Ezeknek a gyümölcsöknek ugyanis az őszi hónapokban van a szezonja, aki pedig szereti a friss terméseket, az minden bizonnyal be is építi őket az étrendjébe. Nézzünk meg róluk pár érdekességet!
Az alma
Az egyik legősibb gyümölcs, hiszen már a kőkorszaki emberek is fogyasztották, és a Bibliában is megjelenik, mint a bűnbeesés és a tudás jelképe, a kínai kultúrában pedig a békével és a harmóniával kapcsolják össze a jelentését. Rengetegféle fajtája ismert, léteznek nagyobb és kisebb almák, valamint népszerűek a sárga, zöld, illetve piros héjú változatok is. Az édes és savanyú ízű variánsok között mindenki megtalálhatja a kedvencét, és ételekben is rendkívül sokféleképpen felhasználható.
Készíthető belőle sütemény (gondoljunk csak a klasszikus almás pitére), leves, kompót, de kiváló kísérője lehet egyes sült húsoknak is. Az egészséges táplálkozásban rendkívül fontos szerepet játszik, hiszen teli van C-vitaminnal, emellett található benne B-vitamin, kálium, vas, magnézium és bór is. Nem véletlen a jól ismert mondás, miszerint "minden nap egy alma, az orvost távol tartja!"
A dió
Kedvenc csonthéjas gyümölcsünk olyan tradicionális ételek főszereplője, mint a diós bejgli, zserbó, Gundel-palacsinta vagy az aranygaluska. Az ókorban az "agy táplálékának" nevezték, hiszen jellegzetes formája hasonlít az emberi agyra, az akkori tudósok pedig úgy vélték, hogy az élelmiszerek azokra a szerveinkre vannak hatással, amelyre hasonlítanak. Így a dióról azt tartották, hogy növeli az intelligenciát.
Az összes csonthéjas közül a legtáplálóbb, 100 grammjában több mint 600 kalória van, viszont teli van A-, E- és B-vitaminokkal, valamint Omega-3 zsírsavakkal. Érdemes tehát rendszeresen fogyasztani, ha viszont nem szeretne bajlódni a diós finomságok elkészítésével, akkor
rendeljen az Interfoodtól, ahol az étlapon rendszeresen szerepelnek diót tartalmazó ételek.
A sütőtök
A közhidelemmel ellentétben a sütőtök nem a zöldségek, hanem a gyümölcsök csoportjába tartozik. A klasszikus, hosszú nyakú, narancsárga változatot pedig hivatalosan sonkatöknek nevezik. A kemény héja kivételével minden része ehető, a húsát sütve vagy főzve, a magját pedig pirítva érdemes fogyasztani.
Az őshazája Amerika, Európába pedig (sok más élelmiszerrel egyetemben) a felfedezők hozták be. Jellegzetes édes íze miatt nagyon kedvelt, süteményekbe, illetve levesként vagy püréként is ínycsiklandozó csemege. Magas a karotin- és a C-vitamin tartalma, emellett található benne cink, vas, biotin és réz is.
A szőlő
Szintén több ezer éve ismeri és fogyasztja az emberiség. Bár elsősorban bort készítenek belőle, viszont érdemes önmagában vagy gyümölcssalátába keverve csemegézni. Főleg, hogy E- és B-vitamin, valamint káliumtartalma is jelentős.