Hírek
22778 hír az adatbázisban
A proktológia területe (x)
Marketinginfo.hu - 2021-09-23 09:59
Egészségmarketing

A proktológia az orvostudomány azon területe, amely a végbéllel és annak betegségeivel foglalkozik. Az emésztőrendszer egy óriási, összetett rendszer, működése biztosítja az ember életben maradását.

A proktológus ennek a rendszernek az alsó részével, a végbélcsatornával és végbélnyílással foglalkozik. Diagnosztizálja a terület elváltozásait, betegségeit, különböző technikákkal gyógyítja őket. Az egyik leggyakoribb végbélbetegség, az aranyér is ide tartozik. Ez az emberek jelentős részét érinti, mégis ehhez képest kevesen ismerkednek meg a proktológussal.

Az aranyér mellett a végbélrepedés, a sipoly, a tályog, a daganatos elváltozások is mind ide tartoznak, amelyek esetében elkerülhetetlen a látogatás a proktológiára.

Maga a proktológia szó görög eredetű, a proktos (végbélnyílás) és logos (tudomány) szavakból áll össze. Már az ókori Egyiptomban is fontosnak tartották a fáraók, hogy odalent minden rendben legyen, ezért saját proktológust alkalmaztak. A nílusi környezet számtalan parazitát nevelt, amelyek előszeretettel tanyáztak az emberek bélrendszerében. Felismerték, hogy ha a bélrendszerük rendben van, ők maguk is rendben lesznek, ezért különféle gyógymódokat alkalmaztak.

Hippokratész, a proktológus

Az orvostudomány etikájának és rendszerének megalkotója, Hippokratész kezelt már aranyeres beteget - égetéssel. Forró vassal kauterizálta a beteg területet. Galenus az ókori Rómában már leírta a végbélnyílás anatómiáját. Elévülhetetlen érdemei a sipoly gyógyításában vannak. A bizánci időkben pedig már az inkontinenciát is szóba hozzák, mint orvosi műhibát, amely az anális záróizom átvágásakor jön létre. Néhány századdal később pedig már arab orvosok folytattak szakmai vitát az anális kezelésekről.

Ez a jól megalapozott tudomány mégsem elég népszerű ahhoz, hogy a köztudatban ne valamiféle kínos, takargatnivaló vizsgálatként éljen. Az agyonhallgatás néhány témára jellemző a társadalomban - a végbél és betegségei ezek közé tartoznak. Már kisgyermekkorban kialakítják a szülők a témától való szorongást, ami a későbbiekben csak fokozódik, ahogyan a szégyenérzet kialakul. A vizsgálat ugyan nem kellemes, de nem fájdalmas, leginkább szó sincs a hiedelmekben szereplő történetekről. Ráadásul életeket ment, életminőséget javít, ha a vizsgálat során fény derül egy problémára.

Proktológiai rendelés

Az országban szinte minden egészségügyi szakrendelőben dolgozik proktológus szakorvos. A Dr. Bánfalvi Aranyér Központ proktológiai magánrendelő, ahol a területben jártas orvosok veszik kezelésbe a betegeket. Egy ilyen helyen kellemesebb várakozni a kellemetlen vizsgálatra, hiszen nem egy újabb munkadarabként tekintenek a páciensre, hanem vendégként fogadják.

A környezet általában jóval diszkrétebb, mint a közegészségügyi ellátórendszerben. Az utóbbiban is sokszor remek szakemberek dolgoznak, ám jellegéből adódóan ott kevesebb idő jut egy-egy betegre, rövidebb idő alatt kell feloldani a páciens gátlásait.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Hogyan kezelhető a hajhullás? (x)
  Egyre több háziorvos hiányzik a rendszerből
  A félelem rombolja az immunrendszert is
  Orvosi rendelő a Levendula Home-nál (x)
  A UPS drónokkal szállít orvosi mintákat az USA-ban
  Magyar orvosi technológia sikere
  Forradalom előtt áll a gyógyszerpiac
  Egyre fontosabb a magánegészségügy

További hírek ebben a kategóriában

A megfelelő tisztítószerek kivál...
Mi az, amit a porcelán héjról tu...
Családi egészségbiztosítás ̵...
Állítsuk a bélbaktériumokat az o...
Értékesítő
A Műhelysor Kft. építőanyag kereskedelemmel foglalkozó cég értékesítő kollé...