Hírek
23268 hír az adatbázisban
Mit kell tudni a pizzásdoboz szelektív gyűjtéséről? (x)
Marketinginfo.hu - 2022-09-19 09:46
CSR

A pizza napjaink egyik legnépszerűbb és leggyakrabban rendelt ételévé vált. Vajon miért szeretik annyira az emberek, és miért terjedt el az egész világon? Miből és hogyan fogyaszthatjuk el?

Cikkünkben igyekszünk körbejárni a témát a pizza elkészítésétől a pizzásdoboz újrahasznosításáig.

A pizza népszerűségének okai

A pizza Olaszországból indult el világkörüli hódító útjára. Gyakorlatilag az egész világon ismerik és kedvelik. Népszerűségét egyszerű és gyors elkészíthetősége és a változatos feltétek széles tárháza biztosítja. A pizzát soha nem lehet megunni, hiszen számtalan változatban, akár saját szájíz szerint is el lehet készíteni, vagy meg lehet rendelni. Elkészítés után az étel könnyen szállítható pizzás papírdobozba téve és távtartóval ellátva sérülésmentesen érkezik meg a megrendelő otthonába. A pizzásdobozokat több méretben is gyártják, az indepack.hu-nál a pizzadoboz például tízféle méretben kapható!

A pizza tésztája egyszerűen elkészíthető néhány alapanyagból, amelyre tejfölös vagy paradicsomos szósz kerül. Erre halmozzák rá a különféle feltéteket, melyet végül általában sajttal borítanak. A professzionális pizzériákban speciális pizzasütő kemencét használnak, amelynek a hőmérséklete 350-450 Celsius fok, ebben a pizza néhány perc alatt megsül, a pizzadobozba helyezhető, és már szállítható is a megrendelőhöz.

A szelektív hulladékgyűjtés fontossága

A szelektív hulladékgyűjtés nagyon fontos, hiszen ezzel mi magunk, napi szinten is tenni tudunk a környezetvédelem érdekében. Akár családi házban lakunk, akár társasházban, ma már mindenki számára elérhető a szelektív hulladékgyűjtő. Sőt, egész hulladékudvarok várják a lakosok újrahasznosítható, vagy megsemmisítendő hulladékait!

A pizzásdoboz papírból készült, tehát egy környezetbarát, újrahasznosítható, lebomló anyag. A szelektív kukák oldalán piktogramok segítenek abban, hogy melyik fajta hulladékot, hová kell kidobnunk. A pizzásdoboz esetében természetesen adja magát a papírgyűjtő edény. Mégsem ennyire egyszerű ez a kérdés, és álljunk meg, mielőtt összetapossuk, és a papírgyűjtő kukába tesszük a pizzásdobozt!

Mit tegyünk a kiürült pizzásdobozzal?

Mindegyik szelektív hulladék esetében igaz, hogy csak tiszta, elmosott dolgot dobjunk bele. A szennyezett műanyag vagy papírhulladék ugyanis lehetetlenné teszi az újrahasznosítást, és a már kukában lévő tiszta, kiválogatott hulladékot is beszennyezi.

A pizzásdoboz esetében gyakran előfordul, hogy a doboz aljának a belső része zsíros, szószos lesz a pizzától. Emiatt ez a doboz elvileg már nem helyezhető a szelektív gyűjtőbe. Nem kell azonban ekkor sem lemondanunk a környezetvédelemről. Tépjük le a szennyezett részt a dobozról, és a tiszta papírt tegyük csak a szelektív papírgyűjtőbe! A zsíros papírt dobjuk be nyugodtan a kommunális hulladék közé, hiszen azt majd az égetőben fogják megsemmisíteni.

Ha házilag komposztálsz, akkor a zsíros pizzásdobozt is nyugodtan beleteheted, mert le fog bomlani és nem szennyezi a környezetet!
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A lakosság majdnem fele helytelenül kezeli az e-hulladékot
  A szelektív hulladék helyes válogatását ösztönzi az FKF
  Tízből hat magyar a szelektív hulladékgyűjtés pártján
  Még mindig keveset szelektálunk
  Le vagyunk maradva a szelektív gyűjtésben
  Ásványvízzel a szelektív gyűjtésért
  Újrahasznosítási kampány indul
  Hulladékcsere akció kilenc városban

További hírek ebben a kategóriában

Az UEFA és a Disney 2027-ig hoss...
Az E.ON munkatársai tudásukat ad...
A Béres újabb 10 millió forint é...
Borsodi a fenntarthatóság jegyéb...