Hírek
23267 hír az adatbázisban
A Közel-Keletről származik a fantasztikus mirha illóolaj (x)
Marketinginfo.hu - 2021-08-24 09:35
Egészségmarketing

Él a Közel-Keleten, nagyrészt a mai Szomáliában, Jemenben és Etiópiában egy fa, melynek kérgéből gyönyörű halványsárga cseppeket lehet előcsalogatni. A levegőn ezek olajos, könnycsepp alakú szemcsékké alakulnak át.

Az ókorban a tömjén és az arany mellett a legkelendőbb és a legdrágább árucikkek egyike volt. A kis Jézusnak ajándékként nyújtották át a napkeleti bölcsek. A szomáliai balzsamfa gyantája, a mirha számos gyógyhatással bír, igen régóta alkalmazzák meditációkor és imádkozáskor is.

A király lányának könnycseppei

Azt tartják róla, hogy elűzi a negatív gondolatokat és véd. Nevét Thesis, asszír király lányának, Myrrhának a könnycseppeiről kapta. A legenda szerint ő nem volt hajlandó a szerelem istennője, Aphrodithé szolgálatába lépni. Egy sokkal földhözragadtabb magyarázat szerint a héber morr vagy az arab murr (keserű) szóból származik az elnevezése.

Abban azonban egyetérthetünk, hogy a fa nedvéből vízgőz-desztillációval nyerik a mirha illóolajat, melynek illata csodálatosan lágy, meleg, és enyhén fűszeres, aromája pedig nem túl erőteljes. A karácsonyi ünnepek hangulatához is hasonlítják olykor.

Bőrre, sebekre, gyulladás esetén is javasolják használatát

Az ókorban a halottak balzsamozására használták, valamint kisebb sebek kezelésére. De emésztési rendellenességek és menstruációs panaszok esetén is jó szolgálatot tett. A mirháról azt tartották, hogy a negatív gondolatokat elűzi és megvéd a kísértésektől.

Mivel szövetösszehúzó anyagokat, baktériumölő enzimeket is kimutattak benne, szokták szájöblítő készítményekbe és szájfertőtlenítőkbe keverni. Megnyugtatja a bőrt, a foltokat és a hegeket halványítja. Kisebb gyulladásokra, pattanásos és fáradt arcbőr kezelésére sikerrel alkalmazhatjuk. Légzőszervi problémák, megfázás, de emésztési gondok esetén is megpróbálkozhatunk az EssentialHeal által forgalmazott mirha illóolajjal.

Sokoldalúan támogatja a szervezetet és az elmét is

Azt tartják a mirha illóolajról, hogy hidat képes építeni a világok között. Éppen ezért a gyász miatti veszteségek esetén enyhülést hozhat. Belső békét teremt, és segít a túlzott érzelmi reakciókat kordában tartani. Az ókorban a mirhát borba keverték, és súlyos betegség esetén ezt adták bódító fájdalomcsillapítóként.

Nagy arányban megtalálhatók benne szeszkviterpén vegyületek, többek között egy, a morfinéhoz igen hasonló szerkezetű anyag. Valószínűleg ez hat erőteljesen a központi idegrendszerre. Az endokrin rendszer működését is támogatja.

Napjainkban az aromaterápiában főképp diffúzoros vagy aromalámpás párologtatásra és masszírozáshoz használják. Még a vér koleszterinszintjét is csökkentheti. Cseppjei bizonyos pszichés betegségek, hisztériás rohamok, valamint a koncentrálóképesség csökkenése esetén is bevethetők. A parfümiparban is kedvelt, illatfixálóként számos termékben megtalálhatjuk.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A germicidlámpás berendezések használata a forgalmas épületekben (x)
  Az év bármely időszakában remek úti cél az egzotikus Közel-Kelet (x)
  Újabb megtévesztő reklámok
  Limitált szériás ajakápoló a Labello kínálatában

További hírek ebben a kategóriában

Felismerhetjük a pszichopatákat?...
Így lehet kiválasztani a tökélet...
Mit takar a lézeres szemműtét el...
Hogyan segíthetsz kutyádnak megn...