Hírek
22709 hír az adatbázisban
Hova vezethet egyetlen fog hiánya? (x)
Marketinginfo.hu - 2020-07-20 09:24
Egészségmarketing

A felnőttkori foghiány súlyosabb betegség, mint gondolnánk. Baleset, a nem megfelelő szájápolás vagy a száj különböző betegségeinek következtében életünk derekán is előfordulhat, hogy elveszítjük egy fogunkat.

Nem nagy ügy, gondolhatnánk. Hiszen csak egyetlen fogról van szó. Főleg akkor jellemző ez a hozzáállás, ha nem látható mosolygás esetén sem.

Ám sajnos ez nem ilyen egyszerű történet. Már egyetlen fog elvesztése is visszafordíthatatlan károkat okozhat a szájüregből kiindulva akár az egész szervezetben. Ebben az esetben elengedhetetlen a megfelelő szájspecialista felkeresése és a fog mihamarabbi pótlása.

Milyen következményekkel kell számolnia annak, aki elveszti az egyik fogát? Összegyűjtöttük!

Szinte azonnal beüt a krach

Sokan nem gondolnak bele abba, hogy egy fog elvesztése már azonnali, látható következményekkel jár.

Elsőként a fog hiánya befolyásolja a táplálkozást. Az étel megrágása nehézkesebbé válik, nem lesz kellőképp előemésztve.

A fog kiesése vagy eltávolítása után a fogak közti rész kitöltő ún. ínypapilla azonnali sorvadásnak indul. Minél később kerül oda implantátum, annál nagyobb az esélye annak, hogy az ínypapillát mesterséges úton pótolni kell. Ez pedig igen költséges műtétekkel jár.

Nem is beszélve arról, hogy hiánya ahhoz vezet, hogy az ételmaradék megreked a fogközökben. Mivel ezt nehézkes tisztítani, ezért rossz lehelet, fogszuvasodás, fogágybetegség jelentkezhet.

Hosszabb távú következmények

Ha nem fordulunk időben szakértőhöz, akkor még ennél is nagyobb problémák léphetnek fel. A Halász Klinikán például különösen tartós megoldást biztosítanak azoknak, akiknek fogpótlásra van szükségük, mégis sokan csak hónapokkal később fordulnak szakemberhez.

A foghiány következtében a hiány környezetében a fogak elvándorolnak, a fogközökben rések nyílnak, melybe beragad az étel; a szemközti fogak kiemelkednek a csontból. Őrlőfogaink a két állcsontot egymástól a megfelelően távolságban tartják. Ha elveszítettük a fogunkat, a két àllcsont közelebb kerül egymáshoz, mely izom- és ízület károsodást okoz. Ez görcsös éjszakai fogcsikorgatáshoz, fogszorításhoz vezethet.

A megmaradt fogazat pedig sajnos egyre erősebben fog kopni, ez pedig hozzájárul az ép fogak tönkremeneteléhez.

Mivel a szervezet egy finomhangolt, aktív szerkezet, amelyben mindennek megvan a maga helye, a rend felborulásával nem csak a szájüregi problémákkal kell szembenéznünk. Nyak-, váll-, hátfájás, de akár migrén is jelentkezhet.

A kóros elváltozások szinte azonnal elindulnak, épp ezért kulcsfontosságú minél előbb ellátogatni egy fogklinikára.

Hogy a fog elvesztését megelőzzük, minden nap gondoskodjunk a megfelelő fogápolásról, és ne feledkezzünk meg a rendszeres szűrővizsgálatokról. Minél nagyobb hangsúlyt fektetünk a megelőzésre, annál kevesebb időt és pénzt kell szánnunk a fogak helyreállítására!
NYOMTATÁS       FÓRUM       KÜLDÉS E-MAILBEN      
Kapcsolódó cikkek:

  Fogászati szűrés az EFOTT-on
  Az idei OTP Bank Fogászati Roadshow
  Tévhitek és valóban működő tanácsok a gyermekek fogápolása kapcsán
  Folytatódott az OTP és a Colgate programja
  Gyermekfogászatot segít a Cewe
  P&G megbízást kapott a P.O.P.

További hírek ebben a kategóriában

Így őrizze meg a kiváló memóriáj...
A bőrápolás a férfiak esetében i...
Fáj a térded? Szedj rá kollagént...
Mire és hogyan alkalmazza a CBD ...