Hírek
22800 hír az adatbázisban
Szakértői tippek a vályogozáshoz (x)
Marketinginfo.hu - 2020-12-14 10:34
PR

A vályogház szóról sok embernek még ma is egy düledező parasztház jut eszébe, pedig vannak több mint 100 éves és újonnan épített vályogházak is.

A vályogépítés újra divatba jött a környezet- és egészségtudatos építők körében. Ugyanakkor rengeteg tévhit, téves információ is kering a köztudatban, amelyeket érdemes a helyére tenni, ezért osztjuk meg ebben a cikkben a vályoggal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A vályogvakolatot bármely falra fel lehet tenni

A vályogvakolatokat gyakorlatilag bármely, jelenleg alkalmazott falazatra fel lehet vinni. Annyi a követelmény, hogy a falazat: hordképes és valamennyire nedvszívó legyen. Néhány felülettípusnál, például a betonnál előfröcsköléssel vagy tapadóréteggel kell a falfelületet előkészíteni. Ha pedig a felület túlzottan nedvszívó, akkor érdemes alapozót használni.

Faházaknál és könnyűszerkezetes házaknál vakolathordó táblák segítségével lehet a vályogvakolatokat alkalmazni.

A vályogvakolat kivitelezése nem bonyolult

A korszerű vályogvakolatok felhordása jóval egyszerűbb és gyorsabb a tradicionális vályogvakolatokénál. A mai vályogvakolatok akár kézzel - simítóvas segítségével -, akár vakológéppel is felvihetők a felületre. A vakológépek a vályogvakolat felhordására is használhatók. Kérj segítséget a BIOKAY vályogvakolatok szakembereitől!

Passzívházban is van létjogosultsága

A vályogvakolatok egészségre és a belső klímára gyakorolt pozitív hatása a passzívházak esetében is előnyös, mivel jól tárolja a hőt, és a megújuló energiák hatásfokát is növelni tudja.

Irodaépületekben is alkalmazható

A klímaberendezések túlzott használata helyett érdemes megfontolni egy lélegző, egészséges levegőt biztosító vályogvakolat megvalósítását, hiszen az irodákban napi több órán át vannak összezárva az emberek. A mérgező anyagoktól mentes belső klíma megnövelheti az irodában dolgozók teljesítményét is.

Szoros összefüggés van a vakolat és a belső levegő minősége között

A vályog természetes páraszabályozó tulajdonságának köszönhetően sokkal több nedvességet tud kivonni a levegőből, mint a hagyományos vakolatok. Ezt laboratóriumi tesztek is igazolták. A helyiségek relatív páratartalma folyamatosan az emberek számára ideális 45-55% között mozog. A fal penészedése is kizárt, sőt a vályog semlegesíti a levegőben lévő káros anyagokat és kellemetlen szagokat.

A vályogvakolat fürdőszobában és konyhában is alkalmazható

Tévhit, hogy a nedvesség és páratartalom miatt nem lehet vályoggal vakolni a fürdőt és a konyhát, sőt a páraszabályozásnak köszönhetően a vakolat beszívja a párát és a gőzt, ezért például a tükör sem párásodik be. Az viszont fontos, hogy ne érje közvetlenül víz a falat, tehát az ennek kitett helyeken csempézni kell, és a csempe mögé ajánlott más vakolóanyagot használni.
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Legyél te a szomszéd, akinél a fű zöldebb! (x)
  Kerti tárolók: praktikum és rend minden méretben (x)

További hírek ebben a kategóriában

Rakj rendet az íróasztalod körül...
Társasok baráti társaságoknak (x...
Segítség! Nem tudom bezárni az a...
A reptéri parkolótól már sima üg...