Hírek
22778 hír az adatbázisban
Mangalicakolbász és -szalámi - kóstoltad már? (x)
Marketinginfo.hu - 2021-05-19 10:04
Márkák

A mangalica, az ősi magyar sertésfajta az utóbbi időben ismét egyre népszerűbb.

A hagyományos sertéshúshoz képest élettanilag kedvezőbb hatású, különleges ízű húsa a vörös húsok lehetséges alternatívájaként jelent meg az üzletek kínálatában. De nem találkozhatunk mindenhol ezzel a finomsággal.

Az általában bio minősítés magasabb anyagárat eredményez, ezért inkább a minőségi termékeket kínáló boltok kínálatában találkozhatunk vele. A zsírosabb jellege ellenére alacsonyabb telített zsírsavtartalmú hús a hagyományosan tartott mangalicákban magasabb telítetlen zsírsavarányt jelent, emiatt a mangalica a korszerű, egészséges életmódba is beilleszthető húsfajtának számít.

A mangalica eredete

A mangalica jellegzetes kárpát-medencei zsírsertés, melyet jellegzetes dús, hosszú, göndör szőre különböztet meg a húsdisznóktól. Ma ismert megjelenése különböző fajta sertések keresztezésével jött létre, de többször került a kihalás szélére. Manapság leginkább szőke mangalicával lehet találkozni, melynek szőrzete a szürkétől a sárgás-vöröses árnyalatig változhat, míg a vörös mangalica szőrzete barnásvörös. Bőrük sötéten pigmentált, szőrtelen részeik feketék.

Jelenlegi alacsony egyedszámuk miatt állományuk szigorú fajtatenyésztés alatt áll, amelynek célja a fajta jellemző genetikai megjelenésének és a tartási körülményeikhez való alkalmazkodási képességük továbbörökítése.

A mangalicák a korabelihez leginkább hasonlító szabad- és ridegtartásban manapság is jól tarthatók. Körülményeiktől függően rendkívül egészséges húst képeznek. Zsírosságuk ellenére a hús koleszterintartalma nem nagyobb a hagyományos sertésénél, ám Omega-3 zsírsavakat, nyomelemeket és antioxidánsokat magasabb arányban tartalmaz, emiatt gátolja a daganatos sejtek kialakulását.

A mangalica felejthetetlen ízvilága


Az egyedszám növelésével a bio minősítésű mangalicasertés kiváló alapanyag húsipari termékek előállításához. A KolbászPosta.hu minőségi mangalicatermékekkel várja az ínyenceket. Magas, mégis egészséges zsírtartalma miatt a mangalica húsa különleges ízvilágot képvisel, szinte szétolvad a szájban. A 150 kg testsúlyt is elérő egyedek húsa kellemesen rózsaszín, puha, zsírral finoman átszőtt, ami elkészítve szaftos, füstölve pedig első osztályú csemege-füstöltáru alapanyag lehet. A belőlük készült hústermékek hungarikumok, melyek élettani és élvezeti értéke is kiemelkedő.

A csemege, illetve csípős, hagyományos magyar fűszerezésű szalámik és ízletes vékony- és vastagkolbászok kulináris élményt jelentenek. Hidegtálak, szendvicsek, egytálételek és levesek kedvelt alapanyagai. Emellett karajfilé, sonka és ízletes szalonna, valamint zsír is készül mangalicából gyakran olyan ritka összetevőkkel, mint a szarvasgomba vagy a vörösbor. Az állat értékes részei tehát sokáig eltartható formában kerülnek asztalra.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  A grillkolbász a kertipartik slágere
  Ezek a nemzetek vásárolják a legtöbb hungarikumot
  A csabai kolbász nagykövete lett az Omega
  Reptéri promóció a Picktől
  A szusiban is felhasználnák a Pick mangalicáját Japánban
  Újra egy kézben a Pick és a Herz
  Védett lett a Herz téliszalámi
  Születésnapi külsőt ölt a Herz Téliszalámi

További hírek ebben a kategóriában

Hogyan válasszunk a gyereknek sp...
Márkás gyermekruhák vásárlásával...
Egy kés, ami mindig kéznél van (...
Visszahívta több százezer járműv...
Értékesítő
A Műhelysor Kft. építőanyag kereskedelemmel foglalkozó cég értékesítő kollé...