Hírek
22536 hír az adatbázisban
Jelzáloghitel-elengedés: milliókkal csökkenhet a lakáshiteled tőkéje (x)
Marketinginfo.hu - 2021-01-22 12:36
PR

Sajnos nem mindenki hallott még a jelzáloghitel-elengedés lehetőségéről. Még azok sem, akiknek aktív, most is fizetendő jelzáloghitelük van, pedig jó lenne erről mindenkinek tudnia.

Ezzel a lehetőséggel ugyanis akár több millió forinttal is csökkentheted a lakáshiteled visszafizetendő tőkéjét. Ez pedig óriási segítség, függetlenül a jelzáloghiteled összegétől.

Ebben a cikkben körüljárjuk, hogy mi is ez a jelzáloghitel-elengedés, milyen hitelekre vonatkozik és mekkora segítséget jelenthet. Lássuk!

Miről is szól a lakáshitel-engedés?

A lakáshitel-elengedés egy állami segítség, melyet a Családvédelmi Akcióterv részeként hirdetett meg az állam. Ez a segítség 2018. január 1. óta vehető igénybe, és a született gyermekek számától teszi függővé a támogatás mértékét. Már a második gyermek születését követően is elengedésre kerülhet a jelzáloghitel tőkéjéből egymillió forint. A harmadik gyermek születésekor pedig további négy millió forint kerül elengedésre a lakáshitelből.

Mindez azokra a lakáshitelekre érvényesíthető, melyek a magzat 3 hónapos kora előtt lettek igényelve. Ha szeretnéd igénybe venni, akkor annyi a teendőd, hogy jelzed a hitelezőbankod felé, és ők tájékoztatnak a hogyan továbbról. Ha pedig most vagy hitelfelvétel előtt, és szeretnéd később érvényesíteni az elengedést, érdemes szétnézned a bankok lakáshitel-ajánlatai között.

Milyen hitelekre vonatkozik az elengedés?

Lássuk, milyen hitelek esetén érvényesíthető a jelzáloghitel-elengedés, ugyanis nem vonatkozik minden típusú hitelre. Kizárólag jelzálogalapú kölcsönökre vonatkozik a kedvezmény, de azok közül is csak a lakáscélúakra. Fontos, hogy emiatt a szabály miatt sem személyi a kölcsönök, sem a babaváró hitel tőketartozása nem csökkenthető. Bár szabad felhasználású jelzáloghitelek esetén alapvetően nem érvényesíthető a kedvezmény, van, ahol mégis. Ha a szabad felhasználású jelzáloghiteledet 2017. november 14-e előtt vetted fel, akkor erre is igénybe veheted a kedvezményt. Egyetlen kitétel, hogy csak Magyarország területén lévő lakóingatlanra legyen bejegyezve a hitelhez tartozó jelzálogjog.

Fontos tudni, hogy az államilag támogatott CSOK-os és falusi CSOK-os hitelek esetén is érvényesíthető a kedvezmény. Éppúgy a lakástakarékok mellé felvett lakáshitelekre is.

Mekkora összeg elengedésére lehet számítani?

Megtévesztő lehet a jelzáloghitel-elengedés megnevezés, ami kapcsán arra is gondolhatsz, hogy teljesen elengedésre kerülhet a hiteled. De ez sajnos nincs így. Ellenben óriási segítség lehet a jelenlegi formájában is, mivel már a második gyermek esetén is 1 millió forint kerül elengedésre. Ráadásul hatalmas ugrás van a harmadik gyermek születésekor, mely esetben további 4 millió forint kerül elengedésre. Minden további gyermek születése pedig újabb 1-1 millió forint elengedésével jár.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Hitelt kap a német államtól az Adidas csoport
  Autóhitel kalkulátor az egyszerű, kényelmes ügyintézés érdekében (x)
  Tízből hét fiatal csak segítséggel tud lakást venni
  300 millió forint támogatást kap a Varga Pincészet
  Folytatódik a Budapest Bank reklámja
  Diákhitel Ösztöndíj Pályázat
  Ez fűti a vállalati hitelpiacot
  Felfutóban a vállalati hitelezés

További hírek ebben a kategóriában

Stratégiai HR szolgáltatásokkal ...
Hallottunk már a levegős hősziva...
Sivatagi táj Tenerifén, a Teide ...
Tehertaxi, avagy így szállíttass...