Hírek
23447 hír az adatbázisban
Bemutatjuk az 5 Guinness rekorder chilit (x)
Marketinginfo.hu - 2022-06-14 09:30
Márkák

Igazán nagy megtiszteltetés egy paprikatermesztő számára, ha az általa kikísérletezett növény helyet kap a csípőssége miatt a Rekordok könyvében.

Némelyiket nem is kellett létrehozni, csak fel kellett fedezni. Ebben a cikkben nemcsak a világelsőnek számító gyümölcsöt, hanem az öt legerősebb fajtát mutatjuk be.

Az ötödik

Ne hidd, hogy az ötödik helyen lévő paprika nem fog könnyeket csalni a szemedbe, mert akkor nagyon tévedsz. A Chili Hungária Webáruház őrölt paprikái a bizonyítékok, hogy nem szabad alábecsülni ezt a fajtát. A Trinidad Scorpion "Butch T" Scoville-skálán mért csípőssége 1.463.700 SHU értéket képvisel, amivel azonnal átvette a Naga Viper helyét. Neve meglehetősen összetett: először is a karibi Trinidad és Tobago az őshazája, másodszor a ráncos termés vége apró, skorpió farokra emlékeztető csúcsban végződik, harmadszor pedig Butch Taylor volt az, aki felvetette ezt a különleges paprikát a Rekordok könyvébe.

7 Pot Primo

A Primo paprika igazi különlegesség. Meglehetősen ritka, ezért a magjai beszerzése sem egyszerű feladat. Kifejezetten erős a maga 1.469.000 SHU-jával. A termés színe a narancstól a sárgáig bármilyen árnyalatban előfordulhat.

7 Pot Douglah

Csípősségben, aromában és megjelenésben is a 7 Pot család üdvöskéje. Negyedik helyen áll a rekorderek között 1.853.936 SHU-val. Aromás, barnás színű, ráncos felületű.

A második hely

A Trinidad Moruga Scorpion volt már a dobogó tetején is, így talán könnyebb megjegyezni a nevét. Éppen átlépi a kétmilliós SHU értéket, ami jelentősen több, mint az alatta lévő paprikáké. Az összetöpörödött növényke kedveli a meleget és a napfényt, ami nem is csoda, hiszen ő is a Karib-térség szülötte. Gyümölcsös aromája még különlegesebbé teszi, hiszen így nem azonnal kezd el marni, hanem szépen lassan árad szét a szádban a csípősség. Éppen ezért meglehetősen mértékletesen kell vele bánni, de ha összeszeded a bátorságod, akkor mártásokba, szószokba tökéletesen passzol.

Carolina Reaper, a legcsípősebb nyelvű asszony

Lassan 10 éve, hogy bekerült a Rekordok könyvébe, és azóta még nem tudta senki megfosztani trónjától. Ed Currie jó munkát végzett: olyan paprikát sikerült nemesítenie, aminek eddig még nem akadt méltó ellenfele. 2.200.000-re tartják az erejét, amit szintén egy kellemes gyümölcsös ízvilággal palástol, hogy aztán a pokol tüze keljen életre az ember szájában.

Ha kedvet kaptál egyik-másik egzotikusabb chilinek a kipróbálásához, ne felejtsd el, hogy ez a kapszaicinmennyiség már nagyon durva hatásokat válthat ki a szervezetedben. Ezért mindenképpen azt tanácsoljuk, hogy nagyon apró darabot fogyassz a paprikából, ha pedig őrleményként használod, akkor egy kávéskanál hegye legyen a mérce. Legyen kézközelben mindig egy pohár tej vagy natúr joghurt, ha csillapítani szeretnéd a csípősséget.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  500 millió forint támogatást kap a fűszerpaprika
  Az Intersnack a legnagyobb magyar fűszerpaprika exportőr
  Ezek a nemzetek vásárolják a legtöbb hungarikumot
  Fűszerpaprikát nemesít uniós támogatással az Univer
  22 országba viszi el a magyar paprikát a Maggi
  Magyar paprikával ízesít Európa
  Paprika- magyar bolthálózat nyílik Moszkvában
  A legnépszerűbb német chipsben is magyar paprika van

További hírek ebben a kategóriában

A Decathlon új irányvonala
5,7 milliárd forintos tőkeemelés...
Egyedülálló beruházás a BioTechU...
Ismét díjazták a Borsodi Sörgyár...