Hírek
23465 hír az adatbázisban
Halkímélő eszközök, amelyek nélkül nem javasolt a horgászat (x)
Marketinginfo.hu - 2022-12-19 10:45
PR

A halkímélő eszközök tudatos használatára szerencsére egyre több kedvező példát látni a horgásztavak partjain. Viszont ezzel együtt is kijelenthető, hogy van még miben fejlődni ezen a területen.

Úgyhogy ennek jegyében össze is szedtük a legfontosabb halkímélő eszközöket, emellett pedig azok tudatos hasznosítása kapcsán is megosztunk néhány praktikus tippet.

Miért kulcsfontosságú törekedni a halakkal való kíméletes bánásmódra?

Mindenekelőtt azért, mert a színtiszta emberi jóérzés ezt kívánja. Egy vérbeli sporthorgász tiszteli a halat, méltó partnerként tekint rá. Ennélfogva mindent meg is tesz azért, hogy a horogra csalt egyedek a lehető legkisebb mértékben kapjanak stresszt, és érezzenek fájdalmat.
Többek között a Cheapfishing halkímélő eszközök szempontjából rendelkezésre álló paletta is ezt hivatott elősegíteni. Ide kapcsolódó szempont a fogd meg, engedd vissza, hogy legközelebb is megfoghasd szemlélet.

Amit akár ki lehet egészíteni azzal is, hogy nemcsak számunkra okozhat örömöt egy-egy példány megfogása, hanem a horgász társaknak is. Minél inkább sikerül kíméletesen bánni a megfogott halakkal, annál inkább elősegíthető a halfauna várható élettartamának és egészségének meghosszabbítása.

Milyen halkímélő eszközök használata tartozik a javasolt kategóriába?

A halak kímélése onnantól veheti kezdetét, ahogyan a megakasztás sikerül. Eleve már a fárasztást is érdemes korrekt, kíméletes módon végezni. Nem árt az sem, ha a merítő végén úgynevezett merítő lebegtető szivacs kap helyet.

Ennek köszönhetően maga a szákolás is hatékonyabb, amivel a halakat is óvni lehet. Talán ennél is fontosabb, hogy a szákba terelt hal semmiképp ne a földön vesztegeljen, miközben a horogtól való megszabadítás történik.

Pontosan ezért találták ki a puha, jellemzően kipárnázott pontymatracokat. Ezek még akkor is jobban óvják a hal pikkelyeit, ha nehezen tűri a szabadulás folyamatát. Nem véletlen, hogy sok vízterületen alapvető előírásnak számít a matrac használata.

A hal kímélésének egyéb eszközei, amelyek szintén fontosak lehetnek

Sokan nem is gondolnak arra, hogy a horog kiválasztásával is elő lehet segíteni a halakkal való korrekt bánásmódot. Egy szakáll nélküli horog ugyanis jellemzően sokkal kisebb sebet ejt a szájszélben, mégsem kell a rossz akadástól tartani még ezekkel a horgokkal sem.

A pontymatracot akár bölcsővel együtt is lehet alkalmazni. Kimondottan olyan horgászatoknál számít ez a javasolt kategóriába, ahol jó eséllyel lehet számolni akár a kapitális példányok megfogására is.

Szintén a kíméletes bánásmód témakörébe illeszkedik, hogy a szákolást követően ne húzzuk az időt feleslegesen. Törekedjünk a gyors szabadításra, egy-egy fotó persze elkészülhet, aztán viszont azonnal engedjük vissza a megfogott pikkelyest az ő éltető közegébe, a vízbe.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A családok 80 százaléka halat fogyaszt karácsony előestéjén
  Hogyan lesz sikeres a pergetés wobblerek használatával? (x)
  Pergetőzsinórok a ragadozó halas horgászatokhoz (x)
  Hogyan tisztítsuk az akvárium aljzatát?
  A halászattal és halgazdálkodással foglalkozó vállalkozások stabil szereplői a hazai cégvilágnak

További hírek ebben a kategóriában

Kerítésépítés és teraszburkolás ...
Mire való a balesetbiztosítás, é...
Egyedülálló elismerésben részesü...
A dongó motorok karbantartása (x...