Hírek
23200 hír az adatbázisban
Infók külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepéről
Marketinginfo.hu - 2022-02-15 12:31
PR

A fióktörvényben (1997. évi CXXXII. törvény) szerepel, hogy mi minősül külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepének.

Egy jogi személyiséggel nem rendelkező, önállóan gazdálkodó szervezeti egység, a belföldi cégnyilvántartásba önálló cégformaként bejegyezve, mely tulajdonosa egy külföldi vállalkozás. Nézzük mire kell figyelni, mik a szabályai egy ilyen hazai fióktelepnek.

A magyarországi fióktelep általános jogi és számviteli szabályai

Be kell jegyeztetni a cégjegyzékbe, így tekinthető létrejöttnek. Ezt követően kezdheti meg a működését. A külföldi székhelyű cég (ami létrehozta) alapítóként tekintendő, nem minősül anyavállalatnak. Elkülönítve kell vezetni a nyilvántartásokat, a külföldi vállalkozás székhely szerinti szabályainak megfelelően.

A hazai fióktelep a 2000. évi C. törvény hatálya alá tartozik. A számviteli törvény szerint kell a könyveit vezetni, és ennek megfelelően kell az üzleti évről beszámolót készíteni. Ezt a mérlegfordulónapját követő ötödik hónap végéig kell elkészíteni és letétbe helyezni. Minden ügyletet egyedi tranzakcióként kell könyvelni, és mindent úgy kell venni, mintha harmadik féllel bonyolították volna.

Kell jegyzett tőke?

Nem. A fióktörvény szerint nincs meghatározva az induló vagyok összege. A külföldi vállalkozásnak kell biztosítania a működés finanszírozását. Évente egyszer kell lejelenteni a cégbíróságnak a fióktelepnek biztosított tőke kumulált összegét.

Bevételek és költségek elszámolása

Független cégként kell elszámolni a bevételeket és a költségeket. Az alapító cégnek értékesített termékek és szolgáltatások ellenértékét tartalmazza az elszámolt értékesítés nettó árbevétele. Anyagjellegű ráfordításként kell kimutatni az alapítótól vagy annak más fióktelepétől igénybe vett szolgáltatásokat. Az egyéb rövid lejáratú követelések, kötelezettségek között szükséges nyilvántartani az alapító vállalkozással és annak fióktelepével szembeni követeléseket, kötelezettségeket.

Év végén össze kell vezetni a pénzügyileg nem rendezendő követeléseket és kötelezettségeket. A különbség pedig elszámolandó a pénzügyi műveletek egyéb bevételeként, ráfordításaként.

Könyvvizsgálati kötelezettség

A külföldi cég hazai fióktelepének beszámolóját könyvvizsgálattal kell alátámasztani minden esetben. Ha szükséged van egy kiváló partnerre ehhez, akkor keresd a Central Audit csapatát!

Kivétel ez alól az EU-s székhellyel rendelkező alapító vállalkozások (az Egyesült Királyság már nem kivétel). További államok is lehetnek, melyeket a pénzügyminiszter tesz közzé.

Ha megszűnik a fióktelep

Amint törlésre kerül a fióktelep a cégnyilvántartásból, 45 napon belül (mérlegfordulónappal) tevékenységet lezáró beszámolót kell készíteni és közzétenni. Kivétel, ha mentesül ez alól a cég, a számviteli törvény 154/A (1) - (2) bekezdése alapján.

(x)NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Együttműködésbe kezd a Bonafarm és a PTE
  Együttműködési megállapodást kötött a CERN és a Miskolci Egyetem
  Megállapodott az Audi és a szakszervezet
  A L’Oréal Magyarország egyik legjobb munkahelye
  Magyar felelőse lett a KKV témának az OECD-ben
  Vodafone, Nokia és az Audi a Holdon
  Magyar szakembert választott tagjai közé a RICS
  Az Audi Hungaria árbevétele csökkent

További hírek ebben a kategóriában

Mi lehet az olasz párlatok népsz...
Hogyan gondoskodj az idős kutyád...
Ezért érdemes etetőhajót vásárol...
Itt a megoldás, ha megbízható ka...