Hírek
22800 hír az adatbázisban
Fenntartható lean szemléletmód
Marketinginfo.hu - 2021-05-19 14:29
CSR

Miért probléma a lean esetén a fenntarthatóság? A lean szemléletmód célja a munkafolyamatok optimalizálása és ezzel egyidejűleg az emberek fejlesztése, s nem csupán a lean eszközeinek mechanikus alkalmazása.

A lean pontosan az emberek által válik képessé arra, hogy végeredményben az egész szervezet eredményei javuljanak, azonban éppen emiatt az emberi tényező miatt válhat a fenntarthatóság is problémává.

Három kulcsfontosságú pont, amelyeknek teljesülniük kell

Három olyan pont is van, amelynek teljesülnie kell ahhoz, hogy a lean fenntarthatóvá váljon. Az egyik ilyen a megerősítés. Nem hiányozhat a vezetői megerősítés a folyamatokból, hiszen a munkavállalónak pontosan tudnia és értenie is kell az általa végzendő munkának a célját, mert ezáltal fogja tudni megítélni azt, hogy mikor végez jó, s mikor rossz munkát, valamint képessé válik a megértés által arra is, hogy minden esetben megfelelő, helyes döntéseket hozzon.

A második pont annak biztosítása, hogy a munkavállalók ne legyenek túlterheltek, sem az elvégzendő munka mennyisége által, sem a munkavégzés körülményei által. Ilyen körülmény például, ha bizonyos dolgok miatt túlságosan gyakran kényszerülnek arra, hogy félbeszakítsák az éppen végzett feladatukat.

Végül a harmadik pont az, hogy a kiegyensúlyozottság jellemezze a munkát, s így például ne legyen kapkodás a közeledő határidők előtt, ne változzanak folyamatosan a munka során alkalmazott módszerek, s ne káoszban, ötletszerűen történjen a feladatok elvégzése.

Lean workshopok a kérdések megválaszolására

Számtalan kérdés merülhet fel, ha valaki új utakon kezd el járni, amelyek számára alapvetően ismeretlenek, s így van ez a lean szemlélet bevezetésével és fenntartásával kapcsolatban is. A felmerülő kérdések és problémák megértésében s a válaszok megtalálásában segítenek a lean workshopok, ahol gyakorlatban is könnyen hasznosítható tudás megszerzésére nyílik lehetőség.

Elindulni az úton és megőrizni az irányt

Amikor a képzések után, a megfelelő információ, valamint a szakértő segítség birtokában elindulsz, hogy a lean szemlélet segítségével hatékonyabbá tedd céged működését, akkor is fontos, hogy folyamatosan fenntartsd a változásokat ebben a dinamikus rendszerben.

A csapatban való problémamegoldásban akkor maradnak folyamatosan érdekeltek a munkavállalók, ha a közvetlenül felettük álló vezetés részéről megfelelő motiváció érkezik. A lean akkor lesz igazán sikeres, ha állandó figyelem irányul a dolgozók felé, és a vezetőségnek sikerül velük jó kapcsolatot kialakítani.

Az emberek szívesen dolgoznak a feladatokon, és motiváltak lesznek, ha együtt, csapatban működik a teljesítmény javítása. Ehhez kapcsolódóan pedig azt is figyelembe kell venni, hogy a fejlesztések és célkitűzések mindig szolgálják a csapat érdekeit, s így sokkal könnyebbé válik a változtatások elfogadtatása.

Az is fontos, hogy ne a vezető oldja meg felülről a felmerülő nehézségeket, hanem maga a csapat tanuljon meg bízni saját problémamegoldó képességében. Maga a siker válik végül a legerősebb motivációvá.

(x)NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A BorsodChem elnyerte az EcoVadis legmagasabb fenntarthatósági besorolását
  Nemzetközi díj a Sziget fesztivál fenntarthatósági törekvéseinek
  A fenntarthatóság legjobbjait díjazta a Magyar Telekom
  A C&A 2018-as globális fenntarthatósági jelentése
  Fenntartható repülőgép-üzemanyagot előállító üzemet hoz létre a KLM
  Újrahasznosítási forradalom a Vöslauernél
  IKEA fenntarthatósági jelentése
  Átadták a fenntarthatóságot tanúsító védjegyeket

További hírek ebben a kategóriában

Humanitárius segítség az Egis-tó...
Az E.ON Hungária támogatása az o...
A nemzetközi E.ON Csoport 1 mill...
Minden újonnan nyíló ALDI parkol...