Hírek
22520 hír az adatbázisban
Egyes harcművészeti ágak nélkülözhetetlen eleme: a kardok
Marketinginfo.hu - 2020-08-17 17:06
PR

A kardok elsősorban a keleti harcművészeti ágakhoz kötődnek a leginkább. Számos típusuk ismert, mivel különböző okokból más és más funkciójuk erősödött meg és került előtérbe az évek során.

Kardokat acél- és faváltozatban egyaránt meg lehet vásárolni. A fémkardokon belül két fajta ismert, a dísz- és a gyakorlókardok.

Sokak által ismert kardtípus a katana, amely egy tradicionális japán harcászati eszköznek számít. Népszerűsége annak köszönhető, hogy a kard használói a híres szamurájok voltak, az eszközük pedig a legjobb vágófegyver volt a világ hadtörténetében. Megjelenése kifejezetten vonzó és egyedi. Pengéje ívelt, karcsú és egyélű, markolata viszont kétkezes használathoz lett kialakítva, amelyet szögletes vagy kerek markolatvédő borít.

A katana és kiegészítői

A katanát sok esetben kisebb társával együtt, az úgynevezett wakizashival hordták, valamint egy kisebb tőrrel, a tantoval kiegészítve. Ezen párosítást kizárólag a szamurájok tehették meg, ezzel is jelképezve rangjukat, társadalmi hatalmukat és személyes becsületüket a társadalom tagjai felé.

Magának a párosításnak is volt egy megnevezése, a daisho. A katana hagyományos anyaga a japán acél, amelyet tradicionális módszerekkel készítenek olvasztással, majd kovácsolással, annak érdekében, hogy több réteggel képesek legyenek az összes szennyezőanyag eltávolítására.

Az előzőekben említett wakizashi közepes méretű japán kard, amely ugyanolyan eljárással készül, mint a katana. Leginkább közelharcokban volt használatos, valamint a legyőzött ellenfél lefejezését vagy rituális öngyilkosságokat is ennek a pengének a segítségével végeztek el. Több méretben készült el, azonban mindig kisebb volt, mint a katana, valamint a hagyományok szerint mindig a bal oldalon viselték.

A tanto szintén tradicionális japán eszköz, amelynek jelentése rövid penge, azaz tőr. Pengéje lehet egy- és kétélű egyaránt, inkább szúrásra használták, mint vágásra, mindemellett páncélok áttörését is könnyedén véghez lehetett vinni segítségükkel.

További fémkardok jellegzetességei

A tai-chiben egyenes és kétélű kardokat használtak, amelyek díszes bojttal rendelkeztek végükön. A kung-funak is volt szablyája, amely már kínai gyökerekkel rendelkezik és amelyet vágásra, valamint darabolásra használtak. Pengéje szélesebb, valamint vékonyabb, mint a kardoké, mindemellett íves és egyélű, markolata pedig ellenkező irányba hajlik.

Ebben a cikkben csak a legelterjedtebb fémkardokat foglaltuk össze, abban az esetben, ha szeretnéd megismerni a fakardokat és megtudni legfőbb jellegzetességeiket, akkor látogass el a SamanSport.hu webodalra, ahol rengeteg infromációval gazdagodhatsz.

(x)NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Tatami, nem csak küzdősportokhoz (x)
  Sporttámogatás a munkáltatóktól
  A reggeli és a délutáni sportolás előnyei
  A magyarok 33 százaléka sportol rendszeresen
  Az étrend-kiegészítők 10-60 százaléka szennyezett
  Új sportmárka arca lett Weisz Fanni
  A XIXO reklámkampány a hazai sportolókkal
  A sport- és rendezvényszponzorációs költés 2018-ban

További hírek ebben a kategóriában

Ismerkedjen meg a LED világítás ...
Ilyen egy jó konténeres sittszál...
Neves ügynökségi partnerrel hoss...
Az ideális autórádió vagy hifi k...