Hírek
23447 hír az adatbázisban
A tengerimalac bőrbetegségei (x)
Marketinginfo.hu - 2022-09-12 10:01
Egészségmarketing

A tengerimalac tartása sok kellemes percet szerezhet a családnak, nagyon aranyos és szerethető kisállatok.

A gondozásukban fontos, hogy körültekintően figyelj oda a bőr tisztán tartására és egészségére, hiszen ha az rendben van, a kis kedvenced kiegyensúlyozott és boldog lesz.

Sajnos sokféle tengerimalac bőrbetegség létezik, némelyikhez gyógyírt a Tengerimalac Webshop oldalán is be lehet szerezni. Amire oda kell figyelni:

Szőratkák

Ezek az élősködők fertőzött alomról vagy másik fertőzött tengerimalacról kerülhetnek kedvencedre, szőrhullást és viszketést okozhatnak. Létezik olyan atka is, ami csak szőrhullást okoz, a bőrt nem érinti, és van olyan is, ami belefúródik a bőrbe.

Súlyos esetben az állat lefogyhat, energiaszintje csökken, és ha nem kap megfelelő kezelést, el is pusztulhat. A Tengerimalac Webshop oldalon tájékozódhatsz a teendőkről, de súlyos esetben állatorvoshoz kell fordulni, aki a diagnózis felállítása után injekciót ad, vagy helyileg ható gyógyszert ír fel.

Tetvek, gyűrűsférgek

A tetűvel fertőzött tengerimalac sokáig tünetmentes, de ha súlyosbodik a helyzet, akkor viszketést, szőrhullást okozhat, valamint a nyak és a fülek mellett bőrgyulladás keletkezhet.

A tetű jelenlétét kiderítheted, ha az állat szőrét nagyítóval megvizsgálod. A tetű ellen helyileg ható gyógyszert kell alkalmazni.

A tengerimalac gombás bőrbetegsége erősen fertőző, megbetegíthet más állatokat és embereket is. Első jelei az arcon, a fülek mellett, az orron és a száj körül megjelenő kopasz, pikkelyes foltok. Ezek a kopasz részek vörösek, hámlanak és kérgessé válhatnak.

A gyűrűsféreg-fertőzés a máskülönben egészséges tengerimalacnál sokszor magától elmúlik, mégis jobb felkeresni az állatorvost, hogy megakadályozzuk a fertőzés súlyosbodását illetve más állatokra vagy az emberre történő átterjedését.

Szőrhullás, dongaláb

A szőrhullás foltokban jelentkezik, a bőr alatt lehetnek harapásnyomok és bőrgyulladásos tünetek is előfordulhatnak. Okozhatja az is, hogy a magányos állat unalmában rágja a saját szőrét, de előfordul olyan helyen is, ahol több tengerimalac lakik egy ketrecben. Ilyenkor egymást rágják vagy harapják meg.

Megelőzhető a konfliktusok megszüntetésével, a fiatal állatok elkülönítésével és hosszú szárú széna etetésével.

A Staphylococcus aureus egy baktérium, ami a tengerimalac lábát fertőzi meg, vágásokon vagy horzsolásokon keresztül. Ha ezek a sebek elfertőződnek, kialakulhat a Porodermatitisz, vagy néha a dongaláb. Súlyos esetben a nyirokrendszert is megtámadja a fertőzés.

Minden esetben az állatorvos segítségét kell kérni, aki a fertőzés súlyosságának megfelelő kezelést alkalmazza. Ez lehet helyi fertőtlenítés vagy antibiotikum és fájdalomcsillapító adása is.

Ezek a bőrbetegségek is felhívják a figyelmet arra, hogy a malackák tartási körülményei mennyire fontosak. A tiszta alom, a rendszeres takarítás, a tengerimalac szőrének, bőrének vizsgálata sok kellemetlen és hosszantartó betegséget megelőzhet, és kedvenced sokáig veled maradhat.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Az IKEA visszahívja a kisállatoknak tervezett LURVIG vízadagolót
  Az eMAG az állatokért
  Egy tusfürdő 32 tengerimalac árán
  Házi kedvenc = egészségesebb élet
  Kisállatkereskedés nyerte a GoldenBolt versenyt

További hírek ebben a kategóriában

Autista fiatalok támogatására in...
A Mályvavirág Alapítvány és a Bi...
A Decathlon a tavaszi fáradtság ...
Az Egészség Hídja Összefogást se...