Hírek
23446 hír az adatbázisban
A bankszámlakivonatokra is nagy hangsúlyt kell fektetni (x)
Marketinginfo.hu - 2021-12-13 09:47
PR

Sokan nem tudják, hogy a bankszámlakivonatokra is nagy hangsúlyt kell fektetni a vállalkozások során.

Mit nevezünk bankszámlakivonatnak? Mire kell pontosan figyelni? Mikor kell vállalkozói bankszámla? Mutatjuk a válaszokat!

A bankszámlakivonat is számviteli bizonylatnak számít. Ugyanúgy dokumentálja a gazdasági esemény megtörténtét, mint a számla. Szóval nemcsak a számlákat kell gyűjteni, hanem bizonyos esetekben a bankszámlakivonatokat is. Utóbbi elmulasztása ugyanúgy bírsággal járhat egy esetleges ellenőrzés során.

Bizonyítani kell, hogy az ügylet pénzügyileg is teljesült

Mikor kell a kivonatokat gyűjteni? Mire kell figyelni? A készpénzes számla a pénzmozgást is bizonyítja, ezért nincs szükség plusz dokumentációra. Szóval készpénzes számlák esetében nem kell bankszámlakivonatokat gyűjteni. Azonban az átutalásos számlák esetében más a helyzet. Ebben az esetben valahogy bizonyítani kell, hogy az ügylet pénzügyileg is teljesült. Ez csakis bankszámlakivonattal történhet.

A bankszámlakivonat havonta vagy naponta érkezik. Ezeket mindenképpen meg kell őriznie a vállalkozónak 8 éven keresztül. Ha elektronikus úton érkezik a kivonat, akkor azt le kell menteni. Amennyiben postai úton érkezik papíralapon, akkor pedig egy helyen össze kell gyűjteni. Jó néhány bank csak fél évre visszamenőleg engedélyezi a bankszámlakivonatok lekérését ingyenesen, szóval mindenképpen érdemes havonta elvégezni ezt a feladatot.

Mikor nem elegendő a kivonatok megőrzése?

A kisadózók esetében nem elegendő a bankszámlakivonatok megőrzése, ugyanis bevételi nyilvántartást is kell vezetniük. Ebben a nyilvántartásban kerül dokumentálásra a különféle összegek beérkezése. Ennek a dokumentumnak a vezetése kiemelt figyelmet igényel, és érdemes összevetni a bankszámlakivonattal, hogy semmiképp se legyen eltérés. Nem elegendő a banktól érkezett SMS-ekre hagyatkozni a nyilvántartás vezetése során.

Ez azért fontos, mert a hibás bevételi nyilvántartás bírságot vonhat maga után. Egy esetleges NAV-ellenőrzés során pedig biztosan kérni fogják a kivonatok bemutatását. Szóval az eltérésekre mindenképpen fény derül. A bankszámlakivonatokat a kata adózást választóknak is érdemes havonta letölteniük és archiválniuk.

Mikor kell vállalkozói bankszámlát nyitni?

Fontos kérdés, hogy mikor szükséges vállalkozói bankszámlát nyitni. Nos, minden vállalkozónak kell vállalkozói bankszámlát nyitnia, az alanyi mentes egyéni vállalkozók kivételével. Érdemes azzal tisztában lenni, hogy a vállalkozói bankszámla vezetése magasabb költségekkel jár, mint a lakossági változatok vezetése.

Azonban az alanyi mentes egyéni vállalkozóknak is érdemes két bankszámlát vezetniük, hogy el lehessen különíteni a számlákon lévő pénzeket. Ehhez nyugodtan lehet két lakossági bankszámlát fenntartani, hiszen így jelentős összeg megspórolható.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A 6 legfontosabb tény, amit a számlafaktorálásról tudni kell (x)
  A bankváltást megkönnyítő weboldal indult
  Közösen kampányol az OTP és a WWF

További hírek ebben a kategóriában

A vállalkozás sikerének titkos f...
Nagy lehetőségek a hőszivattyúba...
Így füvesítsd a kertet hatékonya...
Ha eddig halogattad, most már ne...