Hírek
22520 hír az adatbázisban
Fontos még az irodalom a mai világban?
Marketinginfo.hu - 2020-08-17 16:11
PR

Felgyorsult világunkban egyre kevesebb időt szakítunk az olvasásra, hiszen annyi impulzus ér bennünket, hogy az olvasás majdhogynem unalmas és időpazarló tevékenységnek tűnik.

Valószínűleg ez az oka annak is, hogy egyre kevesebben éreznek késztetést arra, hogy a kevés szabadidejüket egy könyv társaságában töltsék el. Ilyenkor persze joggal merül fel a kérdés, hogy szükség van-e még az irodalmi művekre?

Minek a könyv, ha megjelent filmen is?

Különösen a kortárs irodalomra jellemző, hogy a kifejezetten nagy népszerűségnek örvendő műveket megfilmesítik, gondoljunk a Harry Potterre vagy a Gyűrűk Urára. Ugyanakkor nem kizárólag fantasztikus témájú művek kerülnek vászonra, hiszen többek közt Nicholas Sparks romantikus köteteiből szintén készült több filmes feldolgozás.

Azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy a filmes adaptációk csak a cselekmény egy részét adják vissza, azokat sem mindig hűen az eredeti műhöz. Továbbá egy bármennyire is szórakoztató film megnézése nem engedi szárnyalni a képzeletet, nem olyannak láttatja a szereplőket és a helyszíneket, mint azt az olvasó szeretné.

Kortárs művek kontra klasszikus regények

A klasszikus irodalmat sokszor éri az a vád, hogy nem elég szórakoztató a mai ember számára. Ennek ellenére megéri klasszikus regényeket olvasni, hiszen a szókincse változatos, és a legtöbb kiemelkedő műben a karakterfejlődés szintén elismerésre méltó.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a kortárs regények között ne lehetne találni szókincsben gazdag műveket, melyekben a szereplők jellemfejlődésére is kellő figyelmet fordított az írója, ugyanakkor valóban nem egyszerű feladat, mivel az újabb regények fő szálát a karakterfejlődés helyett az izgalmas cselekmény adja.

Mindent összevetve nem lehet azt mondani, hogy csak klasszikus vagy kizárólag kortárs irodalmat ajánlott olvasni, sokkal inkább az a helyes hozzáállás, ha valaki ismeri a klasszikus műveket, de az ismereteit szinten tartja a kortárs regényekkel is.

Hogyan vehetjük rá magunkat az olvasásra?

Első lépésben fontos, hogy olyan könyvet válasszunk, melynek témája érdekel, hiszen ez fog átlendíteni a kezdeti nehézségeken.

Ellenben megtörténhet, hogy mégsem nyeri el az ízlésünket a választott mű, ilyenkor engedjük el! Nem számít eretnekségnek nem befejezni egy könyvet, ha az nem tetszik,
ráadásul a hatása sem lesz jó, hiszen a következő kötetre emiatt sokkal nehezebben vehetjük rá magunkat.

Nézzünk szét könyves blogokon vagy könyves közösségi oldalakon, esetleg csatlakozhatunk egy-egy könyves kihíváshoz is, hiszen a közösségekben nagy erő rejlik, így könnyebben rávehetjük magunkat az olvasásra.

Amennyiben Ön is szeretne egy szórakoztató kortárs regényt olvasni, ajánljuk Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem című művét. Ha viszont egyéb olvasnivalóra vágyik, keresse fel a Mai-Könyv.hu oldalát, és válogasson kedvére!

(x)NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Ismét novellaíró pályázatot hirdet a JCDecaux
  Irodalom a Theodora ásványvizek palackjain
  Tananyag lett a Red Bull Pilvaker
  Sárbogárdon népszerűsítette az olvasást az OMV
  Kik vásárolnak könyveket?
  Irodalmi kávézást támogat a Tchibo
  Irodalomórákat szervez a Tchibo

További hírek ebben a kategóriában

Ismerkedjen meg a LED világítás ...
Ilyen egy jó konténeres sittszál...
Neves ügynökségi partnerrel hoss...
Az ideális autórádió vagy hifi k...