Hírek
23423 hír az adatbázisban
Amit a vakolatokról és a habarcsokról építtetőként is tudni érdemes (x)
Marketinginfo.hu - 2023-01-24 15:19
PR

Hagyományos falazóelemekkel történő építés esetén a külső és a belső vakolási munkák az építés teljes munkaidejének majdnem negyedét teszik ki az ingatlan méretének, rendeltetésének, tagoltságának függvényében.

Nagyfokú hozzáértést, tapasztalatot, precizitást igényelnek, illetőleg jó minőségű anyagokat.A vakolat felhordása és száradása napokat vesz igénybe, ami a korszerű anyagok, száraz habarcsok révén jelentősen csökkenthető. Milyen vakolatok, habarcsok léteznek, és melyik mire használható?

Mindennek az alapja

A vakolat mész, homok kavics és víz keveréke. Napjainkban a vakolatoknak számos fajtája létezik, az alapfelület jellegétől, egyéb tulajdonságoktól függően. A Cemix a vakolatok és habarcsok széles választékát kínálja az alapvakolatok, falazó- és javítóhabarcsok kategóriákban az építettőknek és a kivitelezőknek több, mint 3 évtizedes tapasztalatának köszönhetően.

Az alapvakolatok, a falazóelemekből vagy betonból, a helyszínen készült szerkezetek főbb tulajdonságai:
 
  • biztosítják az épület hőhatásokkal, csapadékkal, más károsító hatásokkal szembeni védelmét,
  • a fal kiegyenlítését szolgálják, általuk homogén felület alakítható ki,
  • javítják a hőszigetelő képességet,
  • mechanikai ellenálló képességet,
  • vízzel szembeni ellenállást
  • és biztosítják a fagyállóságot.


A céljától függően ez lehet belső vagy külső vakolat, utóbbi feladata még az épület mozgása során keletkező feszültség levezetése is.

Vakolatok csoportosítása

Alapvető csoportosításuk a felhasználás helye szerint történik, ugyanis ez határozza meg a falszerkezetet érő igénybevételt, ami eltérő anyagok alkalmazását teszi szükségessé. Kültéri és beltéri vakolatokról beszélhetünk.

Kültéren a homlokzatokra normál, a lábazatokra, kerítésekre, erkélyekre nagyobb ellenállóképességű cementvakolatokat alkalmazunk, beltéren pedig mész-cement vagy gipsz vakolatokat. Vizes, valamint statikus és dinamikus igénybevételnek kitett helyiségekben cementet használunk.

A vakolandó felület anyaga is befolyásolja a szóba jöhető anyagok körét. A vakolatok hővezetési képessége által javítható a falszerkezetek hőszigetelő képessége, így magasabb komfortérzet érhető el a helyiségekben.

A falazó- és javítóhabarcsok

A falazóhabarcsok ragasztják össze a falazóelemeket, biztosítják tartós tapadásukat, illetve szolgálják az egyenletes teherelosztást. Legfontosabb jellemzőjük a nyomószilárdság. Kiválasztásuk esetében a használat célja - új építés vagy felújítás - a döntő tényező, de az épület típusa, a falazat anyaga is befolyásolja. A leggyakoribb kötőanyag a mész és a cement, műemléki felújítások esetén a trassz.

A kisebb szemcsenagyságú, kötőanyagokkal megerősített, nagyobb tapadószilárdságú javítóhabarcsok elsősorban a falfelületeken keletkező hibák, egyenetlenségek és sérülések javítására, felületi kiegyenlítésére szolgálnak.

A minőségi vakolóanyagokon nem érdemes spórolni, hiszen hatással vannak a vakolás időtartamára, a felület simaságára, végeredményben a költségekre.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Falburkolatok típusai: ezeket érdemes választani! (x)
  Folytatódott a Poli-Farbe iskolafelújítás
  Kozák Danuta a Poli-Farbe sportnagykövete
  Nagycsaládokat támogat a Poli-Farbe
  Arany fokozatú MOB-támogató lett a Poli-Farbe
  Színes Nap promóció a Lasselsberger-Knauftól

További hírek ebben a kategóriában

Lesz támogatás 2024-ben fürdőszo...
Melyek most a legnépszerűbb onli...
Korszerű klímatechnika – h...
Időtálló, gyönyörű kerítés WPC-b...