Cikkünkben eláruljuk a választ. Továbbá arra is kitérünk, hogy milyen módon tisztítható hatékonyan a két változat.
Megfelelő tisztítás mellett mindkét változat tökéletes választás. Az idő múltával a műanyag vágólapon és a fa vágódeszkán is karcolások, vágásnyomok keletkeznek, melyekben kórokozók telepszenek meg. Így könnyen a baktériumok melegágyává válhatnak. Ezeknek a réseknek a megtisztításához a meleg vizes mosogatás önmagában kevés.
Fertőtlenítés mikrohullámú sütőben
A fa vágódeszka és a műanyag vágólap esetében is a mosogatás során csupán a nagyobb, látható szennyeződések kerülnek eltávolításra. Ennek oka, hogy nem elég forró a csapból folyó víz. A fertőtlenítésben a mikrohullámú sütő is segíthet. A fa vágódeszka bátran betehető a készülékbe, azonban a műanyag vágólap nagyobb körültekintést igényel.
Az utóbbi változatnál csupán azok tehetőek be a mikrohullámú sütőbe, melyeken egyértelműen jelezve van, hogy mikrózható műanyagból készültek. Szóval a fertőtlenítésre váró, elmosott fa vágódeszkát vagy a mikrózható műanyagból készült vágólapot egy percen keresztül a legmagasabb fokozaton kell hőkezelni a mikrohullámú sütőben.
Szódabikarbóna és forró víz a baktériumok ellen
A fertőtlenítés során azzal fontos tisztában lenni, hogy a kórokozók eltávolításához legalább 60 fokos vízre van szükség. Szóval amíg forr a forralóban vagy a fazékban a víz, a mosogatóba helyezett fa vágódeszkára vagy műanyag vágólapra szódabikarbónát kell szórni. Az eloszlatást követően körülbelül 15 percen keresztül kell hagyni a szódabikarbónát, hogy hasson.
Ezt követően le kell öblíteni a vágódeszkát vagy a vágólapot forró vízzel, és állítva kell megszárítani. A fertőtlenítést a fa vágódeszka és a műanyag vágólap mindkét oldalán el kell végezni. Természetesen ehhez a művelethez
kiváló minőségű fa vágódeszkára vagy műanyag vágólapra lesz szükség, melyek beszerezhetőek a Fackelmann Shop oldalán.
A fa vágódeszka ápolása
A fa vágódeszka élettartama növelhető rendszeresen végzett csiszolással. A sima és ellenálló felület eléréséhez le kell sikálni durva rézkefével a fa vágódeszkát, és ezt követően le is kell csiszolni azt. A csiszolás először durva, majd pedig finom szemcséjű csiszolópapírral történjen.
A csiszolást követően, utolsó lépésként étolajjal kell bekenni a felületet. A vékony étolajréteg amellett, hogy ápolja a fát, megakadályozza, hogy kórokozók telepedjenek meg rajta. Nem muszáj étolajat használni, választható helyette teafaolaj is, mely ismert a fertőtlenítő tulajdonságáról.