Hírek
22942 hír az adatbázisban
A rejtőzködő ellenség: milyen élősködők jelentenek veszélyt a cicádra? (x)
Marketinginfo.hu - 2023-01-17 10:45
PR

Felelősségteljes gazdiként bizonyára nagyon vigyázol a macskádra, nem hagyod szabadon kószálni odakinn, az igényeinek megfelelően eteted, elvitted ivartalanításra, rendszeresen megkapja a szükséges oltásokat...

Tehát lelkiismeretesen gondozod.

De vajon eszedbe jutott-e már, hogy akadnak olyan gonosz kis bestiák is, amelyek minden odafigyelésed ellenére is megtalálják őt? Jól sejted, cikkünkben az élősködőkről lesz szó.

Miket nevezünk élősködőknek?

Röviden azokat a parazitákat, amelyek a cicát gazdatestnek tekintik, és táplálkoznak belőle. Vagyis ide tartoznak a bolhák, a kullancsok, a tetvek, a rühatkák és a bélférgek is. Ezen "lények" közös tulajdonságai, hogy nehéz őket észrevenni, ugyanakkor sok kellemetlenséget és komoly betegségeket is okozhatnak a cicának.

Szerencsére nem lehetetlen felvenni ellenük a harcot, a Petgurunál kapható bolhairtó cseppek ugyanis hatékony védelmet nyújtanak velük szemben. Csupán arra kell figyelni, hogy rendszeres időközönként használd a készítményt, a szer pedig teszi a dolgát, és távol tartja az élősködőket.

A spot-on termékek alkalmazása ráadásul roppant egyszerű, mindössze annyi a dolgod, hogy a gyártó által javasolt mennyiséget a macska bőrére cseppentsd az állat gerince mentén, a lapockái között! Ezzel pedig 3-4 hétre le is tudtad a paraziták elleni védekezést.

Honnan ismerheted fel a külső élősködőket?

A kívülről támadó bestiák közül a macska legnagyobb eséllyel a bolhákkal fog találkozni. Ezek az apró fekete vérszívók igen fürgék, egészséges cicán pedig nehéz őket észrevenni, hisz az állat tisztálkodás közben a többségüket megfogja. Viszont árulkodó jel, ha a macska sokat vakarózik, nyugtalan, és bőrgyulladásos tünetek jelentkeznek.

Ha a macska bolhás, nem elég őt magát kezelni, hanem a környezetét (pl. fekhely, alomdoboz) is bolhamentesíteni kell, különben a kolónia vígan éldegél tovább.

A kullancsokat mi emberek is jól ismerjük, hiszen minket is ugyanúgy táplálékforrásnak tekintenek, mint a házi kedvenceket. Ám míg a bőrünkön viszonylag hamar észrevesszük őket, a macska bundájában akár napokig is rejtve maradhatnak, és csak akkor tűnnek fel, ha a sok vérszívásnak köszönhetően már tekintélyes méretűre nőttek.

A kullancsot mindenképp ki kell szedni a cicából, majd összenyomni, hogy biztosan elpusztuljon, és véletlenül se nézzen új préda után.

A rühességet pedig onnan a legegyszerűbb felismerni, hogy a nyakon és a fejen a szőr megritkul, a bőr vastaggá és kérgessé válik. A fülzsír termelődése is fokozódik. Ezektől az élősködőktől elég nehéz megszabadulni, célszerű állatorvos tanácsát kérni a megfelelő kezeléshez.

A belső élősködők

Ide soroljuk a bélben lakozó parazitákat, többek között az orsó- és galandférgeket. Ezektől kizárólag gyógyszerezéssel lehet megszabadulni. A féreghajtó tablettákat állatorvos írja fel, és negyedévente célszerű beadni őket. Az orsóféreg embert is megfertőzhet, ezért semmiképp sem szabad elhanyagolni a rendszeres féregtelenítést.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Védekezzünk hatékonyan az élősködők ellen bolhanyakörvvel! (x)
  A mömax és a Rex közös kampánya
  Hetvenkétezer katicabogár a bevásárlóközpontban