Hírek
23267 hír az adatbázisban
Tipp a pára és a penész ellen - ha a szellőztetés már nem segít (x)
Marketinginfo.hu - 2021-05-21 09:14
PR

Ki gondolná, hogy a magas páratartalom a kellemetlen levegőn kívül számos egyéb gondot okozhat az otthonunkban.

Hazaérve a legkevésbé sem szeretnénk egy áporodott, dohos szagú vagy kellemetlen mikroklímájú lakásba lépni, sokszor sajnos mégis ez fogad bennünket.

Mitől alakulhat ki a pára, és mit tehetünk ellene? Ezekre a kérdésekre adunk választ a továbbiakban.

A magas páratartalom ellen néhány esetben könnyen védekezhetünk

A legtöbb lakás manapság már tökéletesen hőszigetelt, ami a környezetvédelem és a pénztárcánk szempontjából is nagyon előnyös. Azok a nyílászárók, amelyeket manapság szerelnek be, egy hőszigetelés során már olyan tökéletesen zárnak, hogy valóban nem engednek be semmit se ki, se be. Így azonban az otthonunkban keletkező nedvesség sem fog a megszokott úton "kiszivárogni".

A lakásban marad, és amellett, hogy rontja a levegőt, kárt tehet a bútorokban és akár magában az ingatlanban is. Ez ellen első lépésként szellőztetéssel lehet a legtöbbet tenni. Fontos, hogy rendszeresen, néhány óránként rövid időre hagyjuk, hogy a szabad levegő átjárja a lakásunkat.

Az azonban tény, hogy a szellőztetés sok esetben nem elég, ilyenkor érdemes egyéb eszközökhöz folyamodni.

Amikor a szellőztetés már nem elég, érdemes profi segítséget igénybe venni

A légszárító gépek éppen amiatt, mert a fenti problémát hatékonyan tudják megoldani, az utóbbi időben nagyon keresetté váltak. Ezek a készülékek páramentesítőként is funkcionálnak, így rövid időn belül akár több liter párától is megszabadíthatja a lakásunk levegőjét.

A magas páratartalom helyiségenként ugyan eltérő lehet, ám az általános tény, hogy ha az egyik helyiség állandó magas páraterhelés alatt áll, a többiben is az elvártnál magasabb a levegő nedvessége. Emiatt jó választás, ha mobil verziót vásárolunk, mivel így a lakás minden helyisége megszabadul a felesleges párától.

Sok esetben hasznos lehet még a felázott vagy dohos pincék levegőjének javításában is a légszárító. Megfelelő teljesítmény mellett ezek a készülékek könnyen felveszik a harcot a magas páratartalommal, és sokkal jobb minőségű levegőt biztosítanak, mint, ha penészednének a falak.

Mitől alakul ki a pára?

A mindennapos tevékenységeink során olykor annyi párát termelünk, amennyit már szellőztetéssel sem tudunk kitessékelni a házból. Egy többfős család esetében pedig ez még halmozódik is.

A testünk állandó kipárolgása (nyugalmi állapotban is) és a levegővétel is párát termel, bár kétségkívül pusztán a lélegzetvételünk miatt nem lesz még fokozottan párás a levegő az otthonunkban.

A leginkább "páratermelő" tevékenységünk a fürdés vagy zuhanyzás, de még a mosással, mosogatással és a főzéssel is jelentős mennyiségű nedvességet szabadítunk fel. Az ártatlannak tűnő növényöntözés vagy egy otthoni környezetben elvégzett edzés is hozzátehet a magasabb páratartalom kialakulásához.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A germicidlámpás berendezések használata a forgalmas épületekben (x)
  Hogyan lehet bemérni a csőtörés helyét? (x)
  Légbevezető beépítésével kiküszöbölheti a penészedést és bepárásodást (x)

További hírek ebben a kategóriában

Díjazták a kreatív tanárokat
Hogyan lesz sikeres a pergetés w...
A germicidlámpás berendezések ha...
Marketing Diamond Awards 2023