Hírek
23026 hír az adatbázisban
"Még sohasem volt ilyen alacsony az álláskeresők száma"
Marketinginfo.hu + MTI - 2023-01-10 10:53
Karrier

Nagy Márton: történelmi siker, még sohasem volt ilyen alacsony az álláskeresők száma.

A háború és a szankciós válság ellenére eddig sikeresen védtük meg a munkahelyeket mind a versenyszférában, mind a közszférában, azaz a gazdasági védvonal sikeresen óvja a teljes foglalkoztatottságot, már fél éve, azaz hat hónapja 4,7 millió felett van a foglalkoztatottak száma Magyarországon, miközben 2022-ben soha nem látott szintre süllyedt a regisztrált álláskeresők száma - közölte a gazdaságfejlesztési miniszter az MTI-vel.

Nagy Márton a közleményben hangsúlyozta: 2022-ben átlagosan mindössze 238 168 volt a regisztrált munkanélküliek száma, ami történelmi siker, soha nem volt még ennyire kevés álláskereső. Emlékeztetett: 2010-ben még közel 600 ezren - 582 664 ember - kerestek munkát.

Hozzátette: 2022 decemberében a regisztrált álláskeresők száma 230 345 volt, ami a rendszerváltás óta mért második legalacsonyabb a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai szerint. Mindössze tavaly júniusban voltak kevesebben az álláskeresők az elmúlt három évtizedben, akkor is csak kevesebb mint 40 emberrel.

Pedig 2022 rendkívüli év volt - jelezte Nagy Márton. Épphogy kivédték a járvány gazdasági hatásait, a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók máris a feje tetejére állították a világot: elszabadultak az energiaárak, egekbe emelkedett az infláció, megdrágultak az alapanyagok. A vállalkozások és a gazdaság tehát nagy árat fizetnek a szankciókért, ez pedig folyamatosan fenyegeti a munkahelyeket - hívta fel a figyelmet a gazdaságfejlesztési miniszter.

Kiemelte: a kormánynak az a feladata, hogy ebben a helyzetben is megvédje a családokat, a teljes foglalkoztatottságot és elkerülje a recessziót. Ennek érdekében gazdasági védvonalat hoztak létre, amely mára meghaladja a kétezer milliárd forintot.

A kormány többek közt kamatstopot vezetett be a kis- és középvállalkozások számára, célzott támogatást nyújt az energiaintenzív kis- és középvállalkozásoknak, gyármentő programot és ehhez kapcsolódó hitel- és garanciaprogramot indított, valamint rendkívül kedvező kamatozású hiteleket biztosít a Széchenyi Kártya Programon keresztül - sorolta az intézkedéseket.

Nagy Márton hangsúlyozta: a kormány ebben a nehéz helyzetben is mindent meg fog tenni a munkahelyek védelméért, de a megoldást csak az hozhatja el, ha a háborút lezárják és a káros szankciók terhét leveszik végre a vállalkozások válláról.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  4 meghökkentő módszer, ahogy az emberek álláshoz jutottak
  Nőtt a pénzügyi területen dolgozók bére
  Soha nem látott méreteket öltött a munkaerőhiány
  Felbolydult az álláspiac, mindenki jobb munkát szeretne
  Magyarországon is elérhető a Facebook álláskereső funkciója
  Újabb rekordok dőltek meg a munkaerőpiacon
  Az önéletrajz a múlté?
  Álláskeresők tekertek a beteg gyerekekért
  Álláskeresési trendek 2016-ban

További hírek ebben a kategóriában

A nők jelenthetik a gyógyírt a f...
Miért egyre népszerűbb a videós ...
Hogyan fordítsuk a javunkra az á...
Milyen nehézségekbe ütközhetünk ...