Azonban fiatalkorban sokan nem gondolnak még arra, hogy az idővel bekövetkező testi változások az agyműködés intenzitásában is megjelennek, és erre jó már előre felkészülni.
Hogyan változik a memória?
A táplálkozás jelentős mértékben hatással van az agyi funkciók, így a memória működésére is. A kor előrehaladtával az agysejtek és a neuronok egyre kevésbé képesek a megújulásra, és ennek következtében elvesztik működési képességüket és elhalnak. Ennek egyszerű bizonyítéka az a tény, hogy a fiatalabb korban lévők agyának a súlya átlagosan fél kilóval nyom többet, mint az idősebbeké.
A kor előrehaladtával a születéskor jellemző 100 milliárdnyi neuron jelentősen kezd lecsökkeni, és ennek hatásaként az agyban zajló folyamatok minősége is gyengébb lesz.
Az, hogy ez az elkerülhetetlen folyamat bizonyos mértékig ellensúlyozható a megfelelő tápanyagok bevitelével, nem is kérdés. A szakértők egyöntetűen hangsúlyozzák, hogy a megfelelő táplálkozással milyen sokat tehetünk szervezetünk egészségéért, és ez így van az agy működésének esetében is.
A kortól függetlenül fellépő emlékezet- és memóriazavarok javítására egyértelműen fel lehet készíteni a szervezetet a megfelelő tápanyagok bevitelével, így például a méhek által előállított, fehér zselés állagú méhpempővel.
Ez az ásványi anyagokat és vitaminokat komplex formában tartalmazó anyag nem csak a méhek táplálására szolgál, hanem az ember számára is rendkívül sok értékes tápanyagot tartalmaz. A benne lévő acetilkolin vegyületnek, illetve B-vitaminok együttes jelenlétének köszönhetően nagyban hozzásegíti az embert az agy megfelelő működtetéséhez és a memória megőrzéséhez. A Bodó Méhészetet érdemes felkeresni a minőségi
méhpempő kínálatáért, melynek fogyasztása esetén megtapasztalható e csodás anyag pozitív hatása.
Az acetilkolin hatása a memória működésére
Neurobiológiai kutatások mutattak rá a neurotranszmitterek, vagyis "üzenetátadó anyagok" jelentőségére az agyi működésben. Az acetilkolin vegyület a taurinnal egyetemben segíti az agyban az ingerületek átvitelét a sejtek között.
Az acetilkolin alacsonyabb szintje oda vezethet, hogy a sejtek közti kommunikáció minősége romlik, és ezzel együtt az emlékezőtehetség, illetve egyéb agyi funkciók is alacsonyabb szinten teljesítenek.
A méhpempő fogyasztásával - acetilkolin tartalmának köszönhetően - jelentősen tehetünk a neurotranszmitterek működéséért, a beszédközpontért és a mozgás koordinációjáért felelős agyi területért. A méhkirálynő életéért felelős nemes anyag rendkívül jó szolgálatot tehet a logika működéséért, a látásért és a hallásért.
Nem véletlen, hogy a méhpempő manapság már szinte egy egészséges és természetes étrend-kiegészítőként elfogadott csodaszer, amely sok esetben biztosítja a szervezet kiegyensúlyozott és egészséges működését.