Hírek
22566 hír az adatbázisban
A cirokfélék gyomirtása (x)
Marketinginfo.hu - 2021-02-17 10:09
PR

A cirokfélék gyomok elleni ellenállóképessége ugyan jó, de akár szemescirok, akár silócirok, akár szudánifű termesztésbe vágod a fejszédet, a gyomirtással azért foglalkozni kell.

A környezeti feltételek egyre kevésbé kiszámíthatóak a klímaváltozásnak köszönhetően, emiatt fontos, hogy a szabályozható tényezőkben a lehető legjobb eredményekre törekedj.

Min alapszik a cirokfélék gyomelnyomó képessége?

A különböző cirkok gyomelnyomó képességüket egy általuk kiválasztott vegyületnek köszönhetik, amit úgy neveznek, hogy sorgholeone. Ez az anyag képes arra, hogy számtalan gyomféleségnek megakadályozza a szaporodását és fejlődését. Ilyenek a parlagfű vagy a disznóparéj, de a selyemmályva vagy például a sóskafélék és némely útifűféle ellen is kiválóan védekeznek ezzel a módszerrel.

A gyomelnyomó képesség a szudánifű, valamint annak hibridjei esetében a legerőteljesebb. A teljes gyomszabályozáshoz azonban még ez a rendkívüli tulajdonság sem elegendő, így érdemes egyéb módszerekhez is folyamodnunk.

Mit tehetünk még a vegyszerek bevetése előtt?

Amennyiben lehetőségedvan, érdemes jól átgondolni a vetésre kiszemelt terület megválasztását, mivel amennyiben lehetséges, a gyomfajokkal kevésbé fertőzött területeken történő vetés értelemszerűen kisebb problémát fog okozni a védekezésnél. Éppen ezért például érdemes elkerülni előveteményként az olyan fajokat, amelyeket rendszerint nagy számú árvakelés, valamint a gyomok számának növekedése szokott követni.

Agrotechnikai szempontból a talajlazítás kifejezetten javasolt, ugyanis a tapasztalatok alapján ez csökkenteni szokta a gyomok mennyiségét. Ezentúl a mechanikai gyomirtás módszere értelemszerűen rendkívül hasznos a gyomok elleni küzdelem során. Végül pedig a vetéskor olyan sortávolságot érdemes alkalmazni, aminek segítségével a későbbi növényápoláshoz is elegendő hely maradhat.

Vegyszeres gyomirtók a cirokféléknél

A cirokfélék esetében is többféle gyomirtószer alkalmazására nyílik lehetősége, de mindig nézzen utána az aktuális engedélyezésnek és eseti engedélyeknek!

Pre-emergens gyomirtásra alkalmas szerek a Successor-T, a Gardoprim Plus Gold, a BOA/VIPER és a Pledge 50WP. A Successor-T széles spektrumú szer, a cirokhoz kiváló, az egyszikűek ellen és több kétszikű ellen is hatásos. A Pledge 50WP-t a Successor-T-vel szükséges együtt alkalmazni, mivel egyszikűek ellen nem hatásos. Viszont a kezeléskor kiirtja a gyomokat és akadályozza a kétszikű gyomok későbbi csírázását. A Gardoprim Plus Goldot kizárólag antidótummal kezelt vetőmag esetén alkalmazható. A legelterjedtebb gyomirtószer a BOA/VIPER, ami egyedülállóan hosszú gyomirtó hatással bír.

Poszt-emergens gyomirtásra a fentiek közül a Successor-T, a BOA/VIPER és a Gardoprim Plus Gold felel meg. Ezeken kívül a Casper, a Cambio és a Pardner, illetve különböző kombinációk is hatásosak, a Casper és a Cambio a Successor-T-vel hatékony gyomirtást eredményez, aminek a hatása széles körű, és még talajhatásra is számíthatunk.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Helyes táplálkozással a klímaváltozás hatásai is mérsékelhetők
  Mit lehet tenni a klímaváltozás ellen
  Klímaváltozási stratégia a Generalinál
  Telekom a globális klímaváltozás ellen
  JobGroup: klímaváltozás zajlik az álláspiacon
  Klímaváltozás zajlik az álláspiacon
  A klímaváltozás ellen küzd a Xerox
  ENSZ kezdeményezéshez csatlakozott az Unilever

További hírek ebben a kategóriában

Mit érdemes tudni a FLAT termékc...
Mit és hogyan szállítanak a kont...
6 milliárd forintos beruházást h...
Borotvahab - a borotvaél habos o...