Hírek
23372 hír az adatbázisban
Miért késő ősszel állj neki a felülvetésnek? (x)
Marketinginfo.hu - 2022-11-14 12:16
PR

Ősszel és tavasszal javasolják a gyep telepítését, megújítását, azonban a körülmények miatt az ősz a legideálisabb időszak, ugyanis ilyenkor a nappalok már mérsékelten melegek, viszont az éjszakák párásak.

Ráadásul tavasszal nemcsak a fűmagok, de a gyomok is gyorsabban erőre kapnak.

A hűvösebb idő beköszöntével a lombhullató fák olykor egy éjszaka alatt is megválnak a leveleiktől, de legtöbbször hetekig eltart ez az állapot. A talajt borító levélmennyiség nem kedvez a füvesítésnek, így egyelőre várnod kell vele, amíg mind lehullik és összegyűjtheted.

Mikor van a füvesítés ideális ideje?

A füvesítést, a vetési időszakot nemcsak az időjárás befolyásolja, hanem más tényezők is, amelyek közül a legfontosabb talán a talaj megfelelő előkészítése. Az egyenletes, szép, zöld gyep nem álom többé, amennyiben megteremted a feltételeit. A Kertfüvesítés bio talajkondicionáló szereinek használatával akár a terméketlen talaj is ültetésre alkalmassá tehető oly módon, hogy nemcsak a környezetet kíméli, de a növényeknek is megadja mindazt a gondoskodást, amire szükségük van. Egészséges, pompázó növények csak egészséges talajból fejlődnek.

A természet ébredésével egyidejűleg sokan fognak hozzá tavasszal a kert rendezéséhez, a gyepfelület kialakításához vagy megújításához, növények ültetéséhez. Azonban sok szakember inkább az őszi időszakot javasolja, amikor a körülmények kedvezőbbek lehetnek. A csírázáshoz vízre van szükség, ami a tavaszi esőkkel általában biztosítható, azonban az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, kiszámíthatatlan az időjárás, és átmenet nélkül, gyakorlatilag egyik napról a másikra beköszönt a nyár. Ez pedig azt jelenti, hogy rengeteget kell majd locsolni. Ha meg szeretnéd úszni, akkor az ősz ideálisabb lehet a vetésre.

Az őszi vetés előnyei

Az őszi vetés alapvetően augusztus végi, szeptember eleji időszakot jelent, amikor a hőmérséklet már mérsékelt és csapadékosabb időszak várható.

Az őszi füvesítés mellett 3 érvet kell megemlíteni:
 
  • Előtte van idő a talaj előkészítésére, hiszen nyáron ideálisak a körülmények a föld- és kerti munkákhoz.
  • A hűvösebb idő nem kedvez a melegigényes gyomoknak, így azok fejlődése lassabb.
  • Az őszi vetés tavaszra megerősödik annyira, hogy elviselje a tavaszi munkálatokat, a gyomirtást.


Mit tehetsz, ha lemaradtál?
Azonban előnyei mellett meg kell említeni a legnagyobb hátrányát is, ami nem más, mint a lombhullás. A lehullott levelek kedvezőtlenül befolyásolják a friss fűszálakat, ha nem takarítjuk el rendszeresen, akkor megfullaszthatják a zsenge hajtásokat. Bár a kora őszi vetésről már lecsúsztál, érdemes lehet lombhullás után a késő őszi, ún. tél alá vetést alkalmazni, mert erősebb fűállományt eredményez, mint a tavaszi.

A füvesítés sikerének titka a talaj gondos előkészítése, amely lazítást, gyomirtást, trágyázást jelent, valamint a fűmag egyenletes vetése, a rendszeres locsolás, és nem utolsósorban az igényeknek, adottságoknak megfelelő fűmag kiválasztása.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Tippek a kerti garnitúra vásárlásához (x)
  Ezeket a dolgokat érdemes mérlegelni, mielőtt kerti bútort vásárolunk (x)
  Gyephézagos térkő: hogy megmaradjon a zöldfelület is (x)
  Hogyan legyen Önnek is szép zöld pázsitja? (x)
  500 millió forint támogatást kap a fűszerpaprika

További hírek ebben a kategóriában

Ipari járműhöz strapabíró tömlő ...
Hang- és hőszigetelés egyetlen l...
A kardántengely pontos beállítás...
Hívd segítségül a hajfesték-eltá...