Hírek
23268 hír az adatbázisban
A 6 legfontosabb tény, amit a számlafaktorálásról tudni kell (x)
Marketinginfo.hu - 2021-12-13 11:27
Digitális

A faktoring a cégek finanszírozásának rugalmas és egyszerű módja, melynek lényege, hogy a vállalkozás eladja kintlévőségeit a faktorcégnek, ezáltal biztosítja a működéshez, fejlesztéshez szükséges likviditást.

Habár az USA-ban és Nyugat-Európában elterjedt módszerről van szó, hazánkban mégis kevesen ismerik, és még kevesebben élnek vele, pedig pénzügyi biztonságot jelent. Olyan esetekben lehet ideális megoldás, amikor egy vállalkozás esetében a számlák teljesítése hosszabb határidőre történik.

A legfontosabb tények a faktoringról

A faktorálás azontúl, hogy likviditási előnyöket kínál egy vállalkozás számára, további előnyökkel is jár, egyrészt a vevői késedelmes vagy nemfizetésből adódó problémákat illetően kockázatcsökkentő tényező, valamint elősegíti a hosszú távú partneri kapcsolatokat.
 
  • A faktoring a hosszabb - 30, 60, 90 napos - fizetési határidejű, lejárat előtti számlák és egyéb követelések pénzre váltását jelenti. A faktor a keretszerződésben meghatározott feltételek szerint megvásárolja az eladó/szállító számláit. Az ügyletnek 3 szereplője van: a faktor, az ügyfél és a vevő.
  • Faktorálás esetén a faktor a követelések megvásárlásán felül naprakészen tartja és kezeli is azokat, továbbá beszedi, illetve megállapodás alapján akár be is hajtja.
  • A faktoring ügylet pozitívuma még, hogy a faktor az ügyfeleinek védelmet biztosít a vevők késedelme, mulasztása ellen.
  • A faktoring nem hitel, nem igényel klasszikus fedezetet, mivel ez esetben a megvásárolt követelés a fedezet. A futamidő is jóval rövidebb, általában maximum 180 nap.
  • A faktoring induló vállalkozások számára is igényelhető finanszírozás, nem feltétel a hitelképesség, és a lezárt pénzügyi év sem. A faktorcég a vevőket vizsgálja, értékeli, ezáltal az ügyfél számára is kiszűrhetők a kockázatos partnerek.
  • A faktorálás nem határokhoz kötött, vagyis nemcsak a belföldi, hanem export kereskedelmet folytató cégek is faktorálhatnak.
  • Kockázatviselés alapján visszterhes vagy vissztehermentes faktoring létezik. Vissztehermentes faktoring esetén a vevő nemfizetésének kockázatát a faktor viseli, vagyis az ügyfelet nem éri kár. Visszterhes faktoring esetén viszont amennyiben a vevő nem fizet, akkor az eladóra/szállítóra száll vissza a követelés.


Mi az a digitális faktoring?

A digitális faktoring olyan finanszírozási folyamat, amelyben a még le nem járt számlaköveteléseidet adod el a faktorcégnek, hogy azokat még a lejárat előtt pénzre válthasd. Hazánkban egyedüli módon a FlexiBill finanszírozza 100%-ban digitálisan a vállalkozásod aktív számláit, így nem kell hónapokat várnod a pénzedre.

A digitális faktoring nagy előnye, hogy egyszerűen, gyorsan és rugalmasan tudod menedzselni a teljes folyamatot a regisztrációtól a számlafaktorálásig. A számláidat gombnyomásra, akár egyesével, de akár csoportosan is azonnal készpénzre válthatod, így nem kell hónapokat várnod, és nem kerül céged problémás likviditási helyzetbe.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A bankszámlakivonatokra is nagy hangsúlyt kell fektetni (x)
  Tízmilliárdokat költ el a lakosság számla nélkül a magánegészségügyben
  Nyereményjátékot indít az MVM
  Mém-játékot hirdet az AXA Bank
  Telekom: smart-számlafizetés
  Fesztiválozott a Volksbank
  Áttörést hozhat a mobilfizetésben egy magyar találmány
  Bizalmatlanság gátolja az e-számla terjedését

További hírek ebben a kategóriában

Követeléskezelés okosan, elektro...
Ezt az 5 szempontot vedd figyele...
Hol hasznosítható igazán a ChatG...
Digitális követeléskezelési szol...