Hírek
23360 hír az adatbázisban
A húsfogyasztás csökkentésére kevésbé nyitottak a magyarok
Marketinginfo.hu + MTI - 2023-01-17 12:38
Kutatás

Csaknem az egész magyar társadalom szeretne környezetbarátabb módon élni a következő egy évben, a húsevés csökkentésére viszont nincs akkora nyitottság.

Az ELTE PPK Ember-Környezet Tranzakció Intézete által 2022-ben végzett kutatás szerint a magyar társadalom 94,8 százaléka szeretné környezettudatosabbá tenni az életét a következő egy évben. A hét beavatkozási pont közül, amelyeken változtatnának az emberek, kimagaslóan az első helyen végzett az energiatakarékosság (kevesebb áram, gáz, víz használata) - írta Varga Attila pszichológus, az intézet munkatársa kedden a Másfélfok - Éghajlatváltozás közérthetően című szakportálon közzétett cikkében.

Az összegzés szerint a különböző beavatkozási pontokat vizsgálva a felmérés jelentős eltéréseket mutat regionálisan: leginkább a közép-magyarországi válaszadók tervezték csökkenteni az energiafogyasztásukat, legkevésbé pedig az észak-magyarországi válaszadók törekedtek erre. Mint Varga Attila rámutatott, az ország legszegényebb régiójában élőknek valószínűleg már korábban is sokkal kevesebb módjuk volt az energiapazarlásra.

A második és harmadik helyen a hulladékcsökkentés és a meghibásodott "dolgok" megjavítása áll. A lista utolsó helyén szerepel holtversenyben a környezetbarátabb ruházkodás és a kevesebb állati eredetű táplálék fogyasztása. Ezeken a területeken a lakosság csaknem egyötöde tervezi környezetkímélőbbé tenni az életét.

A felmérés nemekre bontva is eltéréseket mutat: míg a férfiak jóval nehezebbnek tartják a környezetbarát ruházkodás megvalósítását, addig a nők könnyebbnek, és ennek megfelelően többen is akarnak cselekedni ezen a területen a közeljövőben.

Mint az összegzésben olvasható, a kutatásban feltárt régiós különbségek felhívják a figyelmet arra, hogy az energiatakarékosság lehetősége nagymértékben függ a társadalmi helyzettől.

"Fontos leszögezni, hogy az energiafogyasztás csökkentése semmiképp nem mehet az emberi egészség rovására, ezért az energiaárrobbanás közepette is társadalmi szolidaritási feladat annak biztosítása, hogy mindenki tudjon télen fűteni, és ezt lehetőleg a legkevésbé környezetszennyező módon tegye" - jegyezte meg írásában Varga Attila.NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Húsbavágó kérdések a húsevésről
  A tavaszi sertéshúsfogyasztás-ösztönző kampány
  Mit lehet tenni a klímaváltozás ellen
  Tízből hat magyar a szelektív hulladékgyűjtés pártján
  A SPAR kezdeményezése a minőségi húsfogyasztásért
  E.ON Energiatakarékossági díj
  Energiatakarékossági programot indít a Metro
  Környezetkímélő benzinkút a MOL-nál
  A legtakarékosabb háztartási készüléket díjazták

További hírek ebben a kategóriában

A fiatalok majdnem harmada szere...
Sokan halasztották a vágyott ter...
A családok 80 százaléka halat fo...
Milyen idős laptopokat használna...