Hírek
22820 hír az adatbázisban
4 tipp a környezetbarát építkezéshez (x)
Marketinginfo.hu - 2021-11-16 09:02
CSR

Napjainkban egyre nagyobb szerepet kap az életünkben a környezetvédelem, ami az emberiség közös ügye.

Ha pedig a közeljövőben építkezést tervezünk, akkor érdemes figyelembe venni azokat a szempontokat, melyektől új otthonunk is "zöldebbé" válhat.

Az épület méretei

A leendő ház alapterületének meghatározása és a helyiségek elhelyezkedésének megtervezése cseppet sem könnyű feladat, főleg, ha életünk hátralévő részét előreláthatólag itt szeretnénk majd leélni.

A folyamat során azonban ne csak a saját kényelmünkre, hanem a bolygó védelmére is gondoljunk: ne építtessünk feleslegesen túl nagy helyiségeket (pláne hatalmas belmagassággal), hiszen ezeknek a fűtése-hűtése sokkal több energiát igényel majd. Nem beszélve arról, hogy ez a rezsiköltségeket is megdobja. A szobák legyenek akkorák, hogy kényelmessé tegyék az életet, de ne maradjanak nagy terek feleslegesen üresen.

Megújuló energiaforrások

Ma már egyre többen építtetnek a meglévő házukra is napelemet illetve napkollektort. Miért pont egy új házat ne látnánk el ezekkel a modern, környzetbarát technológiákkal? Így biztosíthatjuk az épület elektromos áram és meleg víz ellátását. Ha pedig a vizet is saját, fúrt kútból nyerjük, akkor új otthonunk szinte teljesen önellátó lehet.

Gondozásmentes kerítés

Mert a telekhatárról sem feledkezhetünk meg! Bár egy csodaszép fa kerítés meglehetősen esztétikus látványt nyújt, de gondoljunk arra, hogy ehhez élő fákat kellett kivágni. Manapság, amikor az erdők pusztulása nagyon komoly problémákat okoz, próbáljuk meg a minimálisra csökkenteni a faanyagok felhasználását és keressünk helyettük fenntartható alternatívákat!

A fahatású festéssel ellátott Nívó acél és alumínium elemekből olyan kerítés építhető, amely élethűen visszaadja a fa természetes szépségét, ugyanakkor egyetlen valódi fát sem kellett elpusztítani miatta.

A kerítéselemek további előnye, hogy gondozásmentesek, így nincs szükség környezetszennyező festékek és egyéb vegyszerek használatára a karbantartásukhoz, valamint időtállóak, ezért jó pár évig a cserére sem kell gondot fordítanunk. Mindez pedig annyit jelent, hogy kevesebb hulladék keletkezik, ami a környezetvédelem szempontjából szintén nem elhanyagolható.

A ház szigetelése

Egy lakóépület energiafelhasználását jelentős mértékben lehet csökkenteni a megfelelő szigeteléssel. Így ugyanis télen jobban tartja a meleget, nyáron pedig nehezebben jut be a kinti hőség.

Gondoljunk csak bele, mennyi értékes hőenergia veszik kárba, amikor a falak rosszul szigetelnek, vagy a meleg kiszökik az ajtók és ablakok résein! Érdemes tehát kiemelt figyelmet fordítani arra, milyen szigetelőanyagot és nyílászárókat választunk.

Ezen felül a tájolással is lehet okosan játszadozni: ha a ház déli oldalára nagyméretű ablakokat helyezünk el, akkor az épület nem csak világosabb lesz (spórolunk a világítással), hanem némileg a nap hője is melegíti.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Jobb a gépi földmunka, mint a kézi? (x)
  Faépületek, fa alapanyagok környezettudatosan (x)
  Bemutatkoznak a gyalult termékek! (x)
  Negyedik éve csökken a lakásépítés
  Hamarosan nyílik a Material Építő és Design Center

További hírek ebben a kategóriában

Lezárult az E.ON EnergiaKözösség...
Több mint 1500-an fogtak össze: ...
Humanitárius segítség az Egis-tó...
Az E.ON Hungária támogatása az o...