életstílus, akkor vágj bele!