Hírek
23089 hír az adatbázisban
A blokklánc technológia működése és alapjai
Marketinginfo.hu - 2022-10-28 09:43
PR

Aki aktívan követi a digitális technológia fejlődését, az már évekkel ezelőtt találkozott azzal a kifejezéssel, hogy blokklánc.

Az elmúlt 1-2 évben már mindenkit elért ez az újdonság valamilyen formában, hisz nagyon olyan kevés ember van, aki még nem hallott például a kriptovalutákról, amik erre a technológiára épülnek.

Mi köze a bitcoinnak a blokklánchoz?

Az, hogy mára a kriptovaluta lett a legtrendibb befektetési forma, az nem kérdés. Rengeteg oktató anyag, elemzés, kereskedést segítő szolgáltatás érthető el, mint amilyen a Tradensea Generátora is.

A bitcoin és más kriptovaluták megjelenése, befutása előtérbe helyezte a blokklánc technológiát, mivel ez volt az első alkalmazási módja. Az első blokklánc nem volt más, mint maga a BTC (a bitcoin rövidítése) blokklánca.

A hétköznapi ember a mai napig azt gondolja, hogy a blokklánc egyenlő a kriptovalutákkal és csak erre lehet használni. Ebből annyi igaz, hogy minden digitális pénz erre a technológiára épül, de magának az innovációnak sokkal több felhasználási módja van. Hogy mit jelent maga a blokklánc, arra az IBM definícióját szokás használni: nem más, mint egy megváltoztathatatlan, megosztott főkönyv, aminek a segítségével könnyen rögzíthetőek a tranzakciók, és az eszközök is nyomon követhetőek a hálózatban.

Tulajdonképpen ez egy adatállomány, ami nem egy centralizált hálózaton van tárolva, hanem egymást érintő, de mégis független kapcsolatrendszerben alkotnak egy láncot. A technológia legnagyobb eltérése az eddigi rendszerekhez képest az, hogy teljesen decentralizált.

A bankok, állami szervezetek és hivatalok működése úgymond "egykézben" összpontosul, van egy központi hatalom vagy vezetőség, aki a döntéseket meghozza, és a hálózatot irányítja. Ezeknél a rendszereknél bizalomra van szükség, hogy az adott bank helyesen fog bánni a pénzünkkel, nem veszíti azt el, és hozzáférhető lesz mindig. Sajnos ez nem mindig így van, történnek pénzügyi katasztrófák.

Ezzel szemben a blokklánc teljesen függetlenül működik ezektől a szervezetektől, és nincs egy felső hatalom, ami szabályozza.

Mire lehet még használni a blokkláncot?

Elsőre azt hinnénk, hogy ezen még mindig dolgoznak, de a valóságban már például Észtországban 2012 óta használják bírósági, valamint egészségügyi adatok rögzítésére. Ott van Grúzia is, ahol földhivatali adatbázisokhoz alkalmazzák. A legnagyobb előnye a blokkláncnak az, hogy teljes mértékben biztonságos. A tranzakciók nyilvánosak és meghamisítatlanok. Minden visszakereshető, mint egyfajta emléktábla, ahol minden lépés adatai láthatóak, legyen szó a pontos időpontról vagy a blokk tartalmáról.

A blokk felépülése a blokkláncban

Egy blokknak két része van, a test és a fejléc. Minden blokkban benne van az előző blokk kivonata, egy időbélyeg és a tranzakciós adatok. A fejlécben vannak a metaadatok, ami például az időbélyeg.

A blokklánc technológia tehát sokféle módon használható, s képes biztonságossá tenni például a kriptovalutákkal történő kereskedést. Kövesd a Tradensea blogját, hogy még többet megtudj erről az izgalmas területről!

(x)NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A magyarok többsége nem tart a gépek forradalmától
  Adathordozóink megsemmisítése (x)
  Elkészült a GE Innovációs Barométer

További hírek ebben a kategóriában

A kisbabád első járművét keresed...
Ügynökségi partnert választott a...
Zárbetétek világa: hova jó válas...
Minden, amit a kiselosztókról tu...