Hírek
22661 hír az adatbázisban
Hogyan lehet bemérni a csőtörés helyét? (x)
Marketinginfo.hu - 2020-08-17 15:26
PR

Akadozó vízellátás, beázott, penészes falak, tócsa a kertben, vízcseppek a padlón.

A csőtörésnek számos nyoma lehet. De azzal, hogy megneveztük a démont, még nem űztük el. A csőtörés helyének meghatározása sokszor meglepően nem egyértelmű, így érdemes szakember segítségét kérni.

"Áll a víz a fürdőben" - kamerás vizsgálat

A csőtörés egyik jele lehet, ha hirtelen egy nagyobb tócsát tapasztaltunk valahol, ahol eddig jellemzően nem állt a víz. Ez általában valamelyik, amúgy is nedves területen, a vizesblokkban vagy a konyhában történik, és az ember nem ritkán a szárítót vagy a mosogatógépet okolja a tócsáért. Pedig a hirtelen megjelenő víz akár csőtörésre is figyelmeztethet.

Amikor a csőtörés ennyire közel történik valamelyik végponthoz, akkor a legjobb módszer a helyének a megállapításához a kamerás vizsgálat. Ekkor egy szálkamerát és megfelelő világítást vezetnek endoszkóppal a csőbe, így látható, ha valahol sérülés van annak a falán.

Korrelációs vizsgálat

Csőtörés esetén általában legalább nagyvonalakban meg lehet állapítani, hogy hol szökött el a víz a rendszerből, hiszen azt nedvesedés, folt, penész jelezheti. Ilyenkor korrelációs vizsgálattal meg lehet nézni, pontosan melyik két pont között van a törés, majd cserélni lehet az adott szakaszt.

Jelzőgázos vizsgálat

A jelzőgázos vizsgálat során a rendszert színezett gázzal töltik fel, ez pedig megmutatja, hogy található sérülés a csöveken. Ez a módszer főleg a fűtésrendszer enyhe szivárgása során hasznos, hiszen ilyenkor a lyukak gyakran egészen apró méretűek.

Ha semmi sem segít, bontani kell?

Ha nem találják a hibát, sok szakember bontást és "manuális" hibakeresést javasol. Erre sokszor azért van szükség, mert az évek során a csövek nyomvonala feledésbe merült, így az ember abban sem lehet igazán biztos, hogy merre húzódnak a vezetékek a falban vagy a padlóban.

Szerencsére a legjobb duguláselhárító cégek mint pl a duguláselhárítás budapest ma már nem ritkán olyan nyomvonalbemérőkkel dolgoznak, amelyek képesek megmutatni, pontosan hol találhatók a csövek. Ezek segítségével gyorsan, kevesebb bontással és bolygatás árán lehet megszüntetni a szivárgást.

A csőtörés esetén fontos gyorsan szakemberhez fordulni. A várakozás alatt hasznos lehet, ha igyekszünk előkeresni a ház tervrajzait, esetleg fotókat az átalakításról, építkezésről, hiszen néha már ez is segíti a hibakeresést. Nem kell pánikba esni! Az időben kezelt csőtörés nagyobb károk nélkül is megúszható.

NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Legyél te a szomszéd, akinél a fű zöldebb! (x)
  Tipp a pára és a penész ellen - ha a szellőztetés már nem segít (x)
  Kerti tárolók: praktikum és rend minden méretben (x)
  Lakásbiztosítás: az üvegkár és a beázás a leggyakoribb

További hírek ebben a kategóriában

A kutyaférgesség természetes mód...
Hajószállító utánfutók magas min...
Jól láthatósági nadrágok a kénye...
Okos zárbetétek - dobd el a kulc...