Hírek
23371 hír az adatbázisban
Hogyan működnek az Ethernet kábelek, és hogyan válassza ki az optimálisat? (x)
Marketinginfo.hu - 2022-09-16 09:38
Digitális

Az Ethernet technológia lehetővé teszi, hogy fizikailag, kábelek segítségével egy helyi hálózatban (LAN) kössünk össze hardvereszközöket.

A wifi kapcsolattal szemben kisebb kockázatot jelent és nagyobb a megbízhatósága. A jelenlegi kapacitás akár 10 Gbps-ot is támogat.

Biztonságos, nagy sebességű internet-hozzáférést igénylő környezetben, mint amilyenek az egyetemek, kórházak, nagyvállalatok, általában Ethernetet használnak.

Mik azok az Ethernet kábelek?

Az Ethernet kábel a vezetékes hálózatoknál használt hálózati kábel gyakori típusa, olyan eszközöket köt össze egy helyi hálózaton belül, mint a PC-k, routerek és kapcsolók. A Kábelvilág webáruház kábelei kedvező adatátviteli jellemzőik miatt az Ethernet hálózatokban leggyakrabban használatos típusok.

A fizikai kábelek hossza és tartóssága korlátozott, így amennyiben egy hálózati kábel túl hosszú, romlik a jelminősége. Ez az egyik oka annak, hogy különböző típusú Ethernet kábelek léteznek, amelyeket ennek megfelelően bizonyos feladatokhoz és helyzetekben használnak.

Ethernet kábel típusok

Az Ethernet kábeleket két alapvető formában gyártják: tömör és sodrott változatban. A tömör Ethernet kábelek valamivel jobb teljesítményt és jobb védelmet nyújtanak az elektromos interferenciával szemben, így ezeket gyakran használják üzleti hálózatokban.

A sodrott Ethernet kábelek kevésbé hajlamosak a fizikai repedésekre és törésekre, így alkalmasabbak az otthoni hálózati beállítások számára.

A crossover kábel egy olyan típus, amely két számítógépet köt össze egymással. A patch kábel egy számítógépet köt össze egy routerrel vagy kapcsolóval.

Az Ethernet kábeleknek számtalan típusa létezik, árnyékolás szempontjából a két fő típus az UTP és az FTP, ezen belül számtalan variációban.

Az UTP kábelek jellemzői

A legelterjedtebb Ethernet kábel típus az UTP, más néven csavart vagy sodrott érpár, amely 4 árnyékolatlan érpárból áll, páronként sodorva, így csökkentve az elektromágneses és rádiófrekvenciás interferencia jeltorzító hatását és a sugárzás miatti veszteséget.

Az Ethernet kábelek egy vagy több iparági szabványt támogatnak, CAT1-től CAT7-ig, azonban ma már CAT5 alatt nem érdemes választani, mivel elavultnak számítanak. A magasabb kategóriás kábelek visszafelé kompatibilisek. Minden kategóriának megvan a maximális távolsági és adatátviteli kapacitása.

A CAT5 és CAT6 Ethernet kábelek rézhuzalból készülnek, ezáltal rövid távú adatátvitelre tervezettek. A külső árnyékolófóliával rendelkező CAT5 kábel maximális hossza 100 m, és 100 Mbps adatátviteli sebességre képes. Csillagtopológiánál használják kapcsolókhoz, útválasztókhoz, PC-khez, IP-telefonokhoz. A külső fóliaárnyékolású CAT6 kábelek hossza max. 305 m, sebességük 1000 Mbps, és szélessávú és digitális videó alkalmazásokhoz alkalmasak.

Amennyiben a hálózata támogatja a Gigabit Ethernetet, akkor érdemes CAT5E vagy CAT6 kábelt választani, hiszen ma már az árkülönbség is minimális.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Mitől lesz tökéletes egy házimozi-rendszer? (x)
  Ingyen wifivel várja a vásárlókat a dm
  Wifi-t telepít a telefonfülkékbe a Google
  Gyors wifivel csábít a Tesco a Brit-szigeteken
  Wifi pontok váltják a telefonfülkéket
  Ingyenes WiFit ajándékozott az Invitel Veszprémnek
  Napi három órát interneteznek a magyarok
  Sikeres az ingyen wifi
  Wifivel erősít a Marks & Spencer

További hírek ebben a kategóriában

Így találd meg a tökéletes domai...
Női példaképeket keres az IVSZ é...
Lezárult ’Az Év Honlapja&#...
Mikulás ajándék kisvállalkozókna...