A hagyományos sertéshúshoz képest élettanilag kedvezőbb hatású, különleges ízű húsa a vörös húsok lehetséges alternatívájaként jelent meg az üzletek kínálatában. De nem találkozhatunk mindenhol ezzel a finomsággal.
Az általában bio minősítés magasabb anyagárat eredményez, ezért inkább a minőségi termékeket kínáló boltok kínálatában találkozhatunk vele. A zsírosabb jellege ellenére alacsonyabb telített zsírsavtartalmú hús a hagyományosan tartott mangalicákban magasabb telítetlen zsírsavarányt jelent, emiatt a mangalica a korszerű, egészséges életmódba is beilleszthető húsfajtának számít.
A mangalica eredete
A mangalica jellegzetes kárpát-medencei zsírsertés, melyet jellegzetes dús, hosszú, göndör szőre különböztet meg a húsdisznóktól. Ma ismert megjelenése különböző fajta sertések keresztezésével jött létre, de többször került a kihalás szélére. Manapság leginkább szőke mangalicával lehet találkozni, melynek szőrzete a szürkétől a sárgás-vöröses árnyalatig változhat, míg a vörös mangalica szőrzete barnásvörös. Bőrük sötéten pigmentált, szőrtelen részeik feketék.
Jelenlegi alacsony egyedszámuk miatt állományuk szigorú fajtatenyésztés alatt áll, amelynek célja a fajta jellemző genetikai megjelenésének és a tartási körülményeikhez való alkalmazkodási képességük továbbörökítése.
A mangalicák a korabelihez leginkább hasonlító szabad- és ridegtartásban manapság is jól tarthatók. Körülményeiktől függően rendkívül egészséges húst képeznek. Zsírosságuk ellenére a hús koleszterintartalma nem nagyobb a hagyományos sertésénél, ám Omega-3 zsírsavakat, nyomelemeket és antioxidánsokat magasabb arányban tartalmaz, emiatt gátolja a daganatos sejtek kialakulását.
A mangalica felejthetetlen ízvilága Az egyedszám növelésével a bio minősítésű mangalicasertés kiváló alapanyag húsipari termékek előállításához. A
KolbászPosta.hu minőségi mangalicatermékekkel várja az ínyenceket. Magas, mégis egészséges zsírtartalma miatt a mangalica húsa különleges ízvilágot képvisel, szinte szétolvad a szájban. A 150 kg testsúlyt is elérő egyedek húsa kellemesen rózsaszín, puha, zsírral finoman átszőtt, ami elkészítve szaftos, füstölve pedig első osztályú csemege-füstöltáru alapanyag lehet. A belőlük készült hústermékek hungarikumok, melyek élettani és élvezeti értéke is kiemelkedő.
A csemege, illetve csípős, hagyományos magyar fűszerezésű szalámik és ízletes vékony- és vastagkolbászok kulináris élményt jelentenek. Hidegtálak, szendvicsek, egytálételek és levesek kedvelt alapanyagai. Emellett karajfilé, sonka és ízletes szalonna, valamint zsír is készül mangalicából gyakran olyan ritka összetevőkkel, mint a szarvasgomba vagy a vörösbor. Az állat értékes részei tehát sokáig eltartható formában kerülnek asztalra.