Hírek
23447 hír az adatbázisban
Már 80 SPAR üzletben leadható a használt sütőolaj és zsiradék
Marketinginfo.hu - 2023-02-07 10:56
CSR

2022 végére a korábbinak mintegy duplájára nőtt a SPAR hálózatában telepített használt sütőolaj-gyűjtőpontok száma országszerte.

Immár nyolcvan hiper-, és szupermarketnél lehet egyszerűen elhelyezni az egyébként környezetszennyező, ám korszerű technológiával újrahasznosítható anyagot.

"A SPAR 2021-ben indította el a használt étolaj és zsiradék újrahasznosítási programját, s azóta folyamatosan bővítjük az átvételi pontok számát. Az indulás évében kilenc hiper-, és huszonöt szupermarketünkben állítottunk fel egy-egy 800 literes kapacitású, speciális tárolót, majd tavaly nyár közepéig tizenegy, év végére pedig két fázisban további harmincöt ilyen átvevőhelyet létesítettünk. Élelmiszer-hulladékok gyűjtésére és feldolgozására szakosodott partnerünk, a Biotrans Kft. a tárolókba leadott használt sütőolajat és zsiradékot a gyűjtőpontokról rendszeresen elszállítja, ülepíti, majd a felhevítést követően biodízel üzemanyag készül belőlük. Környezettudatos kezdeményezésünk a lakosság körében is pozitív fogadtatásra talált: 2021-ben több mint 13 tonna, 2022-ben pedig már csaknem 73 tonna használt sütőolajat és zsiradékot adtak le kihelyezett gyűjtőpontjainkon." - mondta Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője.

A vizek élővilágára nemcsak a kőolaj, hanem a növényi olajok, állati zsírok - azaz a háztartási sütési olajok - is veszélyesek. A környezet megóvása szempontjából ezért rendkívül fontos a háztartásokban keletkezett használt sütőolaj és zsiradék begyűjtése és újrahasznosítása, hiszen már egyetlen cseppjük is káros hatással van az élővizekre. Emiatt is lényeges, hogy ne öntsük a lefolyóba, árokba, vízelvezetőkbe, és ne folyassuk bele a kukába a sütés során keletkezett káros anyagokat. Hazánkban egyetlen esztendő alatt közel 25 ezer tonna használt étolaj keletkezik a háztartásoknál, s e tetemes mennyiségnek csak a töredéke kerül gyűjtőpontokra. Azzal, hogy összegyűjtjük és leadjuk ezt a fajta veszélyes hulladékot, egyben arról is gondoskodunk, hogy újrahasznosítva, bio-üzemanyagként kerüljön vissza a körforgásba. Tudatos hulladékkezelésünkkel nemcsak a közműszolgáltatók környezetvédelmi munkáját segíthetjük, hanem megóvhatjuk a szennyvízhálózatot, ezzel együtt pedig a természetes vizeinket is.

A vásárlók üvegben, PET palackban vagy saját csomagolásukba visszatöltve is leadhatják ezt a fajta háztartási hulladékot, s egy interaktív térkép segítségével pedig könnyedén megtalálhatják a hozzájuk legközelebb eső áruházai átvevőpontokat.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Több mint 600 tonna füstölt húsáruval készül húsvétra a SPAR
  Díjat értek a SPAR hazai vállalkozásokat támogató programjai
  A SPAR-nak továbbra is szívügye a társadalmi felelősségvállalás
  Forgalom a SPAR-nál 2022-ben
  A Nestlé és a SPAR legújabb szemléletformáló kisokosa
  Újra gyűjti a használt sütőolajat a MOL
  Rekord mennyiségű sütőolajat gyűjtött össze a MOL
  Újra gyűjti a használt olajat a Mol
  Folytatódik a MOL sütőolaj begyűjtési akciója
  Rekord mennyiségű sütőolajat adtak le a MOL kampánya alatt
  Inkább kidobjuk, mint leadjuk a használt sütőolajat
  Újra gyűjti a használt sütőolajat a MOL
  Kiterjeszti használt sütőolaj-gyűjtő kampányát a MOL

További hírek ebben a kategóriában

Országos összefogás segíthet a k...
65 millió forintos támogatás az ...
Az olimpiára készülő fiatal élsp...
A Mol célja, hogy a régió zöldeb...