Hírek
22709 hír az adatbázisban
A pszichoterápiás módszerek közötti különbségek és hasonlóságok (x)
Marketinginfo.hu - 2021-05-27 06:32
Egészségmarketing

Mai cikkünkben betekintünk a pszichoterápiás módszerek világába, bemutatva az egyes módszerek közötti különbségeket és közös hatótényezőket is.


Leggyakrabban alkalmazott pszichoterápiás módszerek

Hazánkban a leggyakrabban alkalmazott pszichoterápiás módszerek közé sorolható a személyközpontú pszichoterápia, a kognitív viselkedésterápia, a pszichoanalitikus terápia és az egyéb módosult tudatállapotban végzett pszichoterápia, mint például a relaxáció vagy a hipnózis.

A pszichoterápiás módszerek alkalmazhatósága

Egyes módszerspecifikus képzések már egyetem mellett, illetve után is elkezdhetőek, és a kompetenciahatárokat tiszteletben tartva dolgozhatnak is vele a szakemberek.

A videopszichologus.hu szakemberei egytől-egyig képzett okleveles pszichológusok, akikhez bizalommal fordulhatunk, amikor úgy érezzük, hogy elkél a külső támogatás, egy segítő beszélgetés.

A pszichoterápiás módszerek sajátosságai

A videopszichologus.hu szakemberei felnőtt páciensekkel dolgoznak az online terápiás térben. A szakemberek által használt módszerek különbözősége elsősorban az alkalmazási körülményekben, eszközökben van.

Például a pszichoanalízis esetében a tudatalatti áll a középpontban, itt tehát a tudatalattival dolgozunk és a cél a tudatosítás, a belátás. Ennek több eszköze is van, így például az álomértelmezés vagy az asszociáció.

A kognitív viselkedésterápia ugyanakkor pont a tudatos gondolatokra, viselkedésre fókuszál. Ennek eszközeként átkeretezzük a negatív gondolatokat és újraírjuk a viselkedési sémákat.

A személyközpontú pszichoterápiák fókuszában pedig az áll, hogy a terapeuta feltétel nélküli elfogadással áll a klienshez. Ez a fajta empátia, támogató légkör segíti a klienst a személyes fejlődésben, ezáltal hatékonyabban tudja leküzdeni problémáit.

A módosult tudatállapotban végzett pszichoterápiák fókuszában a kliens módosult tudatállapota áll. Ezzel a módszerrel hatékonyan alkalmazható a szimbolikus gondolkodás a terápiás munka során, és új fényben nézhetünk rá problémáinkra is.

A pszichoterápiás módszerek közös hatótényezői

Ha ezt nagyon leegyszerűsítve szeretnénk szemléltetni, gondoljunk például az autók világára. Különböző igényekre különböző autótípus a jó választás. Egy családi autónál fontos, hogy praktikus és tágas legyen, egy sportautónál, hogy gyors és sportos vonalvezetésű. Ezek azonban ahhoz képest apróságok, hogy magát az autót arra használjuk például, hogy zuhogó esőben azzal indulunk útnak és nem gyalog.

Ugyanígy a pszichoterápiás módszerek világában is vannak eltérések, de végső soron mindegyik egy "autó", mindegyik ugyanazt a célt szolgálja. A jótékony hatásokért felelős közös hatótényezők valamennyi módszerben megtalálhatóak. Ez pedig maga a terapeuta és a páciens közötti kapcsolat.

A támogató bizalmas légkör mellett közös hatótényezők sorában említhetjük például az adaptív válaszok jutalmazását és a problémák gyökerének feltárását is.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Kézis klasszisokkal kampányol a Groupama Biztosító
  A szabadságok kiadása okozza a legtöbb munkahelyi konfliktust
  Tabu a munkahelyi stressz
  Egy tehetséges vezető alatt jól kijön az X és Y generáció
  Érzelmi előnnyé válik, ha nem veszünk márkásat

További hírek ebben a kategóriában

Így őrizze meg a kiváló memóriáj...
A bőrápolás a férfiak esetében i...
Fáj a térded? Szedj rá kollagént...
Mire és hogyan alkalmazza a CBD ...