Hírek
23448 hír az adatbázisban
Aggályok az internetbiztonság kapcsán
Marketinginfo.hu - 2021-07-10 09:12
Digitális

Manapság nem ritka, hogy olyan híreket olvas az ember, amelyekhez hasonlót korábban csak a hollywoodi sci-fi filmekben lehetett látni.

Gondolj csak bele, mik történtek az elmúlt évek során: autót lőttek ki az űrbe, Elon Musk a Mars kolonizálását tervezi, az autógyártók pedig az önvezető autókat fejlesztik.

A korábban megvalósíthatatlannak tűnő hackelésekkel is hasonló a helyzet. A támadók egyre kifinomultabb módszereket vetnek be, s már olyanról is lehet hallani, hogy egy hacker egy drágának egyáltalán nem nevezhető laptoppal képes leállítani nagy szervereket. Ez a művelet csak bizonyos tűzfalak esetében hajtható végre, de elegendő hozzá egy 15 megabites kapcsolat. Ez hatalmas különbség ahhoz képest, hogy a Dyn name szerverének vagy a francia webhoszting szolgáltatást nyújtó OVH padlóra küldéséhez 1 terabites másodpercenkénti bombázásra volt szükség.

A BlackNurse fantázianévvel ellátott akció az egyik bizonyíték arra, hogy kis erőforrással is okozhatnak rosszindulatú személyek óriási károkat a legmeglepőbb területeken.

Mi várható?

Bár vannak már olyan internetes támadások, amelyek rendkívül jelentősek, a szakemberek jóslatai szerint öt-tíz éven belül még komolyabb következményekkel kell számolni. Pedig az sem volt semmi, ami néhány héttel ezelőtt az Amerikai Egyesült Államokban zajlott, melynek következtében az üzemanyag-ellátás kapcsán léptek fel problémák.

A leállások azonban jelenleg még pusztán annyi hatást éreztetnek, hogy sokan bosszankodnak. Most ott tartunk, hogy ezek leginkább csak kellemetlenségeket okoznak. A hatások jelentősége azonban fokozódni fog, és a hétköznapi emberek számára is kézzel fogható következményekkel kell majd számolni.

Szó szerint élet-halál kérdéssé válhat, hogy egy adott rendszer az elvárásoknak megfelelően működjön, a szerverek zavartalanul üzemeljenek. Az Internet of Things korában ugyanis minden rendelkezik IP-címmel, és az eszközök egymással kommunikálnak.

Gondolj az okoseszközök végeláthatatlan tárházára, ám a jövőben az autók, járművek is kontaktban lesznek egymással, ha e téren keletkezik zavar, az több száz ember életébe kerülhet. Nem beszélve arról, hogy mi történik akkor, ha kórházi eszközöket támadnak meg a hackerek, ami egyáltalán nem elképzelhetetlen abban a világban, ahol mindent lehet távirányítással kezelni.

Mi okoz aggodalmat?

A korszak hajnalán járunk, ám aggodalmat okoz, hogy a gyártóknak nem kell megfelelniük semmiféle valós biztonsági követelményeknek. Félő, hogy a piacot el fogják árasztani a silány technológiák. Ha ilyenekkel építjük tele a lakásunkat vagy a közintézményeket, akkor egyfajta zombihálózatot képezünk ezzel, mely úgy ketyeg, mint egy időzített bomba. A probléma az, hogy nem tudjuk, mikor fog "felrobbanni".

A vezető politikusok közül sokan már dolgoznak azon, hogy az internetes veszélyek figyelmet kapjanak. Erre szükség is van, mivel az internet minden eddiginél nagyobb veszélyforrás lehet a jövőben.

(x)NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Hogyan hatott a vírus az internetes kereskedelemre?
  Többet és többször rendelnek a vásárlók az interneten
  A GVH a fogyasztók tájékoztatására figyel
  A koronavírus-járvány alatt az interneten biztonságos vásárolni
  Internetes értékeléseket olvasunk mielőtt beülünk valahova enni
  Közel 5,4 millió online vásárló hazánkban
  A digitális kultúra befolyása
  Jelentősen nőtt az internetezők aránya az idősek körében

További hírek ebben a kategóriában

Te mit kezdesz azokkal, akik nem...
Megvannak ‘Az Év Honlapja&...
Már minden hetvenedik dolgozóra ...
Így találd meg a tökéletes domai...