Hírek
23469 hír az adatbázisban
Többszörösére emelkedett tavaly a romániai OMV Petrom olajvállalat nyeresége
MTI + Marketinginfo.hu - 2023-02-03 09:03
Márkák

Rekordszintű, 10,3 milliárd lejes (818 milliárd forint) nyereséggel zárta a 2022-es évet az OMV Petrom.

Ugyanakkor minden korábbinál nagyobb, 20 milliárd lejes összeget fizet be a román államkasszába különböző adók és osztalék formájában - közölte a bukaresti értéktőzsdén közzétett jelentésében a romániai olajvállalat.

A tavalyi profit 260 százalékkal haladja meg a 2021-ben elért 2,9 milliárd lejt, a 61,344 milliárd lejes üzleti forgalom pedig 136 százalékkal magasabb az előző évinél.

Christina Verchere vezérigazgató szerint az OMV Petrom beruházásai megduplázására készül, a nyereség 60 százalékát újabb fejlesztésekre fordítja. Ezek között elsősorban a Neptun Deep földgázmezőre akarnak összpontosítani, amelyről a végső döntést várhatóan 2023 közepén hozzák meg. Az OMV Petrom és a Romgaz állami földgáztársaság által 50-50 százalékos arányban birtokolt fekete-tengeri lelőhelyről évi tízmilliárd köbméternyi földgázt remélnek kinyerni, a leghamarabb 2027-ben megkezdhető kitermelés beindításához azonban még 4 milliárd eurónyi beruházásra van szükség.

Az osztrák OMV-csoporthoz tartozó cég, amelyben a román államnak 20 százalékos részesedése van, csütörtöki közleményében megerősítette azon álláspontját, hogy nem kell extraprofitadót fizetnie, ugyanis tavalyi üzleti forgalmának kevesebb mint 75 százaléka származott a nyerskőolaj-, földgáz-, szén- és finomítói ágazatból. Az OMV Petrom másfelől a 2,2 milliárd lejes profiadó mellett mintegy 7,3 milliárd lejnyi járadékot, többletadót, és más, ágazatspecifikus illetéket fizetett be a román államkasszába, amelyek értéke az előző évhez képest megnégyszereződött - mutat rá a vállalat közleménye.

Bukarestben a kormánypártok több vezető politikusa felháborodással kommentálta, hogy az ország legnagyobb, az energiaválságból nem remélt hasznot húzó olajvállalata nem hajlandó hozzájárulni a lakosság rezsiterheinek csökkentését célzó szolidaritási alaphoz, de a harcias nyilatkozatok elcsendesedtek, amikor kiderült, hogy a "75 százalékos kiskaput" nem a bukaresti kormány hagyta nyitva, hiszen a romániai extraprofitadót feltételrendszerét az Európai Unió Tanácsának egy tavaly októberi határozatából vették át.

Románia egy tavaly év végén hozott sürgősségi kormányrendelettel szolidaritási hozzájárulásra kötelezte a fosszilis tüzelőanyag-szektorban tevékenykedő vállalatokat: a 60 százalékos extraprofitadót az éves nyereség azon részére kell kifizetniük, amely több mint 20 százalékkal meghaladja a 2018-2021-es időszak éves átlagnyereségét.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Az OMV ultragyors elektromosautó-töltő hálózatot épít ki Magyarországon
  Mit tud nyújtani egy minőségi motorolaj? (x)
  Jogerős az OMV Petrom rekordbírsága
  Dél-Kelet Európa legnagyobb forgalmú cége lett a Dacia
  Változás az OMV Petrom vezetőségében
  Még többet fektet a román gázkitermelésbe az OMV

További hírek ebben a kategóriában

A Decathlon új irányvonala
5,7 milliárd forintos tőkeemelés...
Egyedülálló beruházás a BioTechU...
Ismét díjazták a Borsodi Sörgyár...